Προβλημα επιβιωσης αντιμετωπιζουν οι καπνοπαραγωγοι της Θρακης

Αμέτ Σινάν, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης: «Κάποιοι παραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα του σπιτιού τους»

Ανάσα η ενίσχυση για το κορωνοϊό, αναμένεται αίτημα για ενίσχυση και για την καλλιεργητική περίοδο του 2021

Μια μικρή ανάσα, ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, είναι η καταβολή της ενίσχυσης των 90 ευρώ ανά στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας, για τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην παραγωγή το 2020, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Αμέτ Σινάν.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί είναι πολλά, λόγω των τιμών του καπνού και τους κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια πολλές οικογένειες να φεύγουν από την παραγωγή.

Προανήγγειλε δε πως θα ζητήσουν ενίσχυση για τις συνέπειες της πανδημίας και για το έτος 2021, όταν και πάλι δημιουργήθηκαν προβλήματα στην παραγωγή.

Ανάσα η ενίσχυση για τον κορωνοϊό

Τα ποσά της ενίσχυσης άρχισαν να μπαίνουν στους λογαριασμούς των καπνοπαραγωγών μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τόνισε ο κ. Σινάν,  αν και όποιοι παραγωγοί έλαβαν πριν από ένα χρόνο ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή, είδαν όσο αναλογεί από το μισό της να παρακρατείται.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια για την καταβολή της ενίσχυσης τους βουλευτές Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και κ. Δημήτρη Χαρίτου, καθώς και τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο.

Συνολικά αναλογούν 4,2 εκατ. ευρώ στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, που αποτελούν μια ανάσα, αλλά μικρή, γιατί βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση με την ακρίβεια που τους έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε προβλήματα λόγω του κορωνοϊού είχαν και το 2021, για αυτό και θα ζητήσουν ανάλογη ενίσχυση, γιατί είχαν και κορωνοϊό, αλλά και έλλειμα από την παραγωγή. Ήδη λοιπόν έχουν έρθει σε επαφή με τους βουλευτές και το υπουργείο, και αποστέλλουν έγγραφο με το αίτημά τους και για αυτή την χρονιά.

Αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους

Αυτή τη στιγμή το 80% των καπνοπαραγωγών δεν μπορούν να πληρώσουν την εισφορά τους στον ΕΦΚΑ, αλλά και πολλοί αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους στον ΕΝΦΙΑ και αλλού. «Κάποιοι παραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα του σπιτιού τους. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Σινάν για να αναρωτηθεί: «με τις αυξήσεις που έχουμε κάθε χρόνο, αύξηση στα πετρέλαια, αύξηση στο ρεύμα και αλλού, πού θα πάει;».

Όλα αυτά επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί, με το Σύλλογο να έχει χάσει το 50% των μελών του τα τελευταία χρόνια, με πολλές οικογένειες να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Κι όλα αυτά ενώ ο καπνός της περιοχής μας έχει ζήτηση στην αγορά, και ως παραγωγοί προσέχουν την ποιότητα του προϊόντος τους για να αυξήσουν την ζήτηση, με την τιμή του καπνού φέτος να φαίνεται πως ανεβαίνει. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος απηύθυνε την παραίνεση προς τους παραγωγούς: «Εμείς μόνο θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, πρέπει να καλλιεργήσουμε τον καπνό, πρέπει να φροντίσουμε το προϊόν μας. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το προϊόν αυτό που παράγουμε εμείς, θα μας κάνει να συντηρήσουμε την οικογένειά μας».

Σε επιφυλακή για τυχόν καταστροφές

Όμως και οι άστατες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ανησυχία για καταστροφές στους καπνοπαραγωγούς, καθώς τόσο οι βροχές, όσο και ενδεχόμενοι καύσωνες μπορεί να επηρεάσουν τα φυτά όσο είναι ακόμα μικρά, με τον κ. Σινάν να διαβεβαιώνει πως ό,τι ζημιά και αν προκύψει, θα απευθυνθούν άμεσα στους αρμόδιους. «Μακάρι να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και να πάνε όλα καλά,  μακάρι να διανύσουμε μια ομαλή σαιζόν» τόνισε.

Η συγκομιδή καπνού θα ξεκινήσει σε 10 με 20 ημέρες, ανάλογα και με τον καιρό και την ανάπτυξη των φυτών, που τουλάχιστον προς το παρόν πάνε πολύ καλά, και αν είναι και προσεκτικοί οι παραγωγοί, οι καπνοπαραγωγοί ελπίζουν πως η συγκομιδή θα τους ανταμείψει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.