Πιστωτικο για τα οφειλομενα του 12% ζητουν τα Επιμελητηρια της ΑΜΘ

Ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε εκκαθάριση οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τροποποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης του 12%, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει σε επιχειρήσεις χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Όπως σημειώνουν, αυτή τη στιγμή μπορούν να προχωρήσουν σε εκκαθάριση μόνο επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές, μιας και προβλέπεται η εκκαθάριση των απαιτήσεων των δικαιούχων, αρχικά μέχρι το ύψος των υφιστάμενων απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και στη συνέχεια με μελλοντικές προκύπτουσες απαιτήσεις αυτών.

Όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την περίπτωση όπου μία επιχείρηση δικαιούχος, δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυτό σημαίνει, τονίζουν, πως οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι, που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι υποχρεωμένες να τις δημιουργήσουν, προκειμένου να τις εξοφλήσουν με συμψηφισμό των απαιτήσεων τους, πρακτική που έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις αυτές, αφού με την δημιουργία των οφειλών, αδυνατούν να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη συνέχεια των χρηματοδοτήσεων τους και την συνολική λειτουργία των δραστηριοτήτων τους.

Για αυτό και με την επιστολή του το ΠΕΣΥ ΑΜΘ ζητά για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποχρεώσεις, την δημιουργία ενός πιστωτικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2022 για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 και 2022, που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 και 2022 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022.

Με αυτό τον τρόπο θεωρούν πως θα αποκατασταθεί η αδικία που έχει δημιουργηθεί, αλλά και θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και  συμψηφισμού των απαιτήσεων από τον ΟΑΕΔ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.