Πετρελαιο Θερμανσης: «φωτια» εως και πανω απο 50%

Οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινούν από το 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπερνούν το 50% στις νησιώτικες περιοχές

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές το φετινό χειμώνα, προκειμένου να ζεσταθούν, αφού στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένονται αυξήσεις – φωτιά, εξαιτίας των ανατιμήσεων στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, με βάση τα σημερινά δεδομένα οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινούν από το 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπερνούν το 50% στις νησιώτικες περιοχές.

Στα 1,06 ευρώ το λίτρο η τιμή στα αστικά κέντρα

Το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι οξύτατο, αφού οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι και το κρύο τσουχτερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερες ώρες θέρμανση την ημέρα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, από τα 0,80 λεπτά το λίτρο που έφτανε την προηγούμενη σαιζόν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, με βάση τα σημερινά δεδομένα θα ανέβει στα 1,06 ευρώ ανά λίτρο. Όσο θα αυξάνεται η απόσταση μεταφοράς του πετρελαίου θέρμανσης από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, τόσο θα αυξάνεται και η τιμή του. Έτσι, ανάλογα και με την ποσότητα που θα παραγγείλει κάποιος καταναλωτής, στις εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 1,15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 1,25 ευρώ το λίτρο.

«Καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Από την αρχή του χρόνου αυξήθηκε κατά 25% η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, πάνω από 20% ανέβηκε η τιμή και του πετρελαίου κίνησης, το οποίο συμπαρασύρει αυτήν του πετρελαίου θέρμανσης, αφού αυξήθηκε το κόστος μεταφοράς. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο μικρότερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης θα παραγγέλνουν, τόσο υψηλότερη θα είναι η τιμή του», τονίζει ο κ. Ασμάτογλου.

Να σημειωθεί ότι η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης από τους καταναλωτές θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου.

«Ανισότητες δημιουργεί η επιδοματική πολιτική»

Κατά τον ίδιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος οι Έλληνες καταναλωτές και να μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους το φετινό χειμώνα, μονόδρομος αποτελεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ.

«Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων καταναλωτών και βέβαια την ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου Θέρμανσης. Γι’ αυτό πάγια ζητάμε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή έστω μείωση του ΦΠΑ. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε, όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές. Πέρυσι, που ήταν πολύ χαμηλή η τιμή του πετρελαίου, δε μίλησε κανένας. Φέτος, είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν οι φόροι. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, όπως αυτήν που εξήγγειλε για το ρεύμα ο πρωθυπουργός. Η επιδοματική πολιτική δημιουργεί ανισότητες, διότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι αδικούνται», λέει ο κ. Ασμάτογλου.     

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.