Πως θα προσληφθουν 5.800 επαγγελματιες οπλιτες

Όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη των 5.800 θέσεων επαγγελματιών οπλιτών στο Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία και το Ναυτικό. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα 65 που προσθέτει στα κριτήρια πρόσληψης τη συνέντευξη του υποψηφίου και ορίζει τη βαθμολόγησή της από Επιτροπή με 200 μόρια δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (τεύχος Α΄ 100, 27-4-2005).

Ορίστηκαν, επίσης με Υπουργική Απόφαση οι τίτλοι σπουδών που είναι απαραίτητοι σε 153 ειδικότητες του Στρατού Ξηράς. Η προκήρυξη θα προβλέπει θέσεις για γυναίκες και άνδρες σε 22 ειδικότητες Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης και μόνο για άνδρες σε 131 ειδικότητες επιχειρησιακές και κυρίως τεχνικές στα 12 σώματα του Στρατού Ξηράς.

Έτσι είναι θέμα χρόνου και πολιτικής βούλησης η έκδοση της προκήρυξης3.

Όσον αφορά τη συνέντευξη, σύμφωνα με το νέο Π.Δ. η προκήρυξη θα ορίζει κοντά στα άλλα κριτήρια που προβλέπει το Π.Δ. 204 (τεύχος Α΄ 14-9-201) η συνέντευξη βαθμολογείται μέχρι 200 μονάδες.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της συνέντευξης ορίζεται:

Η Επιτροπή Συνεντεύξεων είναι αρμόδια για την αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση της εν γένει δυνατότητάς του να ανταποκριθεί στην άσκηση των καθηκόντων, με την οποία συνδέεται άμεσα η θέση που πρόκειται να καταλάβει ως Επαγγελματίας Οπλίτης. Η Επιτροπή αξιολογεί και βαθμολογεί την εμφάνιση, την παράσταση, την ικανότητα αντίληψης, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι σαφείς με την ειδικότητα και το στρατιωτικό επάγγελμα, την ικανότητα προσαρμογής στο στρατιωτικό περιβάλλον και καταρτίζει πρακτικό αιτιολογώντας την κρίση της.

Η συνέντευξη

Σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής Συνέντευξης Υποψηφίων ορίζεται ότι:

Η Επιτροπή απαρτίζεται από στελέχη του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμενων που έχουν την ικανότητα λόγω των γνώσεών τους ή της εμπειρίας τους να αξιολογήσουν την εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου και τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στην άσκηση των καθηκόντων με τα οποία συνδέεται άμεσα η θέση που πρόκειται να καταλάβει ως Επαγγελματίας Οπλίτης.

Τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Επιτροπής, τη διαδικασία διεξαγωγής, της συνέντευξης, όπως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζεται με την προκήρυξη πληρωμής θέσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η διαδικασία για την πρόσληψη είναι η εξής:

1.Η Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών ελέγχει την πληρότητα των υποβληθέντων δικαιολογητικών ως προς τα προσόντα των υποψηφίων και συντάσσει πίνακες των κατάλληλων και ακατάλληλων με βάση τα δικαιολογητικά.

2.Η Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων αφού βαθμολογήσει τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, συντάσσει πίνακα βαθμολογίας τους.

3.Από τον πίνακα βαθμολογίας, οι υποψήφιοι καλούνται κατά σειρά για ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις, καθώς και για αθλητικές δοκιμασίες.

4.Διεξάγεται η συνέντευξη του υποψηφίου.

5.Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας το συμβούλιο επιλογής συντάσσει τους τελικούς πίνακες επιτυχόντων – επιλαχόντων που κυρώνονται από τον Αρχηγό του οικείου Γενικού Επιτελείου.

Πέντε Επιτροπές Ελέγχου

Πέρα από την Επιτροπή Συνέντευξης, άλλες τέσσερις επιτροπές θα συσταθούν για την επιλογή των υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών:

Α. Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών

Β. Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων

Γ. Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Εξετάσεων

Δ. Επιτροπή Αθλητικών Δοκιμασιών.

Και οι 5 συνολικά επιτροπές εποπτεύονται από το Συμβούλιο Επιλογής ΕΠΟΠ.

