Περιμενουν πολλα οι ελευθεροι επαγγελματιες απο την Κυβερνηση

Ανέστης Βαφειάδης: «Η Ροδόπη μπήκε στην προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά η λύση για όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι μία, ανάπτυξη της Ροδόπης»

Άκουσαν λίγα προεκλογικά για τον κλάδο τους, αλλά περιμένουν πολλά μετεκλογικά οι επαγγελματίες της Ροδόπης, σύμφωνα με την αποτίμηση που έκανε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, για τα όσα περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Βαφειάδης μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για το πώς θα μπορέσει να πάει μπροστά η Ροδόπη, σημειώνοντας πως ενώ ειπώθηκαν πολλά για αυτή στην δεύτερη προεκλογική περίοδο, η λύση είναι μόνο μία, η ανάπτυξή της.

Ελάχιστα για τους ελεύθερους επαγγελματίες την προεκλογική περίοδο

Όπως τόνισε ο κ. Βαφειάδης, η προεκλογική περίοδος δεν μας έκανε σοφότερους για τι θα επακολουθήσει από δω και πέρα όσο αφορά τον κλάδο τους. Θετικό είναι ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκλογών, μιας και η αγορά θέλει σταθερότητα, ενώ μια μακροχρόνια προεκλογική περίοδος, στην Ελλάδα, φέρνει μαρασμό.

«Αυτό πρέπει να το καταλάβουν  οι πολιτικοί όταν επιλέγουν εκλογικούς νόμους, ή πώς θα κάνουν εκλογές» σημείωσε, τονίζοντας πως οι δεύτερες εκλογές, που ήταν και περιττές, έφεραν περαιτέρω πτώση τζίρου ειδικά στα εμπορικά καταστήματα.

Με την ανάδειξη κυβέρνησης, θα υπάρχει σταθερότητα και θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την περιοχή.

Ειδικότερα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά την προεκλογική περίοδο, πέρα από αναφορές για το θέμα της μείωσης φορολογίας γενικότερα, χωρίς κάποια εξειδίκευση. Έτσι παραμένουν στην ίδια κατάσταση όσο αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό, και εκτός της μείωσης της φορολογίας τα τελευταία χρόνια, παραμένουν άλυτα δομικά προβλήματα της αγοράς.  Ένα από αυτά είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση από τις τράπεζες, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θέματα τα οποία έθιξαν οι Ομοσπονδίες σε όλες τις συναντήσεις τους με πολιτικούς. Την ίδια ώρα πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, του ψηφιακού μετασχηματισμού όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ατόμων που απασχολούν.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, το 82% είναι μικρές και πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις» θύμισε ο κ. Βαφειάδης εξηγώντας πως για αυτό και δεν πρέπει να αποκλειστούν ούτε από το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού ούτε από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη παντού για όλους. Μια πρόταση επίσης που πρέπει να τρέξουν, είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει σε βάθος τετραετίας, και ελπίζουν να ξεκινήσει από του χρόνου.

Μονόδρομος η ανάπτυξη της Ροδόπης

Όσο αφορά τοπικά ζητήματα, η λύση έγκειται στην ανάπτυξη. «Η Ροδόπη μπήκε στην προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά η λύση για όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι μία, ανάπτυξη της Ροδόπης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειάδης. Όταν αναπτύσσεις μια περιοχή, τόνισε, οι όποιες άλλες παρεμβάσεις εξουδετερώνονται, διότι ο κόσμος θέλει οικονομική ασφάλεια πάνω απ’ όλα, οικονομική δημοκρατία.

Άλλωστε οι προτάσεις έχουν κατατεθεί επανειλημμένα, και ειδικά η Κομοτηνή, με ευθύνη και της Κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να γίνουν κινήσεις για να αναπτυχθεί παράλληλα με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Χαρακτηριστικό είναι πως έχει σταματήσει ο Σιδηρόδρομος, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, και ενώ εξαγγέλθηκαν μεταφορικά ισοδύναμα από τον Πρωθυπουργό, αυτά αφορούν τον σιδηρόδρομο που όμως αυτή τη στιγμή πρακτικά δεν υπάρχει. Για αυτό και πρότεινε μέχρι να μπορέσει να αποκατασταθεί η ομαλή ροή, να υπάρχει μεταφορικό ισοδύναμο στις χερσαίες μεταφορές.

Άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι το θέμα του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, και η κίνηση τουριστικών λεωφορείων από αυτόν, ώστε να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη.

Κρίσιμο είναι να ολοκληρωθεί και ο παραλιακός δρόμος της Μαρώνειας, να δημιουργηθούν τουριστικές δομές, ώστε το ’26 να έχουμε κάποια παραγόμενα αποτελέσματα. Αλλά δυστυχώς, όπως συμπέρανε με πίκρα ο κ. Βαφειάδης, αυτά δεν συζητούνται στην περιοχή μας.

Ναι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως τις εισφορές

Οι επιχειρήσεις πάντως έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως και σε όλη τη χώρα, την έλλειψη εργατικών χεριών, με το πρόβλημα στην εστίαση, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, να είναι πολύ μεγάλο. Πολλοί συμπολίτες μας, ανέφερε, ειδικά μουσουλμάνοι, φεύγουν στο εξωτερικό, πηγαίνουν στη Γερμανία, δουλεύουν 7-8 μήνες. Το πρόβλημα βέβαια είναι πανελλαδικό, κάτι που απέδωσε στις επιδοματικές πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να επαναπαύονται οι εν δυνάμει εργαζόμενοι.

Όσο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε πως δεν αυξάνεται με τα δεδομένα της ανάπτυξης, και δεν θα πρέπει να αυξάνεται υπέρμετρα, διότι δεν είναι μόνο ονομαστική, το ποσό που δίνουν τους εργαζομένους τους, αλλά πίσω της υπάρχει μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων, όπως είναι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, τα ένσημα που ανεβαίνουν πάρα πολύ, οι εισφορές.

«Θα ήμουν ευτυχής να έλεγαν αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, αλλά παγώνουμε την ‘ουρά’» σημείωσε, και έτσι δεν θα είχαν ιδιαίτερη επιβάρυνση οι επιχειρήσεις, και θα ήταν πολύ καλό τόσο για την ψυχολογία των επιχειρηματιών, όσο και για τα ταμεία τους, γιατί θα υπάρχει περισσότερο χρήμα στην αγορά. Ουσιαστικά, τόνισε, προεκλογικά μόνο σε αυτό το κομμάτι υπήρξε μια πλειοδοσία παροχών από όλα τα κόμματα, και τώρα η ουσία είναι τι θα γίνει μετεκλογικά.

Θεωρεί πάντως πως το γεγονός ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ως νέος Υπουργός Εργασίας, έκανε την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.