Προβληματα των επιχειρησεων της Θρακης

Τα κατεπείγοντα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Θράκης και τα οποία παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων δεν έχουν λυθεί με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας με συνέπεια την μείωση των θέσεων εργασίας γνωστοποιούν στην κοινωνία με σχετικό δελτίο τύπου ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βιοτεχνών Θράκης μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών νομού Ροδόπης

Ο Πρόεδρος κ. Νικολαΐδης μαζί με τους προέδρους και των άλλων Συνδέσμων κ. Σκαρλάτο και κ. Χαρόβα, έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τους αρμόδιους Υπουργούς την άμεση λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα αναστρέψουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα στη Θράκη και τα οποία έμπρακτα θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Θράκης

Τα σημαντικότερα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι:
1. Άμεση αποπληρωμή της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% από τον Ο.Α.Ε.Δ. (οφειλούμενα από το 2008). Είναι θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων μας, η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από την καταβολή της θεσμοθετημένης επιδότησης του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, κατά 12%.
2. Τροποποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου επειδή δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την ιδιαίτερη μεταχείριση της Θράκης από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους. Η μείωση κατά 15% του κόστους των οικοπέδων από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. δεν πρόκειται να φέρει καμία απολύτως νέα επένδυση γιατί δεν προσφέρει ουσιαστικό κίνητρο σε ένα νέο επιχειρηματία, σύμφωνα με τον ισχύοντα Αναπτυξιακό Νόμο.
3. Άμεση αποπληρωμή από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ των ολοκληρωμένων επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της κ. Γενικού, ήδη τις επόμενες μέρες πρόκειται να αποπληρωθεί το 30% του υπολοίπου κάθε επένδυσης.
4. Να γίνουν νέες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει ρύθμιση, όπως ισχύει στον Νομό Δράμας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.: 2/20087/0025/30-6-10 Υπουργική Απόφαση.
5. Οι Τράπεζες έχουν ήδη προβεί στην αύξηση των επιτοκίων και στη μείωση των ορίων συναλλαγών κατά 50%, η μόνη Τράπεζα που δεν μείωσε τα όρια των συναλλαγών είναι η Εμπορική, η οποία όμως περιορίζει τα όρια σε νέους πελάτες.
6. Αποπεράτωση του δρόμου Κομοτηνής – Νυμφαίας – Κίρτζαλι. Ο Σύνδεσμός μας θεωρεί το συγκεκριμένο δρόμο, ως το μοναδικό εργαλείο για την προώθηση των εξαγωγών των επιχειρήσεων της περιοχής.
7. Άμεση σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής με την Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα τη μείωση του κοστολογίου και της καλύτερης εξυπηρέτησης των επιχειρήσεών μας. Ουδεμία ανακοίνωση έχει γίνει σχετικά με τη θέση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ρέππα όσ’ αναφορά τη σύνδεση Εγνατίας με ΒΙ.ΠΕ.ΚΟ.
8. Να αποκατασταθούν οι ζημιές που επήλθαν από τις πλημμύρες στις 16-17 Νοεμβρίου 2007 που έπληξαν τις επιχειρήσεις του Νομού Ροδόπη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.