Προσωρινη ανακωχη… για το καλο της επιχειρηματικοτητας στην ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Προσωρινή πρόεδρος η Κατερίνα Ιωαννίδου, προσωρινός Αντιπρόεδρος ο Αντώνης Φραντζής, μέχρι να λυθούν οι δικαστικές και αυτοδιοικητικές διαμάχες

Προσωρινή λύση, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται μέσω των προγραμμάτων της, βρέθηκε στην ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, στην οποία πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μετόχων της την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου.

 

Να θυμίσουμε πως η αντιπαράθεση στην εταιρεία κρατά από την άνοιξη, με τα επιμελητήρια να επιχειρούν να αλλάξουν τη διοίκηση της εταιρείας, και την Περιφέρεια να αντιδρά, με το θέμα να βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή στις δικαστικές αίθουσες.

 

Ένα από τα επεισόδια αυτής της διαμάχης ήταν η ακύρωση, από την πλευρά του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, μετά από προσφυγή των Επιμελητηρίων, της αρχικής απόφασης του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου για τον ορισμό του ΔΣ, που είχε ως αποτέλεσμα να έρθει προς ψήφιση στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, η πρόταση του Περιφερειάρχη για τα 8 από τα 15 μέλη του ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ.

 

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση η πρόταση του κ. Μέτιου, στην οποία προτεινόταν εκ νέου ως πρόεδρος η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, όμως η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσε προσφυγή εναντίον της απόφασης αυτής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

 

Όλη αυτή η αναταραχή της προηγούμενης περιόδου όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκταμίευση ποσών προς τις επιχειρήσεις, αλλά και προς τους εργαζόμενους της ΔΕΣΜΟΣ.

 

Αυτή ήταν λοιπόν η κατάσταση την Πέμπτη, όταν και συγκλήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, για να εκλέξει το νέο ΔΣ, όπου η περιφέρεια κατέχει το 49,212%, τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ το 48,87 % ενώ από 0,96% έχουν η Εταιρεία Διαχείρισης της Περιουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και η Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρία Βορείου Ελλάδος (με την δεύτερη να μην υφίσταται πια).

 

Στη συνέλευση έδωσε το παρών και η Περιφέρεια αλλά και τα Επιμελητήρια, καθώς και το πανεπιστήμιο διαμέσου του Πρύτανη κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, και τελικά συμφωνήθηκε, με δεδομένες όλες τις δικαστικές και διαδικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, να οριστούν προσωρινή πρόεδρος η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, προσωρινός Αντιπρόεδρος ο κ. Αντώνης Φραντζής, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι πληρωμές της εταιρείας για προγράμματα που τρέχουν οι επιχειρήσεις, αλλά και προς τους εργαζόμενους της.

 

 

Κατερίνα Ιωαννίδου

«Κύριο μέλημα της Περιφέρειας, των επιμελητηρίων, και δικό μου ήταν επιτέλους να προχωρήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων»

 

Όπως σημείωσε η κ. Ιωαννίδου, ο δικός της ρόλος ήταν να συνθέσει τις δύο πλευρές, Επιμελητήρια και Περιφέρεια, και τελικά αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου προσωρινή πρόεδρος η ίδια, και προσωρινός αντιπρόεδρος ο κ. Αντώνης Φραντζής, ώστε να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

 

«Κύριο μέλημα της Περιφέρειας, των επιμελητηρίων, και δικό μου ήταν επιτέλους να προχωρήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» ανέφερε, θεωρώντας πως η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για πιο στενή συνεργασία για να πάει ο ΔΕΣΜΟΣ και όλη η Περιφέρεια μπροστά, μαζί, ενωμένοι.

 

 

Χριστόδουλος Τοψίδης

«Βρέθηκε μια προσωρινή λύση για το αναπτυξιακό καλό της Περιφέρειάς μας»

 

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ, σημείωσε πως μέσα από τη ΓΣ θα προχωρούσε, μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, ο ορισμός των 8 εκπροσώπων της Περιφέρειας στο ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.

 

Όμως επειδή η απόφαση αυτή έχει προσβληθεί από την παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης», της οποίας επίσης είναι επικεφαλής, στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βρέθηκε τελικά μια συναινετική λύση, για το καλό των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

 

«Στην ουσία δεν ολοκληρώθηκε η πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου, βρέθηκε μια προσωρινή λύση για το αναπτυξιακό καλό της Περιφέρειάς μας» ανέφερε, για να μπορέσουν να αποπληρωθούν οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, και να αποκατασταθεί γενικότερα η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

 

Τα υπόλοιπα, είναι μια διαδικασία που θα λυθεί είτε στα δικαστήρια είτε από την Αποκεντρωμένη, όμως κρατά ως θετικό ότι θα μπορέσουν να αποπληρωθούν οι επαγγελματίες και δεν θα υπάρχει στασιμότητα στη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.

