Περιμενουν απαντησεις απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη νεα ΚΑΠ οι Αγροτες

Ενημερωτική εκδήλωση στην Κομοτηνή για τις νέες δηλώσεις καλλιέργειας, τις αλλαγές στην ΚΑΠ και τις απαιτήσεις που αλλάζουν για αγρότες και κτηνοτρόφους

Κυριάκος Μπαμπασίδης, αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αυτά θέλουμε να εξηγήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, και μαζί με τον αγρότη να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή»

Η μεγάλη αγωνία τόσο των αγροτών, όσο και όσων ασχολούνται με την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας, για την νέα ΚΑΠ και τις αλλαγές που αυτή φέρνει, για τις οποίες υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα, φάνηκε το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαρτίου με το κοινό να γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στην Κομοτηνή για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027 – Αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί σε μια νέα εποχή».

Στην εκδήλωση βρέθηκαν στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και προσκεκλημένοι ομιλητές άλλων φορέων, που μίλησαν για τις άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, τις παρεμβάσεις στην αγροτική ανάπτυξη αλλά και τις αλλαγές στην μεθοδολογία ελέγχων που θα προκύψουν.

Περιμένοντας τις εφαρμοστικές διατάξεις

Αυτή είναι η δεύτερη από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός σε όλη τη χώρα με αφορμή την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, με στόχο την εξωστρέφεια του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ενημερώσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τα νέα δεδομένα.

Η ενημέρωση αυτή βέβαια, όπως εξήγησε, θα βελτιώνεται σε κάθε επόμενη εκδήλωση, μιας και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις, ώστε να έχουν την ακριβή και υπεύθυνη εικόνα. Έχουν όμως τη δυνατότητα να δώσουν πληροφορίες, ενώ συγκεντρώνουν ερωτήματα και βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τους καλλιεργητές, θέλοντας να μεταφέρουν το μήνυμα ότι στην νέα αυτή εποχή, ΟΠΕΚΕΠΕ και αγρότες είναι μαζί.

Ο κ. Μπαμπασίδης δεσμεύτηκε δε από την πλευρά της διοίκησης ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν σε μια δύσκολη περίοδο, την ώρα που η μεταρρύθμιση του Οργανισμού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα ανακατατάξεις και νέα δεδομένα. «Αυτά θέλουμε να εξηγήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, και μαζί με τον αγρότη να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή» ανέφερε.

Αρχές Απριλίου ξεκινούν οι δηλώσεις

Ειδικά για το θέμα των δικαιωμάτων από την κατανομή των βοσκοτόπων, που αποτελεί για χρόνια πηγή παραπόνων από τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, σημείωσε πως με τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και σε συνεννόηση με τις περιφέρειες που έχουν αναλάβει τα νέα σχέδια βόσκησης, δρομολογούν την οριστική λύση.

Όσο για τον προβληματισμό που υπάρχει για το θέμα της απώλειας πόρων από τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Μπαμπασίδης υπενθύμισε πως σε κάθε προγραμματική περίοδο υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτήματα. Αυτές είναι λογικές, γιατί επηρεάζουν το εισόδημα και το μέλλον των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε.

Για αυτό όμως θα πρέπει να καταλάβουν ποια είναι τα νέα δεδομένα, τι θα πρέπει να δηλωθεί στην νέα αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και να ακολουθήσουν τις εφαρμοστικές διατάξεις που θα ανακοινωθούν σε μερικές ημέρες. Η έκδοσή τους θα ανάψει και το πράσινο φως για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας, την οποία ο κ. Μπαμπασίδης προσδιόρισε στις αρχές του επόμενου μήνα. Προειδοποίησε όμως για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για μια καινούρια αίτηση, με μια καινούρια φιλοσοφία, για αυτό και ζήτησε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.