ΕΠΟΠ: Τα κριτήρια και η βαθμολογία τους

Α. Τίτλοι σπουδών

1. Πτυχίο ΑΕΙ 450 μονάδες

2. Πτυχίο ΤΕΙ 400 μονάδες

3. Σπουδαστές ΑΕΙ-ΤΕΙ 350 μονάδες

4. Απόφοιτου ΙΕΚ 300 μονάδες

5. Σπουδαστές ΙΕΚ 250 μονάδες

6. ΤΕΕ Β΄ Κύκλου 210 μονάδες

7. Λύκεια 180-210 μονάδες

8. ΤΕΕ Α΄ Κύκλου 160 μονάδες

9. Γυμνάσιο 60-80 μονάδες

10. Α΄ Λυκείου 90-120 μονάδες

11. Β΄ Λυκείου 130-160 μονάδες

Β΄ Προϋπηρεσία στην ειδικότητα

1. Τρεις μήνες 50 μονάδες

2. Έξι μήνες 100 μονάδες

3. Εννέα μήνες 150 μονάδες

4. Δώδεκα μήνες 250 μονάδες

Γ΄ Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως

Γ΄ Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως 200

Δ΄ Ξένες Γλώσσες:

1. Proficiency* ή 2 Lower* 160

2. Lower βαθμού «Α» 120

3. Lower βαθμού «Β» 80

4. Lower βαθμού «Γ» 40

* ή αντίστοιχο άλλων γλωσσών

Ε΄ Κατηγορίες Ν. 582/70*

Ε΄ Κατηγορίες Ν. 582/70* 100

* Παιδιά ή αδέλφια θυμάτων η αναπήρων στρατιωτικών ή αναπήρων πολέμου ή θυμάτων Εθνικής Αντίστασης ή παιδιά πολυτέκνων

ΣΤ Οπλίτες ΟΒΑ*

ΣΤ Οπλίτες ΟΒΑ* 100

Ζ. Οπλίτες με ειδικότητα

Ζ. Οπλίτες με ειδικότητα 100

Η. Εντοπιότητα – Παραμεθόριος

Η. Εντοπιότητα – Παραμεθόριος 50

Θ΄ Πτυχίο Προγραμματιστή Η/Υ:

1. Σχολή ΑΕΙ 40

2. Σχολή ΤΕΙ 35

3. ΙΕΚ 25

4. ΤΕΕ 20

Ι’ Αλεξιπτωτιστές ή ΟΥΚ

Ι’ Αλεξιπτωτιστές ή ΟΥΚ 20

Κ΄ Συνέντευξη

Κ΄ Συνέντευξη 0-200

22 τεχνικές ειδικότητες για γυναίκες και άντρες

Στις ειδικότητες Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης για άνδρες και γυναίκες σε τρία Σώματα του Στρατού Ξηράς που θα προσληφθούν επαγγελματίες οπλίτες οι γραμματικές γνώσεις που απαιτούνται είναι οι εξής:

1.ΥΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ: – Αναλυτής-προγραμματιστής Η/Υ-Χειριστής μηχανογραφικών επιστρατευτικών εφαρμογών ΥΠ: Απόφοιτος Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή ΤΕΕ Β΄ κύκλου ή ΤΕΛ, του τομέα ή κλάδου Πληροφορικής.

2.ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ:

•Αναλυτής-προγραμματιστής Υ/Υ-Διοικητικός ΥΓ: Απόφοιτος Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή ΤΕΕ Β΄ κύκλου ή ΤΕΛ, του τομέα ή κλάδου Πληροφορικής.

•Βοηθός ακτινολογικού εργαστηρίου: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ αναγνωρισμένου από το Κράτος με ειδικότητα Βοηθού Ακτινολόγου, χειριστού ιατρικών συσκευών απεικονίσεων, χειριστού ιατρικών συσκευών ακτιονοθεραπείας, απόφοιτος ΤΕΕ Β΄ κύκλου του τομέα Υγείας και Πρόνοιας με ειδικότητα Βοηθού Ακτινολόγου.

•Βοηθός μικροβιολογικού εργαστηρίου: Απόφοιτος ΤΕΕ Β΄ κύκλου, απόφοιτος ΙΕΚ, του τομέα Υγείας & Πρόνοιας με ειδικότητα Βοηθός Μικροβιολογικού Βιοχημικού Αιματολογικού Εργαστηρίου.

•Βοηθός νοσηλευτικού προσωπικού: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ αναγνωρισμένου από το Κράτος του τομέα Υγείας & Κοινωνικών Υπηρεσιών, με την ειδικότητα Βοηθός Νοσηλευτή, Νοσηλευτικής τραυματιολογίας, Νοσηλευτικής ΜΕΘ, ειδικής ογκολογικής νοσηλευτικής ΜΕΘ, ειδικής ογκολογικής νοσηλευτικής, απόφοιτος ΤΕΕ του τομέα Υγείας και Πρόνοιας με ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή, απόφοιτος Μέσων Τεχνικών Νοσηλευτικών Σχολών και να είναι κάτοχος αδείας ασκήσεων επαγγέλματος.

•Βοηθός αναλήψεως – αναισθησιολόγου: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ αναγνωρισμένου από το Κράτος του τομέα Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, απόφοιτος ΤΕΕ Β΄ κύκλου του τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

•Βοηθός φυσιοθεραπευτή: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ αναγνωρισμένου από το Κράτος του τομέα Υγείας – Αισθητικής – Κοινωνικών Υπηρεσιών με ειδικότητα Βοηθού Φυσιοθεραπευτή, απόφοιτος ΤΕΕ Β΄ κύκλου του τομέα Υγείας & Πρόνοιας με ειδικότητα Βοηθού Φυσιοθεραπευτή.