 

«Αυτό θεωρούμε μια νίκη των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων όλης της περιφέρειας, προς το κοινό καλό και υπέρ της αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειάς μας» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Τοψίδης.

 

 

Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά

«Να ανάψουμε ξανά τις μηχανές της ανάπτυξης και να πάμε όλοι μαζί μπροστά σαν περιφέρεια»

 

Στη ΓΣ εκπροσώπησε την Περιφέρεια ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, που σημείωσε πως ήταν μια θετική συνεδρίαση για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Τα ζητήματα και οι διαμάχες θα λυθούν στα δικαστήρια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όμως βούληση όλων θεωρεί πως είναι να πάει μπροστά η περιφέρειά. «Να ανάψουμε ξανά τις μηχανές της ανάπτυξης και να πάμε όλοι μαζί μπροστά σαν περιφέρεια» ανέφερε.

 

 

Αντώνης Γραβάνης

«Μόνος γνώμονας είναι η συνέχιση του πολύ σημαντικού έργου της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ»

 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρέθηκε μια κοινή λύση εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, η οποία αποσκοπεί στο καλό των επιχειρήσεων.

 

«Μόνος γνώμονας είναι η συνέχιση του πολύ σημαντικού έργου της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ» σημείωσε, ώστε να λειτουργήσει κανονικά το αμέσως επόμενο διάστημα, μια πολύ θετική εξέλιξη μιας και είναι ο φορέας διαχείρισης των περισσότερων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν την επιχειρηματικότητα.

 

 

Στέλιος Μωραΐτης

«Η νομιμότητα θα λάμψει»

 

Η πρόταση των Επιμελητηρίων να μην προχωρήσει η  εκλογή του νέου ΔΣ έγινε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη λόγω της προσβολής της απόφασης από την αντιπολίτευση στο ΠΣ, και αυτή έγινε αποδεκτή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επιχειρηματίες και να μην σταματήσει το επιχειρείν.

 

«Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, και σύντομα θα λυθούν όλα τα προβλήματα με νόμιμο τρόπο και δεν θα υπάρξει θέμα από εδώ και πέρα. Η νομιμότητα θα λάμψει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

Μάρκος Δέμπας

«Υπήρχε μια μεγάλη διοικητική κρίση, όμως η Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια, συναινετικά, κατάφεραν να εκτονώσουν την κατάσταση»

 

Θετικό θεωρεί πως η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ θα προχωρήσει, έστω και με προσωρινή διοίκηση, ο κ. Μάρκος Δέμπας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, σημειώνοντας πως υπήρχε μια μεγάλη διοικητική κρίση, όμως η Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια, συναινετικά, κατάφεραν να εκτονώσουν την κατάσταση.

 

Έτσι όλα τα επαγγελματικά και επενδυτικά σχέδια που έχουν κολλήσει και δεν πληρώνονταν όλη την προηγούμενη περίοδο θα προχωρήσουν, ενώ ελπίζει πως σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια οριστική λύση στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, ώστε η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ να συνεχίσει να λειτουργεί ως σημαντικό εργαλείο για την επιχειρηματικότητα της περιοχής.

 

 

Νίκος Αγγελίδης

«Η εμμονή κάποιων στα διοικητικά θέματα δημιούργησε μια εμπλοκή»

 

Την εκτίμησή πως μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης έχει βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με την εμπλοκή στα διοικητικά της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, έκανε ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης.

 

«Τα Επιμελητήρια διοικήσαμε αυτό το φορέα για 20 χρόνια με άψογες διαδικασίες με τις μεγαλύτερες απορροφητικότητες, η εμμονή κάποιων στα διοικητικά θέματα δημιούργησε μια εμπλοκή» σημείωσε, όχι όμως εξαιτίας των Επιμελητηρίων.

 

Επειδή όμως έχουν το αυτοδιοίκητο μέσω του Υπουργείου, ήθελαν πάντα να έχουν τον έλεγχο, και να μην οδηγηθεί αυτός ο φορέας «στο ανίκανο και διεφθαρμένο Δημόσιο» για άλλη μια φορά.

 

Θεωρεί πως η λύση που βρέθηκε, μέχρι να τελεσιδικήσουν όλες οι εκκρεμότητες, αποτελεί καλό βήμα, και σε αυτό το πνεύμα συναίνεσης ελπίζουν πως θα βαδίσουν όλοι από εδώ και πέρα.

 

Προειδοποίησε όμως πως η ΔΕΣΜΟΣ δεν έχει ένα πεδίο που κάποιοι «μπορούν να κάνουν αυτές τις δουλειές που νομίζουν ότι μπορούν να στήσουν στην Περιφέρειά μας» για αυτό και τα Επιμελητήρια είναι εδώ για να ελέγχουν και να επιβλέπουν, και να εγγυώνται την απρόσκοπτη, έντιμη και χωρίς προβλήματα χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.