Προχωρα η ανακαινιση της Δημοτικης Αγορας Κομοτηνης

Αναμονή για το πως θα προχωρήσει με τα λιγότερα προβλήματα για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή

Μέχρι τις 29 Μαΐου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι να καταθέσουν προτάσεις για τον διαγωνισμό Αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής, η οποία προκηρύχθηκε από το Δήμο Κομοτηνής.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.108.000 ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με στόχο την ολική αναβάθμιση του χώρου.

Να θυμίσουμε πως με την πρόταση αυτή θα γίνει ανακαίνιση τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, με ριζικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις.

Η Δημοτική Αγορά θα χωριστεί σε τομείς, με συγκεκριμένα σημεία για τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τις επιχειρήσεις μαναβικής. Την ίδια ώρα δημιουργούνται χώροι εστίασης εντός της Δημοτικής αγοράς, καθώς και βοηθητικοί χώροι για τους χρήστες αυτών των καταστημάτων, με ξεχωριστό ψυγείο-αποθήκη σε ιδιαίτερο χώρο.

Πολλά τα υφιστάμενα προβλήματα

Η Δημοτική Αγορά σήμερα φιλοξενεί 32 επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία κρεοπωλεία, χώρους εργαστηρίων και αποθηκών, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα εστίασης, καφεκοπτεία, κομμωτήριο, φαρμακείο, κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, χρωματοπωλείο και κατάστημα πώλησης αλίπαστων.

Σύμφωνα με την Τεχνική έκθεση της μελέτης αναβάθμισης, τα τεχνικά προβλήματα εντοπίζονται στο αποχετευτικό σύστημα, που έχει φραγμένα φρεάτια και πρέπει να επανασχεδιαστεί, στη μόνωση, με τον νερό να εισέρχεται στο κτίριο, δεν υπάρχει επαρκής φυσικός εξαερισμός τη θερινή περίοδο, καθώς και καμία θέρμανση, ψύξη και θερμομόνωση.

Τέλος υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην Καθαριότητα και την Υγιεινή λόγω της κατάστασης και της δομής της υπάρχουσας δαπεδόστρωσης, της θέσης των φρεατίων απορροής και ακαθάρτων, και την ανάμιξη χρήσεων με διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Υπάρχουν όμως και λειτουργικά προβλήματα όσο αφορά την προσβασιμότητα, την Κίνηση, την Κυκλοφορία και τις χρήσεις, με το κτίριο παρά την αρχιτεκτονική του αξία, την θέση του στο κέντρο της πόλης αλλά και την σημασία του παραδοσιακά σαν εμπορικός πυρήνας να παραμένει σήμερα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο.

Για αυτό και η πρόταση αλλάζει όχι μόνο την χωροθεσία, αλλά και βελτιώνει και εκσυγχρονίζει την λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς.

Γρίφος το θέμα των επαγγελματιών

Αγκάθι πάντως παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η ανακαίνιση όσο αφορά τα καταστήματα της αγοράς, των οποίων η λειτουργία θα επηρεαστεί, και είναι πολύ πιθανό να σταματήσει για κάποιο διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτεί πως όταν προκύψει ανάδοχος, θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές, με τη συμμετοχή τους, με τους επαγγελματίες ώστε να βρεθεί ο ιδανικός τρόπος για να ολοκληρωθεί το έργο με την μικρότερη δυνατή όχληση, αν και ο τρόπος που θα γίνει τελικά αυτό απομένει να φανεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.