Προσβασιμες επιχειρησεις «το κλειδι» για την αναπτυξη

Απλό και όμως σε πρώιμο στάδιο ακόμη στην Ελλάδα

Τις ήδη δοκιμασμένες και επιτυχημένες πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό αλλά και τα επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα της χώρας μας σε σχέση με τον προσβάσιμο τουρισμό για όλους, γνώρισαν δια στόματος των εκλεκτών καλεσμένων ομιλητών, όσοι έδωσαν το «παρών» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο συνέδριο με τίτλο «Προσβάσιμος Τουρισμός, Ώθηση και Προκλήσεις» που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Σύλλογος Ατόμων με κινητικά προβλήματα «ΠΕΡΠΑΤΩ» σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, τον Δήμο Κομοτηνής και το ίδρυμα “Hanns Seidel Stiftung”.
 
Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου έλαβαν χώρα ομιλίες – παρουσιάσεις από Γερμανούς, κατά κύριο λόγο, επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων καθότι εκεί ο προσβάσιμος τουρισμός αποτελεί ήδη εδραιωμένο μοντέλο με θετικά αποτελέσματα και για την οικονομία της χώρας, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες που πρωτοπορούν συστήνοντας πρώτοι υπηρεσίες προσβασιμότητας για όλους στον τουριστικό κλάδο.
 
Στο συνέδριο έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Μουσταφά Κατραντζή, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Γκαρτσώνης, η Irmgard Badura, αντιπρόσωπος Σωματείου ΑμεΑ της Βαυαρικής Κρατικής Κυβέρνησης και ο πρόεδρος του «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, οι οποίοι και «άνοιξαν» τις διαδικασίες του συνεδρίου, όπως επίσης και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο επιχειρηματίας κ. Σταμάτης Κουρούδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Γκαντής, η κ. Μαρία Βασιλειάδου εκ μέρους της ελληνογερμανικής συνέλευσης και ο πρόεδρος του «Ηρόδικου» κ. Μιχάλης Ραγκούσης. 

Μαρία Βασιλειάδου «Στην Ελλάδα δυστυχώς ο προσβάσιμος τουρισμός βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο»

Στην Ελλάδα δυστυχώς ο προσβάσιμος τουρισμός βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, παρατήρησε στις δηλώσεις της η κ.Μαρία Βασιλειάδου, εκπρόσωπος της ελληνογερμανικής συνέλευσης φανερώνοντας τους λόγους της εν λόγω διοργάνωσης που, όπως είπε, στοχεύει στην ανάπτυξη αυτού του είδους του τουρισμού.
 
Η ίδια έκανε γνωστό πως η ελληνογερμανική συνέλευση γίνεται καθημερινά αποδέκτης ερωτήσεων από Γερμανούς πολίτες, με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι θα ήθελαν να επισκεφθούν την χώρα μας ωστόσο φοβούνται αν θα μπορέσουν ή όχι να ανταπεξέλθουν, ενώ τόνισε πως ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» και οι δραστηριότητες που αναπτύσσει, αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα της δυναμικής που αρχίζει να αποκτά και η χώρα μας στο κομμάτι του προσβάσιμου τουρισμού.

Γιώργος Πετρίδης «Στόχος μας η συνειδητοποίηση της κοινωνίας»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της όλης διοργάνωσης τονίζοντας πως απώτερος στόχος, και του δήμου που την στήριξε, αποτελεί η συνειδητοποίηση από πλευράς όλης της κοινωνίας, απέναντι στα άτομα με αναπηρία αλλά και στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει για όλους η ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Η Κομοτηνή είναι χώρος που θα μπορούσε να αποτελέσει προορισμό και όλοι θα εργαστούμε γι’ αυτό»

