Πολλες οι προκλησεις για την καπνοκαλλιεργεια στη Θρακη

Αναγκαία τα έργα υποδομής και η ενίσχυση των νέων αγροτών

Στην προοπτική της καλλιέργειας του καπνού στη Θράκη και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο υποδομών, αλλά και στην ενίσχυση των νέων αγροτών, επικεντρώθηκαν οι ομιλητές στο πάνελ, με θέμα «Ιστορία του καπνού, νέα προϊόντα και αγροτική ανάπτυξη στη Θράκη», στο πλαίσιο της ημερίδας και απονομής των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

Χρ. Τοψίδης: «Υπολειπόμαστε στα αρδευτικά»

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Ανοιχτός σε διαβούλευση και συνεργασία για τα θέματα της Περιφέρειας, δήλωσε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης. «Η  περιοχή μας έχει τις δυνατότητες και έχει τους ανθρώπους που είναι και εργατικοί και αξιόλογοι και μπορούν να τα καταφέρουν», υπογράμμισε.Σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα και ότι «υπολειπόμαστε στα αρδευτικά και σε νέες πιο αποδοτικές, κερδοφόρες καλλιέργειες». Προτεραιότητα για τον κ. Τοψίδη είναι «να μπορούμε να μεταποιούμε στην περιοχή μας ό,τι παράγουμε». 

Αλέκος Κοντός: «Να μείνουν οι νέοι αγρότες στο επάγγελμα»

Ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ ΑΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Αλέκος Κοντός, επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθεί οργανωμένο σχέδιο για τον καπνό με τη βοήθεια της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι πρέπει γίνουν παρεμβάσεις στο επίπεδο των υποδομών προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημα των μικροκαλλιεργητών. Όπως είπε, στη Θράκη όπου είναι ισχυρός ο αγροτικός τομέας, μόνο το 50% των εκτάσεων είναι αρδεύσιμο, παρόλο που υπάρχουν δύο ποτάμια. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αρδευτικά έργα στο Τυχερό και σε άλλες περιοχές του Έβρου και να προχωρήσει το φράγμα του Ιάσμου στη Ροδόπη. 

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι από το 2017 η παραγωγή καπνού έχει μειωθεί στο μισό και έφερε ως παράδειγμα την Κατερίνη, όπου από 10 εκατ. κιλά, παράγονται πλέον 2,5 εκατ. κιλά.  Τόνισε, ωστόσο, ότι με το μπόνους που έδωσε η ΣΕΚΕ – ο μεγαλύτερος αγοραστής ελληνικών καπνών- στους παραγωγούς, τη φετινή χρονιά κρατήθηκε η ποσότητα και βελτιώθηκε η ποιότητα του προϊόντος.  

Ο κ. Κοντός μίλησε και για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μείνουν οι νέοι αγρότες στο επάγγελμα καθώς, όπως επισήμανε, από τις 100.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ στη Θράκη, μόνο οι 8.500 χιλιάδες αφορούν καλλιεργητές κάτω των 45 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη μπορεί να αποτελέσει «οδικό άξονα» για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. 

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση στο αγροτικό εισόδημα, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ενεργητικής προστασίας (από αέρος κάλυψη κ.λπ). 

Αμέτ Σινάν: Ανεβαίνει το κόστος παραγωγής μειώνεται η επιδότηση

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Στη φθίνουσα πορεία της καπνοκαλλιέργειας και στις επιπτώσεις που έχει ευρύτερα στην οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Αμέτ Σινάν. Τόνισε ότι το κόστος παραγωγής έχει ανέβει και την ίδια ώρα μειώνεται η επιδότηση. Όπως είπε, ένας καλλιεργητής που έπαιρνε 10.000 ευρώ επιδότηση, τώρα παίρνει 2.000 ευρώ. «Πριν από πέντε  χρόνια ο Συνεταιρισμός είχε έξι χιλιάδες μέλη, τώρα έχει 3.000, κάθε χρόνο μειώνονται» επισήμανε και πρόσθεσε: «με πονάει που κλείνουν μαγαζιά, άμα δεν υπάρχει αγρότης δεν υπάρχει πόλη». 

Δρόσος Δρόσος: «Δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος να μην απορροφούν οι καπνοβιομηχανίες την παραγωγή»

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Στόχος της εταιρείας είναι να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης, υπογράμμισε ο Δρόσος Δρόσος, διευθυντής παραγωγής της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, όμιλος JTI. Τόνισε ότι η εταιρεία από το 2020 έχει αυξήσει τις αγορές καπνού από τη ΣΕΚΕ και φέτος έχουν φτάσει τα 36 εκατ. δολάρια σε αξία. Ο κ. Δρόσος ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας είναι τα επόμενα χρόνια να αναπτύξει δραστηριότητες στην Ελλάδα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος να μην απορροφούν οι καπνοβιομηχανίες την παραγωγή». 

Δημήτρης Παπάς: «το κόστος αγροτικής παραγωγής θα μειωθεί με οικονομίες κλίμακας»

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Στους χρηματοδοτικούς πόρους που μπορεί να αξιοποιήσει ο αγροτικός τομέας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παππάς από την ειδική υπηρεσία παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, το ΠΑΑ 2014-2020, που παρατάθηκε μέχρι το 2025, έχει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ και η νέα ΚΑΠ 600 εκατ. ευρώ. Κατά τον ίδιο, το κόστος αγροτικής παραγωγής θα μειωθεί με οικονομίες κλίμακας και σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται το νέο πρόγραμμα οργανώσεων παραγωγών. Επισήμανε ότι οκτώ ομάδες καπνοπαραγωγών έχουν ενταχθεί και λαμβάνουν ενίσχυση. Υπογράμμισε ότι υλοποιείται για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, για το οποίο ενισχύονται 15 φορείς με 14 εκατ. ευρώ.

Μαρία Μιχαλοπούλου: Ο κόμβος DigiAgriFood στο πλευρό των αγροτών από τη Θράκη έως τη Θεσσαλία

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Για τις υπηρεσίες που παρέχει o κόμβος DigiAgriFood μίλησε η συντονίστρια, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Μαρία Μιχαλακοπούλου. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι αγρότες από τη Θράκη έως τη Θεσσαλία μπορούν να δοκιμάσουν ψηφιακές  υπηρεσίες πριν επενδύσουν, να πληροφορηθούν για χρηματοδοτικά εργαλεία, να λάβουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και δικτύωσης. Τέλος, ανέφερε πως το ΔΠΘ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στον πρωτογενή τομέα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.