Πτωχευση νοικοκυριων: Στα σκαρια ο διαγωνισμος για το Φορεα Επαναμισθωσης Ακινητων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το υπουργείο Οικονομικών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα απευθύνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών. Ο Φορέας, που θα είναι αμιγώς ιδιωτικός και θα αποκτά τα σπίτια των ευάλωτων καταναλωτών που πτωχεύουν και θα τους παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη διαμένουν στο ακίνητο έναντι ενοικίου στο οποίο θα υπάρχει συνεισφορά του Δημοσίου, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεσμών.

Και αυτό γιατί με την έναρξη της λειτουργίας του μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή ο πτωχευτικός κώδικας. To οικονομικό επιτελείο θέλει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ο Φορέας να έχει ιδρυθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022, γεγονός πάντως είναι ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες.

Προς διαγωνισμό στις αρχές του 2022

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές σχετικά με τις βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους, ώστε στις αρχές του 2022 να προκηρυχθεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιωτικές εταιρείες ή σχήματα ιδιωτικών κεφαλαίων. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ο Φορέας Ακινήτων δεν θα έχει καμία έμμεση ή άμεση κρατική εγγύηση ή στήριξη.

Επίσης, όπως αναφερόταν στη σύμβαση παραχώρησης (είχε τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιουλίου), ο Φορέας θα δεσμευτεί να δαπανήσει κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ για αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών. Το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών. Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει μηχανισμό βάσει του οποίου ο Φορέας, πριν από την εξάντληση των αρχικών δεσμεύσεών του, θα δικαιούται να αυξήσει τη διάρκεια ή και το ύψος των υποχρεώσεών του για αγορά πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών και να επεκτείνει την υπέρ αυτού περίοδο αποκλειστικότητας της Σύμβασης Παραχώρησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.