Πρωτογνωρη και για την φοιτητικη στεγη η προωρη ανακοινωση των βασεων εισαγωγης

Διαθέσιμα από Σεπτέμβρη η πλειοψηφία των διαμερισμάτων στην Κομοτηνή τονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Χρύσα Κυριακούση

Ελάχιστες ως καθόλου οι αυξήσεις των ενοικίων λόγω ενεργειακής κρίσης

 «Αναστάτωση» αναμένεται να φέρει στον τομέα ενοικίασης ακινήτων στην Κομοτηνή η πρόωρη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως έκανε γνωστό η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, και συγκεκριμένα χθες, αντί τα τέλη Αυγούστου, γεγονός που ναι μεν δίνει τέλος στο άγχος των υποψηφίων αλλά δημιουργεί πρωτόγνωρα δεδομένα για μια σειρά άλλων πραγμάτων, η επιτυχία ή μη των οποίων μένει να αποδειχτεί.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 28 Ιουλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Κυριακούση, η ανακοίνωση των βάσεων έναν σχεδόν μήνα νωρίτερα από το σύνηθες ενδεχομένως να δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά και αυτό καθότι ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών για τους Έλληνες, ενώ και τα ίδια τα διαθέσιμα σπίτια συνήθως τίθενται προς διάθεση από τον Σεπτέμβρη.

Άγνωστο το αν θα σπεύσουν γονείς και φοιτητές πριν την 15αύγουστο

Η ίδια εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο οι γονείς και οι φοιτητές θα σπεύσουν πριν τον δεκαπενταύγουστο να αναζητήσουν φοιτητική στέγη, ενώ υπογράμμισε πως στην περίπτωση που αυτό γίνει θα υπάρχει θέμα, καθώς τα σπίτια που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά της φοιτητικής στέγης, τίθενται προς διάθεση από τον Σεπτέμβριο και μετά. Έως τότε υπάρχει δυσκολία τόσο από τους μεσίτες όσο και από τους ιδιοκτήτες να υποδεχτούν υποψήφιους ενοικιαστές καθώς οι υφιστάμενοι ένοικοι συνήθως τα κρατούν έως και τον Σεπτέμβρη, έως και την ολοκλήρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα και τα σπίτια να είναι κλειστά και να μην είναι προς επίδειξη.

Ερωτηθείσα σχετικά με την διαθεσιμότητα η κ. Κυριακούση εξήγησε πως υπάρχουν και τώρα διαθέσιμα διαμερίσματα, από φοιτητές οι οποίοι για λόγους οικονομίας, επιλέγουν να ξενοικιάσουν, με αποτέλεσμα να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι αποφασίσουν να σπεύσουν από τις πρώτες  ημέρες για την αναζήτηση φοιτητικής εστίας, ωστόσο σε σχέση με το σύνολο αυτά είναι λιγοστά.

Ως προς τα χαρακτηριστικά των ήδη διαθέσιμων διαμερισμάτων η ίδια εξήγησε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ωστόσο  όποιος έρθει νωρίτερα ενδεχομένως θα έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής στο να βρει ένα καλό διαμέρισμα που να ανταποκρίνεται στα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Τα λιγότερο «καλά» σπίτια, λόγω ηλικίας της οικοδομής ή τα μη προσαρμοσμένα στις ανάγκες των φοιτητών επίσης υπάρχουν ωστόσο είναι σε πιο απομακρυσμένες των κεντρικών, για τους φοιτητές, περιοχών.

«Καλή» περιοχή αλλά με χαμηλό ενοίκιο αναζητούν οι εν δυνάμει ενοικιαστές

Αναφορικά με τις επιλογές των νεοεισερχόμενων φοιτητών η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων εξήγησε ότι δεν έχουν αλλάξει, με πρώτο βασικό ζητούμενο τις «καλές περιοχές», ήτοι τις περιοχές γύρω από την Τσανάκλειο Σχολή και την Παλιά Νομική. Το ίδιο ισχύει και με τις απαιτήσεις, στις οποίες εμμένουν, ήτοι το χαμηλό ενοίκιο και απέναντι από στάση, παρά τις προσπάθειες ιδιοκτητών και μεσιτών να πείσουν ότι σε μία πόλη στο μέγεθος της Κομοτηνής, με πολύ μικρές δηλαδή αποστάσεις, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα και σε άλλες εξίσου καλές γειτονιές.

Η ίδια περιέγραψε το βασικά ζητούμενα με το δίπτυχο «φθηνό σπίτι στην πρώτη περιοχή της πόλης», εξηγώντας πως δεν είναι και επιτεύξιμος ως στόχος, τονίζοντας πως πλέον επιλέγουν και τα επιπλωμένα διαμερίσματα, από τα οποία «γλιτώνουν» τουλάχιστον 1.000 ευρώ του βασικού εξοπλισμού ενός φοιτητικού σπιτιού.

Μειώσεις στις μη δημοφιλείς περιοχές – Μικρές αυξήσεις στις δημοφιλείς

Ερωτηθείσα ως προς τιμές των ενοικίων και τον βαθμό επιρροής της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης στα ενοίκια η κ. Κυριακούση έκανε λόγο για μία λογική αύξηση της τάξεως του 3-5%, σε ένα μικρό ποσοστό διαμερισμάτων. Κι αυτό διότι υπό τον φόβο του να μείνει ένα διαμέρισμα ξενοίκιαστο, οι ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να «απορροφήσουν» τις όποιες αυξήσεις. 

«Τουλάχιστον αν κρίνω από εμένα και κάποιους γνωστούς και φίλους, δεν τίθεται θέμα για να πάρουμε 5 και 10 ευρώ περισσότερα το μήνα να μας μείνει το σπίτι ανοίκιαστο» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας μάλιστα πως «σε πολλές περιπτώσεις φτάνουμε στο σημείο να ρίξουμε κι άλλο την τιμή για να φύγει το σπίτι. Μιλάω  κυρίως για το βόρειο-ανατολικό κομμάτι, ανατολικό και νότιο-ανατολικό κομμάτι της πόλης που είναι “νεκρό” κομμάτι, λόγω της έλλειψης των στάσεων. Επομένως σε εκείνες τις περιοχές οι άνθρωποι όχι απλώς δεν κάνουν αυξήσεις αλλά ρίχνουν κιόλας τις τιμές».

Ποτέ κλειδί δίχως μισθωτήριο

«Αν υπάρχουν αυξήσεις θα υπάρχουν αυξήσεις της τάξεως των 10 – 20 ευρώ στις περιοχές γύρω από την Πρυτανεία, σε ακτίνα 100 – 200 μέτρων και μόνο» ανέφερε για να υπογραμμίσει κλείνοντας πως κανένας ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει να παραδίδει κλειδιά αν δεν έχει υπογραφεί πρώτα το μισθωτήριο και δεν έχει γίνει η αλλαγή των λογαριασμών ρεύματος και νερού στο όνομα του ενοικιαστή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.