Ποδαρικο για το 2023 με ανατιμησεις στο πετρελαιο θερμανσης

«Ψαλίδισμα» της επιδότησης κατά 0,10 ευρώ

Οι σχετικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έναντι των υπολοίπων πηγών ενέργειας για θέρμανση οδήγησαν στην υψηλότερη κατανάλωση του καυσίμου. Οι πωλήσεις του πετρελαίου ανέβηκαν κατά 6% με χιλιάδες καταναλωτές να σπεύδουν για την προμήθεια ποσοτήτων λίγο πριν την εκπνοή της περιόδου ισχύος των υψηλών ποσών κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων των διυλιστηρίων.

Το «ψαλίδισμα» της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο είχε ως αποτέλεσμα η ενίσχυση στην αντλία να είναι από την 1η Ιανουαρίου 0,15 έναντι 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διυλιστήρια της Helleniq Energy δεν θα συνεχίσουν τη νέα χρονιά την έκπτωση 0,0375 ευρώ ανά λίτρο προς τις εταιρείες εμπορίας.

Σύμφωνα με το άρθρο του ιστότοπου news247.gr, συνολικά αναμένονται αυξήσεις της τάξης των 0,14 ευρώ ανά λίτρο να επιβαρύνουν σταδιακά στις τελικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Πάντως, η αύξηση των πωλήσεων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης κράτησε με θετικό πρόσημο το σύνολο της αγοράς των υγρών καυσίμων για το 2022.

Οριακή άνοδος στις πωλήσεις

Με βάση τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών η χρονιά που πέρασε έκλεισε με οριακή άνοδο 2% στις πωλήσεις των υγρών καυσίμων. Οι βενζίνες υποχώρησαν κατά 2% έναντι του 2021 με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο του 2022.

Η αγορά κρατήθηκε όρθια χάρη στην άνοδο της κατανάλωσης του ντίζελ κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Η αυξητική πορεία του τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της ζήτησης του πετρελαίου κίνησης κατά περίπου 3,5% με 4%. Η αύξηση σχετίζεται και με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά τη χρονιά που έφυγε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.