Πραγματοποιηθηκε η επισημη παρουσιαση του Δικτυου Αγροτουριστικων Συνεταιρισμων Ανατολικης Μακεδονιας – Θρακης

Η επίσημη παρουσίαση του Δικτύου Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. έγινε χθες το μεσημέρι στο εκθετήριο του 8ου χιλιομέτρου Ξάνθης-Σταυρούπολης.
Η προγραμματισμένη για την προηγούμενη Κυριακή και αναβληθείσα λόγω της απεργίας των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης συνάντηση, έγινε χθες παρουσία εκπροσώπων των συλλόγων που μάλιστα ετοίμασαν… χίλια καλά για το πατροπαράδοτο τρατάρισμα. Γνωστή στους αναγνώστες μας η πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την πρώην γενική γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Θεοδώρα Κόκλα, με το εκθετήριο του Δικτύου να λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες προσελκύοντας ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Προσπερνώντας τα της ίδρυσης και λειτουργίας που είναι καταγεγραμμένα λεπτομερώς σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η χθεσινή εκδήλωση ήταν μια ξενάγηση στον όμορφο χώρο που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι… μουσειακός, αλλά μια ζωντανή αγορά παραδοσιακών προϊόντων. Ζυμαρικά κάθε είδους, μαρμελάδες, γλυκά, λικέρ, υφαντά και τόσα παραδοσιακά αγαθά ετοιμασμένα με κόπο και μεράκι από γυναίκες της βορειοανατολικής εσχατιάς της Ελλάδας, περιμένουν εκείνους που έχουν το βλέμμα στραμμένο στα καλά της παράδοσης και της Θρακομακεδονικής γης.

Μεράκι, φαντασία και μια προσπάθεια άξια προσοχής

Τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. καλωσόρισε η υπεύθυνη τύπου του Δικτύου Ελένη Διαφωνίδου, λέγοντας ότι «οι γυναίκες του Δικτύου έχουν έρθει για να ξεναγήσουν τους προσκεκλημένους στο χώρο, έχοντας ετοιμάσει και κεράσματα» και σημειώνοντας ότι παρίστανται εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Κοτύλης και των Σατρών Ξάνθης, του Καλού Αγρού και των Κοκκινογείων Δράμας, καθώς και του Τριγώνου Έβρου. Το Δίκτυο συμπληρώνει ο συνεταιρισμός του Πέπλου Έβρου. Όλες οι εκπρόσωποι μίλησαν για τα προϊόντα τους και παρέθεσαν… απτά και εξόχως γευστικά δείγματά τους.

Σημειώνεται ότι μετά την ενημέρωση και ξενάγηση των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη για τον καθορισμό της συνέχειας, την υποβολή προτάσεων και τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην προαγωγή της σπουδαίας προσπάθειας.

Η πρόεδρος του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Γαία» Ζωή Φραγκούδη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι συνεταιρισμοί λειτουργούν εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια στην περιφέρειά μας κι εμείς είμαστε ένας από τους παλιούς, έχοντας δεκατρία χρόνια λειτουργίας» και σημείωσε ότι «συμμετείχαμε πολλές φορές σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, ενώ είμαστε παρούσες από την αρχή της δημιουργίας του Δικτύου».

«Είμαστε νεοσύστατος οργανισμός που υπάρχει εδώ και δυο χρόνια με επτά μέλη ενεργά», είπε η Αναστασία Κιουμουρτζή από τον συνεταιρισμό του Καλού Αγρού Δράμας, προσθέτοντας: «Έχουμε Θρακιώτες και Μικρασιάτες στο χωριό κι έτσι έχουμε προϊόντα και των δύο. Τώρα αρχίσαμε να βγαίνουμε πιο έξω στην αγορά, ενώ το Δίκτυο σίγουρα βοηθά, ειδικά εμάς που είμαστε στην αρχή και παίρνουμε γνώσεις και ιδέες».