«Η Κομοτηνή και η ΠΑΜ-Θ έχει τη δυνατότητα αναπτύσσοντας τις κατάλληλες υποδομές, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, να προωθήσει την ανάπτυξη των υποδομών έτσι ώστε οι παραλίες και όλες οι τουριστικές περιοχές του τόπου μας να είναι προσβάσιμες, γιατί αυτό όχι μόνο θα αναδείξει την περιοχή μας σε τουριστικό και ανθρωπιστικό κέντρο, αλλά θα κινητοποιήσει και πάνω από 4 εκατ. τουρίστες από την Γερμανία που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Ελλάδα και θα προτιμούσαν μία περιοχή που διαθέτει αυτές τις υποδομές» υπογράμμισε με την σειρά του ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζοντας πως «η Κομοτηνή είναι χώρος που θα μπορούσε να αποτελέσει προορισμό και όλοι θα εργαστούμε γι’ αυτό». «Είναι ξεχωριστή ευκαιρία η δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα ως περιοχή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τη γερμανική αγορά και να προωθήσουμε ζητήματα τεχνογνωσίας για τον προσβάσιμο τουρισμό» ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως η περιοχή μας μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από την ανάπτυξη αυτή.

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης «Μια προσβάσιμη σε όλους επιχείρηση δεν είναι απλά κοινωνική υπευθυνότητά, αλλά αποτελεί και μία διέξοδο για την επιχειρηματικότητα από την κρίση»

Μιλώντας για την διοργάνωση αυτή καθ’ αυτή ο κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, πρόεδρος του «ΠΕΡΠΑΤΩ» έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα στην περιοχή μας να μάθει αυτά που οι Γερμανοί έχουν ήδη κατακτήσει σε σχέση με τον προσβάσιμο τουρισμό «ώστε να μην χάσουμε χρόνο για να εξελιχθούμε σε ανάλογα πλαίσια». «Αυτό είναι μία πρακτική και ουσιαστική βοήθεια των Γερμανών» επεσήμανε που γίνεται για «να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει τουρισμός για άτομα με αναπηρία και πόσο συμφέρει τη χώρα μας».
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν και τα παραδείγματα τριών ελλήνων επιχειρηματικών που πήραν την πρωτοβουλία να μετατρέψουν τις επιχειρήσεις τους σε προσβάσιμες για όλους επιχειρήσεις, παραδείγματα που, όπως τόνισε, και ο κ.Ταξιλδάρης δείχνουν ότι κατάλαβαν «πως το να έχεις μία προσβάσιμη σε όλους επιχείρηση, δεν είναι απλά κοινωνική υπευθυνότητά τους, αλλά αποτελεί και μία διέξοδο για την επιχειρηματικότητα από την κρίση».

Tο παράδειγμα της Βίλλας Σεβαστή

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσβάσιμης επιχείρησης αποτελεί ο κ. Φώτης Χαλκίδης, ο οποίος μετά από 25 περίπου χρόνια, ενασχόλησής του με ανθρώπους με αναπηρίες ως γυμναστής – θεραπευτής στην Γερμανία και παρατηρώντας την παντελή έλλειψη προσβάσιμων σε ανθρώπους με αναπηρίες υποδομών στη χώρα μας άνοιξε μία ξενοδοχειακή μονάδα στις παρυφές του Ολύμπου, που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες και όχι μόνο. Η επιχείρηση που ονομάζεται «Βίλλα Σεβαστή» λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό με τις κρατήσεις να είναι καλυμμένες κατά περίπου 80% για περίπου οκτώ μήνες τον χρόνο.
 
Η πελατεία του προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό όπως έκανε γνωστό και πρόκειται για πελάτες που επιστρέφουν ή νέους που μαθαίνουν για το ξενοδοχείο μέσω των ήδη ευχαριστημένων πελατών που μιλούν για την εμπειρία τους.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το αν κρίνει δύσκολη τη διαμόρφωση των διαφόρων υποδομών στη χώρα μας σε προσβάσιμες για όλους ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είναι δύσκολο και πως οι προϋποθέσεις υπάρχουν φέρνοντας το παράδειγμα των προσβάσιμων πλέον παραλιών που απολαμβάνει η χώρα μας, τονίζοντας βέβαια και τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.