•Βοηθός φαρμακείου: Απόφοιτος ΤΕΛ του τμήματος Βοηθού Φαρμακείου, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου με ειδικότητα Βοηθού Φαρμακείου και να είναι κάτοχος αδείας ασκήσεως επαγγέλματος.

•Βοηθός οδοντιάτρου: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ αναγνωρισμένου από το Κράτος με ειδικότητα Βοηθού Οδοντιάτρου, του Τομέα Υγείας – Αισθητικής Κοινωνικών Υπηρεσιών και να είναι κάτοχος αδείας ασκήσεως επαγγέλματος.

•Οδοντοτεχνίτης: Απόφοιτος ΤΕΙ Υγείας & Πρόνοιας, τμήμα οδοντικής τεχνολογίας και να είναι κάτοχος αδείας ασκήσεως επαγγέλματος.

•Φυσιοθεραπευτής: Απόφοιτος ΤΕΙ του τομέα Φυσιοθεραπείας και να είναι κάτοχος αδείας ασκήσεως επαγγέλματος.

•Βρεφοκόμος – Διοικητικός: Απόφοιτος ΤΕΙ, τμημάτων, Βρεφονηπιοκομίας ή ισοτίμων Ανωτέρων Σχολών Νηπιοβρεφοκόμων της ημεδαπής ή άλλων ισοτίμων τίτλων της ημεδαπής ή άλλων ισότιμων τίτλων ή αλλοδαπής αντίστοιχα ειδικότητας.

•Νηπιαγωγός – Διοικητικός: Απόφοιτος ΑΕΙ της ημεδαπής του Παιδαγωγικού τμήματος Κατεύθυνσης Νηπιαγωγών ή ισότιμων αντίστοιχης ειδικότητας Σχολών της αλλοδαπής, πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ, τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας ή ισότιμο Ανωτέρων Σχολών Νηπιοβρεφοκόμων της ημεδαπής ή άλλων ισότιμων τίτλων της ημεδαπής ή άλλων ισότιμων τίτλων της αλλοδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.

•Βοηθός νηπιαγωγού – Διοικητικός: Απόφοιτος Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου του τμήματος ειδίκευσης του Κλάδου Κοινωνικής Πρόνοιας, ΤΕΛ του τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών, τμήματος Βοηθός Βρεφοκόμων Παιδοκόμων, πτυχίο ή δίπλωμα απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ ειδικότητας Βρεφονηπιοκομίας διετούς τουλάχιστον φοίτησης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.

3.ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ:

•Τοπογράφος Μηχανικός: Απόφοιτος ΤΕΙ Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Τοπογραφίας, Πτυχίο First Certificate in English TEST of English for international communication (TOEIC) βαθμολογία από 505 και άνω ή με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Β2.

•Τεχνίτης γραφικών τεχνών: Απόφοιτος ΤΕΙ Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ή Τμήμα Γραφιστικής, Πτυχίο First Certificate in English TEST of English for international communication (TOEIC) βαθμολογία από 505 και άνω ή με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Β2.

•Μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος: Απόφοιτος ΤΕΙ Σχολής Τεχνολογίας Εφαρμογών Τμήματος Μηχανολογίας ή Ηλεκτρολογίας. Πτυχίο First Certificate in English TEST of English for international communication (TOEIC) βαθμολογία από 505 και άνω ή με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Β2.

•Φροντιστής διαχειριστής: Απόφοιτος ΤΕΙ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Τμήμα Λογιστικής. Πτυχίο First Certificate in English TEST of English for international communication (TOEIC) βαθμολογία από 505 και άνω ή με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Β2.

•Αναλυτής – Προγραμματιστής Η/Υ: Απόφοιτος ΤΕΙ Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πληροφορικής ή Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συστημάτων Πτυχίο First Certificate in English TEST of English for international communication (TOEIC) βαθμολογία από 505 και άνω ή με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Β2.

•Φωτογράφος – Απόφοιτος ΤΕΙ Σχολής Τεχνολογίας Εφαρμογών, Τμήμα Φωτογραφίας. Πτυχίο First Certificate in English TEST of English for international communication (TOEIC) βαθμολογία από 505 και άνω ή με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Β2.

•Εικονολήπτης: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ ή σχολής τριετούς φοίτησης αναγνωρισμένου από το Κράτος με ειδικότητα Εικονολήπτη. Κάτοχος διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης.

•Μοντέο βίντεο: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ΙΕΚ ή σχολής τριετούς φοίτησης αναγνωρισμένου από το Κράτος, με ειδικότητα Μοντέρ Βίντεο. Κάτοχος διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.