«Ψυχρο» το ανοιξιατικο 10ημερο εκπτωσεων

Κική Κωνσταντινίδου, «Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα βοηθούσαν την αγορά σε ένα πιο συγκεκριμένο και πιο σταθερό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον»

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα Μαΐου, σύμφωνα με το Νόμο 4177/2013, ισχύει η εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, των λεγόμενων «mid-season sales». Έτσι και φέτος από τις 2 Μαΐου, λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς, ξεκίνησε το δεκαήμερο εκπτώσεων, ενώ οι επιχειρήσεις δύνανται να είναι ανοιχτές και την Κυριακή 3 Μαΐου. Η έναρξη, όμως, των ενδιάμεσων εκπτώσεων για την αγορά της Κομοτηνής μάλλον αρνητικό πρόσημο είχε για τα ταμία των τοπικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «ΠτΘ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κική Κωνσταντινίδου η καταναλωτική κίνηση δεν είναι αυτή που περίμεναν οι καταστηματάρχες με την αγορά να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
 

 
«Η αγορά για να δουλέψει και να έχει κίνηση χρειάζεται σταθερότητα και όχι ένα σαθρό οικονομικό περιβάλλον»

 
«Από την αρχή ως Σύλλογος είχαμε δηλώσει  ότι τα δεκαήμερα εκπτώσεων, καθώς και τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, δεν είναι ένα μέτρο που θα ωφελήσει την αγορά, η οποία χρειάζεται άλλα πράγματα. Είναι ένα μέτρο που δούλεψε δύο χρόνια τώρα και δεν έχει αποδώσει. Η αγορά για να δουλέψει και να έχει κίνηση χρειάζεται σταθερότητα και όχι ένα σαθρό οικονομικό περιβάλλον. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα βοηθούσαν την αγορά σε ένα πιο συγκεκριμένο και πιο σταθερό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον», δήλωσε η κ. Κωνσταντινίδου ελπίζοντας η αγοραστική κίνηση να ανακάμψει τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως στις θερινές εκπτώσεις του Ιουλίου, εφόσον έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.
 
 

«Οι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι στην κυριακάτικη αγορά// είναι μια μέρα αφιερωμένη στο Θεό, την οικογένεια και την ανάπαυση για την ελληνική κοινωνία»

 
Αναφορικά με το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου ο Εμπορικός Σύλλογος Ροδόπης ζήτησε από τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά, όπως και έγινε. Παρόλα αυτά άνοιξαν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες, καθώς εκείνες παίρνουν εντολές από τα κεντρικά τους καταστήματα. Ωστόσο, η κ. Κωνσταντινίδου επεσήμανε ότι ακόμα και αυτά τα καταστήματα δεν κινήθηκαν στα αναμενόμενα γι’ αυτά επίπεδα. «Τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές είναι ένα μέτρο το οποίο δεν απέδωσε. Εμείς από την αρχή δηλώσαμε ότι δεν είμαστε ούτε υπέρ ούτε κατά των “Κυριακών”. Θα είμαστε υπέρ των “Κυριακών” με ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον, με πιο οργανωμένη λειτουργία της αγοράς, με εν μέρει λειτουργία του δημοσίου. Δεν είναι μόνο η αγορά και τα καταστήματα που φέρνουν την κίνηση. Σαφώς και θέλουμε εμείς να είναι τα καταστήματά μας ανοιχτά αρκετές ώρες αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όλο το περιβάλλον πρέπει να αλλάξει και να διαμορφωθεί από την αρχή», τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου υπογραμμίζοντας δε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες ο Εμπορικός Σύλλογος είναι κατά των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Η ίδια σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει αυτή την αποτυχία της κίνησης της αγοράς τις Κυριακές παρατήρησε ότι «οι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι στην κυριακάτικη αγορά. Χωρίς να θεωρηθώ θρησκόληπτη, είναι μια μέρα αφιερωμένη στο Θεό, την οικογένεια και την ανάπαυση για την ελληνική κοινωνία. Στις δύσκολες καταστάσεις και τις συνθήκες που βιώνουμε, καθώς αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, κρίση ηθών και αξιών, η οικογένεια και η πίστη θα μας ενώσουν και θα μας επαναφέρουν».
 
 
«Πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία γύρω από τη διαπραγμάτευση για να κοιτάξουμε λίγο την αγορά και την καθημερινότητα»
 
Ολοκληρώνοντας η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντινίδου διαπίστωσε ότι ενώ δεν είναι καλό να δημιουργούμε καταστροφολογία, η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία γύρω από τη διαπραγμάτευση για να κοιτάξουμε λίγο την αγορά και την καθημερινότητα», ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.