ΠΟΦΕΕ: Υποχρεωση των επιχειρησεων και των παροχων η διασυνδεση POS – Ταμειακων συστηματων

Δεν έχουν καμία εμπλοκή οι Λογιστές

Δεν έχουν καμία εμπλοκή με τη διασύνδεση POS και Ταμειακών Συστημάτων με το Μητρώο της ΑΑΔΕ οι λογιστές και φοροτεχνικοί ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΦΕΕ, τονίζοντας πως είναι μια υποχρέωση που βαρύνει τους επιχειρηματίες και τους παρόχους. Παράλληλα καταθέτει σειρά προτάσεων προς την ΑΑΔΕ για ενημέρωση των επαγγελματιών.

Ακολουθεί αναλυτικά η διευκρινιστική ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ:

Με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ στις 20 Οκτωβρίου 2023, ενημερώνει ότι είναι διαθέσιμο το Μητρώο POS για τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε:

«…Από σήμερα και έως τις 31/10/2023, οι επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE Μητρώο & Επικοινωνία Στοιχεία Επιχείρησης, μπορούν, όπου απαιτείται, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους….

Ταυτόχρονα, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα για τη Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων, από την οποία επιχειρήσεις και λοιποί εμπλεκόμενοι….».

Ο έλεγχος και η ενημέρωση του Μητρώου των POS είναι μία υποχρέωση που βαρύνει τις επιχειρήσεις και τους παρόχους. Συνεπώς θα πρέπει να έχουν άμεση επικοινωνία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ελεγκτικές διαδικασίες, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επιβολή προστίμων.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, ως οι ανωτεροβάθμιοι φορείς των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Τέλος, για την ουσιαστική διευκόλυνση της διαδικασίας, προτείνουμε στην ΑΑΔΕ να προχωρήσει οπωσδήποτε σε ενημέρωση των επιχειρήσεων:

α) με αποστολή στα email τους,

β) με ενημέρωση στις e-κοινοποιήσεις τους,

γ) με αποστολή SMS στα κινητά των επιχειρηματιών ή/και των εκπροσώπων τους τα οποία έχουν δηλωθεί στα στοιχεία επικοινωνίας,

δ) με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί δεν έχουμε καμία ενημέρωση και εμπλοκή. Σε κάθε περίπτωση αφορά τις επιχειρήσεις και τους παρόχους μόνο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.