Προγραμματα επιχορηγησεων για ανεργους

Από τα Προγράμματα μπορούν να επωφεληθούν χιλιάδες άνεργοι, οι οποίοι εργάζονταν σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και Μικρές ή Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, υφιστάμενες ή υπό σύσταση, στις οποίες δίνεται η ευκαιρία να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων, αλλά και κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών από Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις προσφέρουν τα δύο Προγράμματα που έθεσε σε ισχύ το ΤΕΜΠΜΕ. Στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη και επέκταση της γενικής επιχειρηματικής δραστηριότητας υφισταμένων, νέων και υπό σύσταση ΜΕ και ΠΜΕ, μέσω της υποστήριξης της πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την άμεση κάλυψη τρεχουσών αναγκών για δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών και επομένως απελευθέρωσης πόρων για την επίτευξη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.
Οσον αφορά το πρόγραμμα «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Χαμηλότοκων Δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών», απευθύνεται σε υπό σύσταση (που διαθέτουν ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες ΜΕ και ΠΜΕ οποιασδήποτε νομικής μορφής, οι οποίες έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, απασχολούν ή θα απασχολήσουν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και εμφανίζουν ή αναμένεται ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται από την ημερομηνία έγκρισης του Προγράμματος, η οποία καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα.
Πιο συγκεκριμένα, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ και ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31η Αυγούστου 2011 και παραλαβής αυτών των αιτήσεων από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20ή Σεπτεμβρίου 2011.

 

Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση από τη ΜΕ ή ΠΜΕ στη δανειοδοτούσα τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του Προγράμματος.
Ο αρχικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι παρεχόμενες εγγυήσεις χορηγούνται δυνάμει των υφισταμένων ιδίων κεφαλαίων της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Ο τελικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εγγυήσεων, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Σε υφιστάμενες ΜΕ ή ΠΜΕ οποιασδήποτε νομικής μορφής που έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009, με έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας, απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. με τίτλο «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Χαμηλότοκων Δανείων για την Κάλυψη Φορολογικών και Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων ΜΕ/ΠΜΕ». Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται από την ημερομηνία έγκρισής του έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ ή ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31η Οκτωβρίου 2010 και παραλαβής των αιτήσεων από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20ή Νοεμβρίου 2010. Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση από τη ΜΕ ή την ΠΜΕ στη δανειοδοτούσα τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του παρόντος Προγράμματος.

 

Οσο για τον αρχικό Προϋπολογισμό του Προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεχόμενες εγγυήσεις χορηγούνται δυνάμει των υφισταμένων ιδίων κεφαλαίων της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., ενώ ο τελικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εγγυήσεων καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

 

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του σχεδίου του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, «τρέχουν» μέσω του Οργανισμού τρία ακόμα Προγράμματα, τα οποία αφορούν συνολικά 69.000 δικαιούχους.
Πρόκειται για το τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, το τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων και το πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών – Γυναικών ηλικίας από 22 έως 64 ετών με τίτλο «Επιχειρημα?τικότητα Ανέργων Γυναικών Ηλικίας 22-64».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.