Πρωτομαγια… διχως απεργους

Όχι ότι τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις την ημέρα της Πρωτομαγιάς ήταν ικανοποιητική στην πόλη μας, σαφώς όμως δε συγκρίνονταν με την αποκαρδιωτική εικόνα που εμφανίστηκε φέτος. Όπως όλα δείχνουν, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμορφώθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς την τρίτη ημέρα του Πάσχα, παρά τα αντίθετα καλέσματα των συνδικάτων. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, κ. Παντελή Μαγαλιού, η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ήταν μηδενική. Όπως είναι φυσικό, με το σύνολο των εργαζομένων να παραμένουν στα πόστα τους και να εργάζονται, η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πόλη μας, δε μπορούσε παρά να προσελκύσει κυρίως συνδικαλιστές και μέλη πολιτικών κομμάτων, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ.


Παντελής Μαγαλιός «Πρέπει να μετατοπίσουν και να απαλλάξουν τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια, όχι τις Πρωτομαγιές»

 

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Μαγαλιός, υπογράμμισε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά, κόντρα σε αυτούς που θέλουν να μετατοπίσουν αυτήν την απεργία από την 1η Μαϊου». «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν», πρόσθεσε, «είναι ότι πρέπει να μετατοπίσουν και να απαλλάξουν τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια, όχι τις Πρωτομαγιές». Πάντως, ο κ. Μαγαλιός αναγνώρισε ότι η μετατόπιση αυτή για την Τρίτη του Πάσχα έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να προκύψει ισχνή συμμετοχή των εργαζομένων.

Γιώργος Ιωαννίδης «Δυστυχώς φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν απογοητευτεί πλήρως και δεν περιμένουν κάτι θετικό»

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, εντόπισε ως βασικό λόγο της πενιχρής συμμετοχής εργαζομένων στην απεργία, το κλίμα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον της κυβέρνησης, υποδεικνύοντας ως υπαίτια για τη δημιουργία του εν λόγω κλίματος και των υπόλοιπων δεινών, που περνούν οι εργαζόμενοι. «Εργατική Πρωτομαγιά χωρίς εργαζομένους», σημείωσε, «με έναν λαό που έχει γονατίσει από τα αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα, τα οποία υφίσταται από την εσωτερική και εξωτερική τρόικα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, χωρίς μισθούς, χωρίς μέλλον». «Δυστυχώς βλέπουμε», συνέχισε, «ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη στα προβλήματα των συμπολιτών μας, τα οποία οξύνονται και διευρύνονται καθημερινά και αυτό μας οδηγεί σε απαισιοδοξία, μην περιμένοντας κάτι καλύτερο από αυτήν την τρικομματική κυβέρνηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι λαός έχει αντιληφτεί πού οδηγήθηκε και πού οδηγείται με τα μέτρα αυτά, που παίρνει η κυβέρνηση, και θα πρέπει να αντισταθεί σθεναρά, ούτως ώστε να αλλάξει τη μοίρα του ο ίδιος. Διαφορετικά ούτε μέλλον της κοινωνίας μας και της νεολαίας είναι ευοίωνο, ούτε της ίδιας της χώρας». «Η σημερινή ημέρα είναι συμβολική για τους εργαζομένους», κατέληξε, «που δυστυχώς όμως φαίνεται ότι έχουν απογοητευτεί πλήρως και δεν περιμένουν κάτι θετικό. Γι’ αυτό άλλωστε και η συμμετοχή είναι μικρή».


Τάκης Μουμτζίδης «Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει η αρχή για να σηκώσει κεφάλι ο εργαζόμενος λαός στην Ελλάδα»

 

Τέλος, ο κ. Τάκης Μουμτζίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, στο μήνυμά του υπογράμμισε πως «η φετινή εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης όλων των εργατικών αγώνων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει η αρχή για να σηκώσει κεφάλι ο εργαζόμενος λαός στην Ελλάδα, να καταργήσει τα μνημόνια, να διώξει όλους αυτούς που έχουν καταστρέψει τη ζωή του».


Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία από το ΠΑΜΕ
«ΟΧΙ στη σύγχρονη σκλαβιά. Οι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο»

Σε άλλη μια απεργιακή κινητοποίηση, πάντως, οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων ήταν δύο στην Κομοτηνή. Εκτός από εκείνη του Εργατικού Κέντρου από τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντίστοιχη κινητοποίηση οργάνωσαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Ροδόπης, με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία και με κεντρικό σύνθημα: «ΟΧΙ στη σύγχρονη σκλαβιά. Οι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο». Τα μέλη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους, με αφορμή την απεργία της Πρωτομαγιάς, μια μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης, να πουν όχι στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, στη σύγχρονη δουλεία και να βροντοφωνάξουν πως «δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.