Προβληματισμος για την χωροθετηση αιολικου παρκου στην περιοχη του Πεπλου

Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ, σε περιοχή κοντά στα σύνορα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

Ενστάσεις κατατίθενται από συγκεκριμένες πλευρές για την χωροθέτηση αιολικού πάρκου στην περιοχή του Πέπλου, η οποία δεν βρίσκεται μακριά από τον Εθνικό Πάρκο Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου.

Πρόκειται για την έργο για την εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 49 MW, όπως και τη διάνοιξη επτά τμημάτων νέας εσωτερικής οδοποιίας εντός των πολυγώνων του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικού μήκους 4.444,25 μέτρων, μαζί με διαμόρφωση πλατωμάτων ανέγερσης των ανεμογεννητριών και της συναρμολόγησης του γερανού ανέγερσης των ανεμογεννητριών με 10 ζώνες επέμβασης, κατ’ αντιστοιχία με τις ανεμογεννήτριες, που θα το εκτελέσει η Siemens Gamesa Renewable Energy A.E.

Το θέμα είχε συζητηθεί δύο φορές από τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας ΑΜΘ, αρχικά στην επιτροπή Αγροτικής οικονομίας και Περιβάλλοντος, η οποία είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά μετά και από αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, στην οποία αναφερόταν πως το πάρκο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη εγγύτητα προς το Δάσος Δαδιάς – Σουφλίου, με την κοντινότερη ανεμογεννήτρια να απέχει 4,5 χιλιόμετρα και ο υποσταθμός να κατασκευάζεται ακόμα πιο κοντά.

Η περιοχή, τονίζεται, χρησιμοποιείται από σπάνια και απειλούμενα αρπακτικά και υδρόβια είδη ορνιθοπανίδας, με κυριότερα τον μαυρόγυπα -ο πληθυσμός του οποίου είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη-, τον φιδαετό, τον καλαμόκιρκο, τον σφηκιάρη, τον μαυροπελαργό, τον λευκοπελαργό και τον νανόκυκνο, για τον οποίον γίνεται εκτενής αναφορά, καθώς έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά συρρίκνωση του πληθυσμού του, αλλά μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή του δρυμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο φορέας του Πάρκου είχε αποφανθεί αρνητικά, ενώ η τοπική Δασική υπηρεσία είχε αποφανθεί θετικά, όπως και το τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Πέπλου και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.

Η περιοχή που χωροθετείται το αιολικό πάρκο, βρίσκεται κοντά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, μεταξύ του οικισμού Πέπλου και Κήπων, και μάλιστα κάποιες από τις ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται πολύ κοντά στον σταθμό συμπίεσης του TAP.

Ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Η εταιρεία προσέφυγε στην αποκεντρωμένη διοίκηση, που ζήτησε την επανεξέταση του θέματος, κάτι που έγινε σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου. Το τελευταίο ανακάλεσε την αρχική απόφαση της Επιτροπής και έδωσε κατά πλειοψηφία την έγκρισή της  στη ΜΠΕ.

Η απόφαση λήφθηκε παρά τις αντιδράσεις μερίδας συμβούλων, με ένα από κάθε παράταξη πλην της παράταξης του Περιφερειάρχη (από Περιφερειακή Σύνθεση, Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Περιφέρεια σε Δράση, Λαϊκή Συσπείρωση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ) και δύο ανεξάρτητους συμβούλους να καταψηφίζουν.

Ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Αργυρίου, προερχόμενος από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, σημείωσε σε δηλώσεις του σε αθηναϊκό μέσο πως «η Περιφερειακή Αρχή έσπευσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εταιρείας, χωρίς να προχωρήσει σε καμία τροποποίηση της ΜΠΕ», ενώ θεωρεί πως η Περιφερειακή Αρχή οχυρώθηκε πίσω από την απόφαση της κοινότητας και τη μετέπειτα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, και αγνόησε τις εισηγήσεις υπηρεσιών για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις της εταιρείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.