Πιανουν δουλεια οι πρωτοι 106 της κοινωφελους εργασιας

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου η απασχόλησή τους στον δήμο Κομοτηνής

Στην έκδοση της απόφασης για την πρόσληψη των πρώτων 106 ατόμων, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, προχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Μανώλης Ταπατζάς. Θυμίζουμε ότι ο συνολικός αριθμός των εγκεκριμένων προσλήψεων στον δήμο Κομοτηνής είναι 229, αλλά η απορρόφηση του συνόλου των δικαιούχων θα γίνει σταδιακά μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ανάλογα και με την εξέλιξη της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών τους για την επιβεβαίωση των προσόντων, που είχαν δηλώσει. Το διάστημα, κατά το οποίο θα απασχοληθούν οι ωφελούμενοι στις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής είναι 5 μήνες και μετά από την παρέλευση αυτού προβλέπεται ότι  απολύονται αυτοδικαίως, χωρίς καμία αποζημίωση και χωρίς να απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης. Οι πρώτοι 106 προσληφθέντες θα αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιουλίου, ενώ η σύμβαση εργασίας τους με τον δήμο θα λήξει αυτοδίκαια στις 26 Δεκεμβρίου.
 

Ποιες οι ειδικότητες των 106 προσληφθέντων

 
Οι 106 προσλήψεις αναφέρονται σε συνολικά 35 ειδικότητες, με τη «μερίδα του λέοντος» να καταλαμβάνει παραδοσιακά εκείνη των Γενικών Καθηκόντων. Συγκεκριμένα, 27 από τους 106 προσληφθέντες ανήκουν στην ειδικότητα ΥΕ Γενικών Καθηκόντων, ενώ 14 ανήκουν στην ειδικότητα ΔΕ Διοικητικού. Αναλυτικά η κατανομή ανά ειδικότητα έχει ως εξής: 3 ΠΕ διοικητικού-οικονομικού, 2 ΠΕ διοικητικού, 1 ΠΕ Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, 2 ΠΕ Ιστορίας-Αρχαιολογίας, 1 ΠΕ Αρχιτεκτόνων, 1 ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, 2 ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος, 1 ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, 1 ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων, 1 ΠΕ Πληροφορικής, 1 ΠΕ Γεωπόνων, 4 ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, 2 ΤΕ Δομικών Έργων, 1 ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας, 2 ΤΕ Πληροφορικής, 1 ΤΕ Γεωπληροφορικής, 1 ΤΕ Φυσικοθεραπευτών, 1 ΔΕ Διοικητικού-Οικονομικού, 3 ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, 3 ΔΕ Χειριστών Η/Υ, 2 ΔΕ Τεχνικών Κατασκευών, 3 ΔΕ Υδραυλικών, 2 ΔΕ Οικοδόμων, 1 ΔΕ Νυχτοφύλακες, 7 ΔΕ Φύλακες, 3 ΔΕ Ημερήσιοι Φύλακες, 5 ΔΕ Κλητήρων, 2 ΔΕ Ελαιοχρωματιστών, 1 ΔΕ Τεχνικών Δομικών Έργων, 1 ΔΕ Οδηγός και 4 ΔΕ Οδηγός Λεωφορείου.
 

Παράνομη η απασχόληση υπαλλήλων ΥΕ Γενικών Καθηκόντων στην Καθαριότητα, υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

 
Πάντως, το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης καταγγέλλει, με σχετικό έγγραφο προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, ως παράνομη την απασχόληση υπαλλήλων ΥΕ Γενικών Καθηκόντων σε Υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νομικό ισχυρισμό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο υπ' αριθμ. πρωτ.: 288/15-7-2015 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την υλοποίηση της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015, περί Κοινωφελούς Εργασίας και σε ό,τι ειδικότερα αφορά στην πρόσληψη της ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων και την απασχόλησή τους σε εργασίες καθαριότητας στους δήμους, επισημαίνεται ότι έχει κριθεί πως στην Καθαριότητα μπορούν να απασχολούνται υπάλληλοι κατηγορίας Υ.Ε., οι κλάδοι των οποίων ρητά κατονομάζονται για την Καθαριότητα (π.χ. Υ.Ε. εργατών Καθαριότητας) και τις σχετικές ή άλλες εργασίες από το κλαδολόγιο, που ισχύει για τους Ο.Τ.Α. και όχι αδιάκριτα οι υπάλληλοι Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι μπορούν να απασχοληθούν σε κάθε άλλη εργασία, πλην εκείνων που ρητά έχουν ορισθεί από τη σχετική νομοθεσία, όπως π.χ. Υ.Ε. Εργατών Κήπων, ή Εργατών Δημοτικών Νεκροταφείων ή Εργατών Δημοτικών Σφαγείων κ.λπ.
 

Ανάκληση του εγγράφου, αλλιώς προσφυγή στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας

 
Επίσης, διευκρινίζεται από την Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. ότι, όσοι νόμιμα απασχοληθούν στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, εκτός από την ασφάλιση τους στα Β.Α.Ε, την χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, θα πρέπει να τους χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. «Κατά συνέπεια θα πρέπει η «αναρμόδια» υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας να προβεί στην άμεση ανάκληση του ανωτέρω εγγράφου και ακολούθως να δώσετε οδηγίες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη για τους Ο.Τ.Α. νομοθεσία, άλλως θα υποχρεωθούμε να προσφύγουμε στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας για την παράνομη απασχόλησή τους», καταλήγει στην επιστολή της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
 
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.