Προσκλητηριο συμμετοχης στο Leader Αλιειας απο την Φελινα Καζακου

Μεγάλο το ενδιαφέρον• μικρό το διαθέσιμο χρονικό διάστημα για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων

Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020 (ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020),  με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) οι προσκλήσεις του οποίου «άνοιξαν» στις 10 Σεπτεμβρίου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Φελίνα Καζάκου, στέλεχος της εταιρείας  Συμβούλων “Ad Strategy”.

Το πρόγραμμα αφορά στην χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, σε επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης και συγκεκριμένα όπως εξήγησε η κ. Καζάκου σε παράκτιες περιοχής των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, καθώς και της Σαμοθράκης και της Θάσου.

Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η χρηματοδότηση αφορά τόσο σε υφιστάμενες όσο και νέες επιχειρήσεις, ενώ αφορά μια σειρά επενδύσεων με στόχο την διαφοροποίηση εντός ή εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων από επαγγελματίες αλιείς, εκσυγχρονισμό τουριστικών καταλυμάτων, τους απασχολούμενους με την υδατοκαλλιέργεια, μεταποιητικές των αλιευτικών προϊόντων εταιρείες, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν στις περιοχές παρέμβασης.

Έως το 85% η χρηματοδότηση στη Σαμοθράκη

Όπως εξήγησε η κ.Καζάκου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην ΠΑΜ-Θ σε προγράμματα Leader όπως αυτό, κυμαίνεται μεταξύ 50 έως 85%, με τα συνήθη ποσοστά χρηματοδότησης να φτάνουν έως και το 65% της επένδυσης, πλην την Σαμοθράκης όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση η χρηματοδότηση αγγίζει το 85%. «Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό, που κατά την άποψή μου καταγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει περιοχές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, και χρειάζονται την κρατική ενίσχυση όσον αφορά τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα».

Ερωτηθείσα για την έως τώρα ανταπόκριση ενδιαφερόμενων επαγγελματιών η ίδια σημείωσε πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο , παρά το μικρό χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου, για να τονίσει την αναγκαιότητα έγκαιρης προετοιμασίας του φακέλου προς όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Η ίδια στάθηκε στην σημαντική της συμμετοχής για την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, τονίζοντας πως «προφανώς το περιβάλλον είναι δύσκολο ειδικά για επενδύσεις ωστόσο όταν το κράτος μπορεί να χρηματοδοτήσει το 50% μιας επένδυσης της τάξεως για παράδειγμα των 100.000 ευρώ είναι γεγονός  πολύ σημαντικό». Ερωτηθείσα ως προς την ταυτότητα των έως τώρα ενδιαφερομένων έκανε λόγο για τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις καταλυμάτων από το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης, αλλά και ένα δειλό μεν υπαρκτό δε ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου, στον οποίο όπως εξήγησε θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα. «Προσωπικά το τονίζω εδώ και πολλά χρόνια ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον βαρύτητα στον μεταποιητικό κλάδο, γιατί είναι σημαντικό το ότι διαθέτουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία όμως μένουν ανεκμετάλλευτα στην περιοχή. Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε μια περίοδο που έχει τις δυσκολίες της σαφώς αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αντίστοιχα».

Μη ικανοποιητικά τα ποσοστά απορρόφησης στην ΠΑΜ-Θ

Με την αφορμή της ολοκλήρωσης και των τελευταίων ανοιχτών προγραμμάτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ερωτηθείσα σχετικά με τα ποσοστά απορρόφησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, η ίδια τόνισε πως αυτά δεν είναι ικανοποιητικά τόσο σε επίπεδο δημόσιων φορέων όσο και σε επίπεδο ιδιωτών. «Αυτό που καταγράφεται ως τώρα είναι ότι τα ποσοστά δεν είναι ικανοποιητικά, γεγονός για το οποίο φέρουν όλοι ευθύνες. Και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, αλλά και λοιποί φορείς. Αυτό που συζητάμε τώρα και αφορά συγκεκριμένα πλέον ποσοστά της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, θα τα γνωρίζουμε πιστεύω επακριβώς το δεύτερο εξάμηνο του 2022» επεσήμανε για να επαναλάβει πως «αυτό που έχουμε συζητήσει επανειλημμένως είναι η ανάγκη της σωστής προετοιμασίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να έχουμε ώριμα έργα προκειμένου να κινηθούμε σύντομα τόσο στον ιδιωτικό όσο στον δημόσιο τομέα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.