Προχωρουν τα διαχειριστικα σχεδια βοσκησης της ΠΑΜΘ

Με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση, με το κόστος να ανέρχεται στα 1,8 εκ. ευρώ

Προχωρά, μετά από σημαντική καθυστέρηση, η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με στόχο να αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται με τη κατανομή τους μέχρι σήμερα, που έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΑΑΤ για την «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», τα οποία θα βοηθήσουν στην χαρτογράφηση, αλλά και τη βελτίωση των βοσκήσιμων γαιών σε όλη την Περιφέρεια.

Να θυμίσουμε πως ανάλογη προγραμματική σύμβαση είχε εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, με την Περιφέρεια να προχωρά τις διαδικασίες για την προκήρυξή του, όμως τελικά, για τεχνικούς λόγους, αλλά και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από άλλες Περιφέρειες της χώρας, δεν προχώρησε.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Δελησταμάτης, μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο, έγιναν αλλαγές στην προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των οποίων και το κόστος του έργου, που θα ανέλθει στα 1,8 εκ. ευρώ. Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν από την είσπραξη των τελών βόσκησης της Περιφέρειας, και από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Στρατηγική του Υπουργείου να προχωρήσει το έργο

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες εβδομάδες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσουν τα συγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που υπάρχουν με την λεγόμενη τεχνική λύση.

Η ΠΑΜΘ, μαζί με 6 ακόμα περιφέρειες, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτά, για αυτό και έχουν κληθεί όλες να εγκρίνουν την προγραμματική σύμβαση, και να ενημερώσουν το Υπουργείο, που θα τις στείλει όλες μαζί στο Ελεγκτικό Συμβούλιο ώστε να ελεγχθούν και εγκριθούν, για να προκηρυχθούν αμέσως μετά.

Τι θα καθορίσει το έργο

Η συνολική έκταση των γαιών υπολογίζεται σε 5.001.142,58 στρέμματα, και μέσω του έργου που θα «τρέξει» η περιφέρεια, θα συνταχθούν μελέτες διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. 

Το Διαχειριστικό Σχέδιο ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.