Η Κιντς Μεριέμ από τις Σάτρες της Ξάνθης είπε ότι ο τοπικός συνεταιρισμός γυναικών αριθμεί εννιά ενεργές γυναίκες, παρ’ ότι ξεκίνησε με περισσότερες: «Λειτουργούμε έξι χρόνια τώρα, είμαστε ευχαριστημένες από αυτό που κάνουμε, ενώ -πέρα από τα τρόφιμα- έχουμε αργαλειούς στα σπίτια μας και φτιάχνουμε υφαντά που μεταξύ άλλων υπάρχουν εδώ», είπε.

Υπό ένταξη άλλοι δύο συνεταιρισμοί

Το κύριο βάρος της ενημέρωσης «σήκωσε» η εκπρόσωπος του Δικτύου και του Συνεταιρισμού Γυναικών Κοκκινογείων Δράμας Κυριακή Ηλιάδου, προβαίνοντας σε λεπτομερή ενημέρωση για τα του Δικτύου.
Μιλώντας αρχικά για τον συνεταιρισμό της Δράμας, είπε ότι ιδρύθηκε στα τέλη του 1998 και αποτελείται από εννιά ενεργά άτομα, ενώ ξεκίνησε με 24. «Με τους περισσότερους κατοίκους του χωριού μας να είναι Πόντιοι, έχουμε μια ποντιακή παράδοση» είπε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, έχουμε μπει σε δύο προγράμματα “Leader” και ένα γυναικείας επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ, έχουμε κάνει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και είναι συνεταιρισμός πιστοποιημένος με την τελευταία πιστοποίηση. Πολύ βασικό είναι ότι αυτή είναι η κύρια δουλειά των μελών μας, μ’ αυτό ασχολούμαστε οκτώ ώρες την ημέρα. Και μας αποδίδει όχι ένα συμπληρωματικό εισόδημα όπως είναι η φιλοσοφία των συνεταιρισμών αλλά ένα κύριο μηνιαίο εισόδημα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η κ. Ηλιάδου σημείωσε ότι «το Δίκτυο υλοποιήθηκε από την κ. Κόκλα, μετά από συζήτηση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα, αφού τον Δεκέμβριο είχαμε ήδη υπογράψει το καταστατικό με τους πρώτους έξι συνεταιρισμούς και παραχωρήθηκε το κτίριο και όλος ο εξοπλισμός». Όσον αφορά στους σκοπούς και στη φιλοσοφία της προσπάθειας, δήλωσε: «Σκοπός είναι να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και οι συνεταιρισμοί να βγουν προς τα έξω. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία όλων μας και στόχος είναι να προωθηθούν τα παραδοσιακά προϊόντα μας και να μπουν στην καθημερινή διατροφή μας. Είμαστε σε περίοδο που ο κόσμος ψάχνει να βρει το παραδοσιακό και το υγιεινό μέσα σε όλα αυτά που ακούμε με τη ραδιενέργεια, τα μεταλλαγμένα κλπ.». Πρόσθεσε δε ότι «το εκθετήριο είναι και σημείο πώλησης και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε κι άλλα σημεία πώλησης του Δικτύου» και δήλωσε: «Παίρνουμε προϊόντα από τη γη, τα μεταποιούμε και δίνουμε υπεραξία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά για γυναίκες που είναι στο σπίτι και στο χωριό. Είναι διέξοδος, αλλά είναι σημαντικό το ότι έχουμε κι ένα σημείο πώλησης κοντά σε πόλη. Επίσης, όλοι οι συνεταιρισμοί είμαστε παραγωγικές μονάδες και είμαστε μέσα σε όλα τα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Το δε Δίκτυο ακόμη περισσότερο, αφού ενώνει όλους τους συνεταιρισμούς αλλά έχει και προγράμματα προώθησης και συνεργασίας με άλλα δίκτυα και άλλους συνεταιρισμούς, αλλάζοντας ιδέες και κουλτούρα. Όσο για τις αποστάσεις, δεν είναι πρόβλημα. Το μεράκι και το ενδιαφέρον μας είναι τόσο μεγάλα, που αυτό δεν μας έχει περάσει καν απ’ το μυαλό…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περί τους είκοσι ενεργούς συνεταιρισμούς σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και όπως γνωστοποίησαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου «ήδη έχουμε συζητήσεις με άλλους δύο που πιθανόν θα ενταχθούν στο Δίκτυο, το οποίο είναι ανοιχτό προς όλους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.