Προβληματισμος για τον ελληνοβουλγαρικο αγωγο IGB

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αερίου IGB και το σχέδιο για το πλωτό τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.
 
Τα οριακά αποτελέσματα του market test για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό έχουν προβληματίσει και τις δύο πλευρές, καθώς το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει καθοριστική σημασία τόσο για την υλοποίηση του τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη όσο και το άνοιγμα της βαλκανικής αγοράς σε αέριο από τρίτες χώρες, εκτός Ρωσίας. Οι δύο υπουργοί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους εξέφρασαν «την κοινή πεποίθηση ότι η επόμενη φάση του market test, με τις δεσμευτικές προσφορές, θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου, που απολαμβάνει της σταθερής υποστήριξης των κυβερνήσεων των δύο χωρών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Επίσης επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της βουλγαρικής κυβέρνησης για το τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Σύντομα η κ. Petkova θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση με ειδικό αντικείμενο το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων για το έργο εταιρειών. Εν τω μεταξύ ο κ. Σκουρλέτης είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Socar Energy Greece κ. Annar Mammadov για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ, καθώς η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης καθυστερεί, ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα και το ζήτημα των χρεώσεων του δικτύου.
 
Πάντως ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην Ε.Ε. «Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στις απαιτήσεις που θέτει το θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό σε επίπεδο Ε.Ε… Παρά τα όσα διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ, εξυπηρετώντας ενδεχομένως συγκεκριμένες σκοπιμότητες, το ΥΠΕΝ συνεργάζεται με τη Socar», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία επίσης τονίζει ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ «υλοποιήθηκαν βάσει των νόμιμων δικαιωμάτων του Δημοσίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.