Προταση απο τον ΠΑΣΥΠ προς τον υπουργο Εργασιας

500 νέοι πτυχιούχοι με εμπειρία μπορούν εθελοντικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον e-ΕΦΚΑ

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κ.  Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων κ. Γιώργος Δημητριάδης. Μέσω της επιστολής ο κ. Δημητριάδης καταθέτει την πρόταση τα περίπου 500 μέλη του Συλλόγου που κατά το παρελθόν έχουν εργαστεί στον e-ΕΦΚΑ να προσφέρουν και πάλι εθελοντικά στον Οργανισμό σε μια προσπάθεια  να αποφευχθεί η ταλαιπωρία πολίτων σε συνθήκες πανδημίας αλλά και οικονομικής ύφεσης.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Δημητριάδη είναι η εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων που εδρεύει στην Κομοτηνή του Ν.Ροδόπης, αποτελείται από πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων όλης της Ελλάδας με εξειδίκευση και κατάρτιση στους κλάδους σπουδών τους. Ένα μέρος των μελών του συλλόγου (σχεδόν 500 άνθρωποι) έχουν εμπειρία στα ασφαλιστικά ταμεία του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς στα τμήματα των συντάξεων.

Παρότι από την αρχή της ίδρυσης του σωματείου μας εκφράσαμε και αναλύσαμε ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις-λύσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, όπως φερ’ ειπείν η παράταση των συμβάσεων μας, ή η δημιουργία δεξαμενής ανθρώπινου δυναμικού με αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας πλατφόρμας του λοιπού επικουρικού προσωπικού στην υγεία,  δυστυχώς από δική σας επιλογή δεν ευδοκίμησε καμία από αυτές. 

Εδώ αξίζει να τονισθεί ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύμβασης μας παρατηρήθηκε από τον πρώην διοικητή του ΕΦΚΑ  κ.Χάλαρη η σημαντική συμβολή μας στην μείωση των συντάξεων. Όλο λοιπόν αυτό το διάστημα των 2 χρόνων που πέρασε παρατηρούμε σθεναρά τα μέτρα και τις προσπάθειες σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και τα προβλήματα της υποστελέχωσης του φορέα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, 2 χρόνια μετά φαίνεται πως ότι μέτρο και αν έχει παρθεί από το Υπουργείο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο χρόνος όμως κυλάει και οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις δυστυχώς αυξάνονται εκθετικά. 

Σκοπός μας σε όλη την διάρκεια της πανδημίας όπως σας το δηλώσαμε πολλάκις ήταν να γίνουμε αρωγοί ώστε να βοηθήσουμε σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση το κοινωνικό σύνολο και τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από χρώματα και κόμματα, πράγμα που όμως δεν αντιλήφθηκε η νυν Κυβέρνηση κυβερνώντας έως τώρα με παρωπίδες. Επιπροσθέτως, μας λασπολογήσατε πολλές φορές, με προτεστάντη τον προκάτοχο σας κ. Βρούτση με το αφήγημα ότι ως συμβασιούχοι το μόνο που θέλουμε είναι να μονιμοποιηθούμε, πράγμα που ουδέποτε ειπώθηκε από εμάς. Παρότι τα κριτήρια της πρόσληψης μας και η όλη διαδικασία επιλογής μας έγιναν μέσω Α.Σ.Ε.Π, η δική μας γενιά, η γενιά των 25-35 δεν θα εκμεταλλεύονταν ποτέ μια τέτοια δύσκολη στιγμή εις βάρος των συνανθρώπων μας προς όφελος της, πόσο δε μάλλον και εις βάρους των δημοσιονομικών του κράτους.

Ερχόμενοι στο παρόν, παρακολουθούμε το χάος που συνεχίζει να επικρατεί στον φορέα, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και απόδειξη αυτού είναι πως παρότι προμηθευτήκατε συστήματα δεν υπάρχει σε αριθμό το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να το αξιοποιήσει ενώ το ποσοστό των εκκρεμών συντάξεων παρά τον τεράστιο αγώνα των μόνιμων υπαλλήλων ολοένα και αυξάνεται. Να σημειωθεί εδώ πως παρά την επιστράτευση τόσων λογιστών και δικηγόρων (μετεξεταστέων ή μη) επιτευχθήκαν μόνο  8 απονομές συντάξεων από το μέτωπο των ιδιωτών. 

Τα μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Π αναγνωρίζουν λοιπόν τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στον φορέα και το ρήγμα που επέφεραν οι επιλογές σας, με μοναδικούς ήρωες της ιστορίας τους μόνιμους υπαλλήλους, για αυτό και σας προτείνουμε αυτή την φορά να αρπάξετε την χρυσή ευκαιρία αξιοποίησης των μελών μας.

 Μετά από απόφαση του Συλλόγου μας, με αίσθημα ευθύνης προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας εθελοντικά στον e-EΦΚΑ και στους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται σε τέτοιες συνθήκες πανδημίας αλλά και οικονομικής ύφεσης που αυτή έχει επιφέρει.

Μέσω αυτής της εθελοντικής δράσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ενισχυθεί στον ύψιστο βαθμό η κοινωνική συνοχή διευθετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, θα αυξηθεί η ενεργητική συμμετοχή των νέων ανθρώπων και θα αναπτυχθούν νέες ικανότητες και δεξιότητες. 

Ο ρόλος των εθελοντών είναι πάντα επικουρικός και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις ελλείψεις που παρουσιάζει η κρατική πολιτική. Δυστυχώς στην πατρίδα μας το ποσοστό των εθελοντών ανέρχεται μόλις στο 1,2% των πολιτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό αυτό, τόσο υψηλότερος είναι και ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας. 

Οι σημαντικότεροι λόγοι που μας ώθησαν σε αυτή μας την προσφορά έχουν άμεση σχέση με το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και με τη χαρά της προσφοράς.

Ελπίζουμε αυτή την φορά κ. Υπουργέ, αν και εφόσον όπως επιμένετε  ο σκοπός σας είναι η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, να αδράξετε αυτή την ευκαιρία που σας δίνεται και να αποδείξετε τις προθέσεις σας βγάζοντας έστω και τώρα τα γυαλιά των ιδεοληψιών σας.

Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ας μην εθελοτυφλούμε, ας είμαστε ρεαλιστές και ας σταθούμε για μία φορά στο ύψος των περιστάσεων όπως πραγματικά τους αρμόζει, γιατί αν βάλουμε όλοι ένα χεράκι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πάρα πολλά, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι εκπληκτικά ενώ αυτή η πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης θα αποτελέσει ένα ιδανικό έναυσμα αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την κοινωνία αυτού του κράτους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.