Πληροτητες εως και 100% στα ξενοδοχεια της Κομοτηνης για το τριημερο της Καθαρας Δευτερας

Αισιοδοξία αλλά και αναμονή για το τριήμερο του ΚOMon Party

Το εργατικό δυναμικό μεγάλων εν εξελίξει έργων γεμίζει τα ξενοδοχεία της πόλης σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Γιώργο Χρυσοχοΐδη

Σε γεμάτα καταλύματα ελπίζουν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας οι ξενοδόχοι της Ροδόπης, σε ικανοποίηση της «παράδοσης» που θέλει και τη Ροδόπη να «κερδίζει» από την αυξημένη επισκεψιμότητα της «βασίλισσας του καρναβαλιού» στην Βόρεια Ελλάδα, την Ξάνθη, όπου και λαμβάνουν χώρα οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές.

Όπως και τα παλαιότερα χρόνια έτσι και φέτος, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας υπάρχει αυξημένη ζήτηση και για τα καταλύματα της περιοχής μας, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με κρίσιμο ωστόσο παράγοντα φέτος και τον καιρό, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα λόγω και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως ο καιρός θα σταθεί σύμμαχος και τα καταλύματα της Κομοτηνής θα γεμίσουν, εν αντιθέσει με το προηγούμενο του τριημέρου αυτού διαστήματος, που όπως τόνισε φαίνεται πως θα είναι όπως αναμενόταν, αν και ευελπιστεί σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, δεδομένου και του τριήμερου εκδηλώσεων στο πλαίσιο του ΚOMon Party στην Κομοτηνή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την άποψη πως η πληρότητα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα θα αγγίξει και στην πόλη της Κομοτηνής το 100%, ακολουθώντας την «παράδοση» των προηγούμενων ετών, λόγω του καρναβαλιού της Ξάνθης, ωστόσο το στοίχημα τόσο του φετινού όσο και των επόμενων ετών είναι το κατά πόσο μπορούν να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κομοτηνής που τα τελευταία χρόνια «ακούγονται».

Ήδη στις διοργανώσεις που προηγήθηκαν της πανδημίας είχε διαφανεί αύξηση των κρατήσεων το «επίμαχο» διάστημα των εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, ωστόσο ο οργανωμένος τουρισμός που έχει και τις μεγαλύτερες πληρότητες στα ξενοδοχεία, δεν ταξιδεύει δυο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, ώστε να παρακολουθήσει τόσο τις εκδηλώσεις στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή.

Το τριήμερο εκδηλώσεων ωστόσο στην Κομοτηνή φαίνεται πως έχει καθιερωθεί στις επιλογές τουλάχιστον των φοιτητών, οι οποίοι ωστόσο αποφασίζουν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα οι ενδεχόμενες κρατήσεις να μην είναι ακόμα εμφανείς στους ξενοδόχους. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης δήλωσε αισιόδοξος για την κίνηση της επόμενης εβδομάδας στην Κομοτηνή, υπογραμμίζοντας πως «μπορεί τα ξενοδοχεία να μην γεμίσουν αυτό το τριήμερο αλλά σίγουρα θα έχουμε καλή κίνηση».

Μετρήσιμο μέγεθος το εργατικό δυναμικό εν εξελίξει έργων στην Ροδόπη

Ερωτηθείς με την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία της πόλης, ο ίδιος εξήγησε πως αυτή κινείται σε καλά επίπεδα, δεδομένης της παρουσίας αρκετών συνεργείων, τα οποία πέραν των εμπορικών αντιπροσώπων, φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στην πόλη μας, στο πλαίσιο μεγάλων έργων που βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση αυτών και με την εκκίνηση έργων όπως αυτό του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε πως το κομμάτι του εργατικού δυναμικού αποτελεί πλέον μετρήσιμο δεδομένο σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στην περιοχή, και κατ’ επέκταση θα πρέπει να ενταχθεί ως μέγεθος στην μελέτη της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. «Αυτό το κομμάτι το εταιρικό ή του εργατικού δυναμικού διαφορετικά, αφήνει αρκετά χρήματα στην πόλη μας γιατί μεταφράζεται σε αρκετές διαμονές» εξήγησε ο ίδιος, κάνοντας σαφές ωστόσο πως φέρουν την «ιδιαιτερότητα» ότι αναζητούν πιο οικονομικά ξενοδοχεία. Η Κομοτηνή ωστόσο, όπως εξήγησε, ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό το ζητούμενο δεδομένου ότι διαθέτει μόνο ξενοδοχεία έως και τρία αστέρια. «Αυτό ίσως βέβαια ως γεγονός την έχει κρατήσει και λίγο πίσω, εξ ου και δεν βλέπουμε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κομοτηνή. Πρόκειται όμως για μια κίνηση που έχει σίγουρα μέλλον».

Το κενό των ξενοδοχειακών μονάδων που έβαλαν λουκέτο καλύπτουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ερωτηθείς σχετικά με τον βαθμό «κάλυψης» της ζήτησης αυτής από διαμερίσματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω σχετικών πλατφορμών, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως σίγουρα τα ξενοδοχεία επηρεάζονται ωστόσο τα διαμερίσματα αυτά έρχονται να καλύψουν το κενό που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο από το κλείσιμο τριών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη, που άθροιζαν περίπου 150 δωμάτια και σήμερα δεν υπάρχουν.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που συζητείται αρκετά στους κύκλους των ξενοδόχων υπό την έννοια ότι στερεί από τα καταλύματα πελατεία. Ωστόσο ο ίδιος έδωσε και ένα ακόμα χαρακτηριστικό της αναμόρφωσης που συντελείται και στις ίδιες τις πόλεις, υπό την έννοια ότι εμπορικοί χώροι στο κέντρο πόλεων αλλάζουν χρήση, επηρεάζοντας την φυσιογνωμία του κέντρου.

Για τους επαγγελματίες του κλάδου βασικό είναι το αίτημα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε προδιαγραφές αλλά και ευθύνες, δεδομένου ότι σήμερα τα ξενοδοχεία υπόκεινται σε συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους από μια σειρά αρμοδίων  υπηρεσιών εν αντιθέσει με τις περιπτώσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων που ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά δεν «αποδίδουν» τίποτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.