Προς παραταση η υποβολη των φορολογικων δηλωσεων

Απαραίτητος ο χρόνος ξεκούρασης λόγω τους αυξημένου όγκου εργασίας τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Απόστολος Ταρνανάς

Την απόφαση που θα δίνει παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για έναν μήνα, έως και το τέλος Αυγούστου, αναμένουν λογιστές και φοροτεχνικοί σε όλη την χώρα, σε «μερική» ικανοποίηση του αιτήματός τους, δεδομένου ότι λόγω του φόρτου εργασίας και μέσω επίσημων ανακοινώσεων των συλλογικών τους οργάνων ζητούν παράταση έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένης και της έως τώρα άρνησης της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση, οι λογιστές «πάτησαν γκάζι» με τον αριθμό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί να αγγίζει τα 5,3 εκατ. η αιτηθείσα παράταση αναμένεται να δοθεί με τροπολογία, που πιθανότατα θα κατατεθεί στο οικονομικό νομοσχέδιο για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Ήδη κατά τόπους σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις που αφορούν στην δυνατότητα τα λογιστικά γραφεία, εφόσον το επιθυμούν να «κατεβάσουν ρολά» για λίγες ημέρες, ούτως ώστε οι συνάδελφοί τους να ξεκουραστούν μετά από μία ακόμα ιδιαίτερα φορτωμένοι από άποψη υποχρεώσεων χρονιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Λογιστών ν.Ροδόπης που εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός του κ. Απόστολος Ταρνανάς, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» να συνεδριάσει ώστε να αποφανθεί για το χρονικό εκείνο διάστημα που θα μπορούν τα λογιστικά γραφεία να κλείσουν, λειτουργώντας πάντα με προσωπικό ασφαλείας.

Ο κ. Ταρνανάς εξήγησε πως την αναγκαιότητα ενός μικρού έστω διαλείμματος και για τον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια, και λόγω της πανδημίας, ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.

«Έχουμε ανάγκη για ξεκούραση. Πρέπει να δοθεί κάποια παράταση, για να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συμμετείχε στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για το καινούργιο νομοσχέδιο όπου και αναμένεται να υπάρξει σχετική με την παράταση των δηλώσεων ρύθμιση.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προχθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη σύμφωνα με τις οποίες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν θα είναι η 31η Ιουλίου.

Ανέτοιμο το σύστημα στις αρχές Μαρτίου

Η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων είναι και αποτέλεσμα δυσλειτουργιών του συστήματος όπως εξήγησε ο ίδιος καθώς το σύστημα μπορεί να ανοίγει κάθε χρόνο τον Μάρτιο, ωστόσο δεν είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των λογιστικών γραφείων και των φορολογουμένων, καθώς παρατηρούνται τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις, ενώ φέτος υπάρχει και ο έλεγχος του myDATA που προσθέτει επιπλέον βάρος στους λογιστές.

Νέα ρύθμιση οφειλών για το σύνολο των φορολογουμένων

Οι φορολογικές δηλώσεις δεν είναι το μοναδικό «επιβαρυντικό» στοιχείο στην λειτουργία των λογιστικών γραφείων την τρέχουσα περίοδο, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Ταρνανάς έχουν να διαχειριστούν τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων ή την ρύθμιση οφειλών, η καταληκτική ημερομηνία για την οποία παραμένει η 31η Ιουλίου.

Εμμένοντας στο κομμάτι της ρύθμισης οφειλών ο ίδιος εξήγησε πως δεν είναι ένα μέτρο που λειτούργησε δεδομένου ότι ελάχιστοι είναι επαγγελματίες ή και φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται, υπενθυμίζοντας το πάγιο αίτημα και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών για νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνει επίσης και το σύνολο των φορολογουμένων.

Κλείνοντας ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τους φορολογούμενους να προσέρχονται στα λογιστικά τους γραφεία και να μην επαναπαύονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.