Πιεζει τα αρτοποιεια της Κομοτηνης η ακριβεια

Η αύξηση των τιμών σε ενέργεια, άλευρα και άλλες πρώτες ύλες έχει επιφέρει μεγάλη ανασφάλεια

Γιώργος Δαλθανάσης: «Όλη αυτή η κατάσταση αντέχεται πολύ δύσκολα, γιατί δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι»

Άγνωστο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα θα είναι αν θα κρατηθεί η πατροπαράδοτη λαγάνα στα ίδια με τις προηγούμενες χρονιές επίπεδα, σε μια περίοδο δραματικής αύξησης των τιμών τόσο στα άλευρα όσο και στην ενέργεια, από τα αρτοποιία της Κομοτηνής.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών κ. Γιώργος Δαλθανάσης, έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τις αυξήσεις στα σιτηρά, η τιμή των οποίων έχει πάρει την ανιούσα από πέρυσι το καλοκαίρι και πλέον έχει διπλασιαστεί, αλλά και τις αυξήσεις στην ενέργεια, που ανεβάζουν το κόστος τόσο της παραγωγής, σε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο, όσο και στα μεταφορικά.

Παίρνουν την ανιούσα αλεύρι και άλλα προϊόντα

Ήδη τις τελευταίες μέρες η τιμή του σιταριού, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει δει σημαντική αύξηση, αν και, όπως τονίζει ο κ. Δαλθανάσης, η χώρα μας εδώ και χρόνια δεν παίρνει σιτάρι ούτε από την Ουκρανία ούτε από τη Ρωσία, με την προμήθεια να γίνεται ακόμα και από την Αμερική.

Όπως τόνισε η χώρα μας προμηθεύεται μαλακό σιτάρι από την Βουλγαρία, ενώ γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το σκληρό σιτάρι που παράγεται στη χώρα μας, για την παραγωγή αλεύρων και ζυμαρικών.

Το σημαντικό βέβαια είναι πως η άνοδος αυτή είναι μόνο η τελευταία μιας σειράς αυξήσεων, που ξεκίνησαν στο τέλος της άνοιξης του 2021.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο κ. Δαλθανάσης, έχουν γίνει 7 αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, ένας διπλασιασμός της τιμής από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια προοπτική πως θα αποκλιμακωθούν οι τιμές με την καινούρια σεζόν, όμως αφενός ο πόλεμος, όσο και η λειτουργία της αγοράς, τους κάνουν επιφυλακτικούς.

Μεγαλύτερο πρόβλημα η ενέργεια

Βέβαια η τιμή του ψωμιού, και όλων των άλλων προϊόντων, καθορίζεται από περισσότερους από ένα παράγοντες, μιας και τα αρτοποιεία, πιέζονται και από το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Το αλεύρι, σημείωσε, αντικατοπτρίζει μόνο ένα 14% του κόστους, μιας και από εκεί και πέρα πρέπει να υπολογιστούν όλα τα κόστη της λειτουργίας μιας επιχείρησης, μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο και το ρεύμα, για την παρασκευή του.

Το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 120%, το πετρέλαιο κατά 40%, και πλέον βρίσκονται σε μια «τρελή» κατάσταση, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τον κόσμο, που βλέπει καθημερινά τα κόστη να αυξάνονται.

Αυτό έχει αλλάξει και την αγοραστική συμπεριφορά των πολιτών, που έχει πέσει δραματικά. Ήδη από την αρχή της πανδημίας, είδαν μείωση της κίνησης στα καταστήματα, αρχικά λόγω της επιφυλακτικότητας των πολιτών, που συνεχίστηκε όμως και αργότερα, με τους πελάτες να επισκέπτονται το αρτοποιείο μόλις μια φορά για να πάρουν το ψωμί της εβδομάδας, χωρίς να «αφήνει» κάτι άλλο, όπως γινόταν όταν ψώνιζαν παλιά.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει πιέσει σημαντικά τους φούρνους, με τον κ. Δαλθανάση να σημειώνει πως υπάρχουν περίπου 7 συνάδερφοί τους οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

«Όλη αυτή η κατάσταση αντέχεται πολύ δύσκολα, γιατί δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι» εκμυστηρεύθηκε ο κ. Δαλθανάσης καθώς βλέπουν ανοδικές τάσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο αλλά και όλα τα προϊόντα, από τα άλευρα μέχρι το λάδι και το βούτυρο που χρησιμοποιούν για τα βουτήματα.

Πίεση και στην τιμή της λαγάνας

Όσο για την λαγάνα, το αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, ο κ. Δαλθανάσης επιφυλάχθηκε να απαντήσει, μιας και όλοι οι αρτοποιοί προσπαθούν να κρίνουν πόσο θα πρέπει να την πουλήσουν αυτή τη μέρα.

Οι ποσότητες που θα πουληθούν, τόνισε, είναι ίδιες, αλλά το ζήτημα είναι η τιμή: «Δεν θέλω να δυσαρεστήσω τον καταναλωτή, αλλά δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς» ανέφερε, τονίζοντας πως θα προσπαθήσουν η όποια αύξηση να είναι η χαμηλότερη δυνατή.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε πως η τιμή της λαγάνας πέρυσι κυμάνθηκε περίπου στα 3 ευρώ το κιλό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.