Προωρος «χειμωνας» στην εστιαση της Κομοτηνης

«Κατακόρυφη» η πτώση της κίνησης στα καταστήματα, εν’ αντιθέσει με την κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής Σπύρος Θυμικιώτης

Νωρίτερα από ποτέ έφτασε ο «χειμώνας» στα καταστήματα της εστίασης στην Κομοτηνή, με την εικόνα των καταστημάτων στο κέντρο να μην θυμίζουν τίποτα σε σχέση με τις προ κορωνοϊού εποχές.

Η επιστροφή των φοιτητών και οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες «κράτησαν» μέχρι πρόσφατα τον κόσμο στα καταστήματα, ωστόσο οι συνήθειες που μεταβλήθηκαν μέσα στα δύο χρόνια του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την ακρίβεια αλλά και την έλευση των πρώτων κρύων, κρατά πλέον τους πολίτες στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα τα καταστήματα της εστίασης να εκπέμπουν SOS.

Ο μεσημεριανός καφές για τον οποίο η Κομοτηνή, ως  φοιτητούπολη φημιζόταν, αποτελεί πλέον παρελθόν, με την πλειοψηφία των καταστημάτων να γεμίζουν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες,  όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής κ. Σπύρος Θυμικιώτης τονίζοντας πως η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα.

Μοναδικές εξαιρέσεις, η Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά και οι Τετάρτες από καθημερινές, που ο κόσμος επιλέγει να βγει για να διασκεδάσει, έχοντας αντικαταστήσει τις υπόλοιπες εξόδους με την παραμονή στο σπίτι ή σε ό,τι αφορά τους φοιτητές με συγκεντρώσεις σε σπίτια συμφοιτητών.

«Δεν έχει ο κόσμος για να βγει» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «θα βγει να πιεί έναν καφέ και θα καθίσει στο σπίτι του,  γεγονός που ναι μεν το περιμέναμε λόγω των συνηθειών που άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι σε τέτοιον βαθμό».

«Κόπηκε» και το διάλειμμα των φοιτητών

Σε ό,τι αφορά την φοιτητιώσα νεολαία της περιοχής έχει συμβάλει και το τέλος στην δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από και προς την πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, με τον κ. Θυμικιώτη να υπογραμμίζει πως «πλέον δεν δίνουν το 1,20 ευρώ που αντιστοιχεί στο δρομολόγιο ώστε να κατέβουν σε πιθανά διαλείμματα ανάμεσα στα μαθήματά τους στην πόλη και να ξαναγυρίσουν». «Παλιά κατέβαιναν στο κενό τους και ξαναγύριζαν» πρόσθεσε για να τονίσει πως «πλέον προτιμούν να καθίσουν στην Σχολή και να πιούν για παράδειγμα τον καφέ τους στο κυλικείο αυτής».

Σε όλο αυτό το δυσχερές για τους επαγγελματίες του κλάδου έρχονται να προστεθούν οι υπέρογκες αυξήσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και μέτρα όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα τους αναγκάσει να απευθυνθούν σε επαγγελματίες της εστίασης. «Ποιος φοιτητής στην Κομοτηνή θα μπορεί να εργαστεί 8ωρο;» διερωτήθηκε για να υπογραμμίσει ότι εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αναγκαστούν σε απολύσεις.

Ερωτηθείς ως προς τα μέτρα στήριξης που ζητούν ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών εξήγησε πως «δεν έχουμε βοήθεια από κανέναν» για να υπογραμμίσει πως είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ. Οι μειώσεις ενοικίων, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού βοήθησαν την εποχή όπου δόθηκαν ωστόσο πλέον οι επαγγελματίες καλούνται πλέον να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Όλα τα προαναφερθέντα αποτέλεσαν και θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών του Σωματείου, επαγγελματιών της εστίασης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 18 Οκτωβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.