Πενηντα χρονια παρουσιας στην βαμβακοπαραγωγη της περιοχης συμπληρωνουν τα Θρακικα Εκκοκκιστηρια

Συνεχίζεται να προσαρμόζεται στις συνθήκες η επιχείρηση, που επεκτείνεται και στην εμπορία όλων των αγροτικών προϊόντων στη Ροδόπη

Πενήντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και στον αγροτικό κόσμο συμπληρώνουν φέτος τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, τα οποία γιόρτασαν, μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτά αλλά και τους αγρότες που τους εμπιστεύονται εδώ και πολλά χρόνια, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

Την εκδήλωση άνοιξε η ψυχή των εκκοκκιστηρίων για πολλά από αυτά τα χρόνια, ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, μαζί με την επόμενη γενιά, τον γιό του Ηλία και την κόρη του Εμμανουέλα, που αποτελούν την συνέχεια της επιχείρησης που ξεκίνησε ο πατέρας του, Ηλίας, πριν από πενήντα χρόνια.

Πενήντα χρόνια μαζί με τους παραγωγούς

Όπως τόνισε, η εταιρεία έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία στην περιοχή, με την επιχείρηση να ξεκινά το 1972, όταν δεν υπήρχε πολύ βαμβάκι στην Ροδόπη, που όμως με τα χρόνια έφτασε σε κάποια στιγμή να είναι ο δεύτερος νομός σε εκτάσεις βαμβακιού πίσω από την Καρδίτσα.

«Πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε σε αυτό όσο μπορούσαμε, και οι παραγωγοί αισθάνθηκαν από νωρίς μια σιγουριά για αυτή την καλλιέργεια, που ενδεχομένως δεν υπήρχε σε άλλες» ανέφερε, κάτι που θεωρεί πως βοήθησε να γίνεται πάντα στη Ροδόπη η καλλιέργεια υπό κάποιους κανόνες, ακόμα και τα χρόνια που γινόταν «διάφορα» όπως τα χαρακτήρισε, στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Περηφανευόμαστε να λέμε ότι δεν καθυστερήσαμε ούτε μία μέρα ούτε ένα ευρώ από αυτά που οφείλαμε στους αγρότες, του προμηθευτές και τους εργαζόμενους της επιχείρησης» συμπλήρωσε ο κ. Κουρούδης.

Συνεχίζει η εταιρεία προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες

Όσο για τα επόμενα 50 χρόνια, που εύχονται και ελπίζουν να είναι καλύτερα, τόνισε πως θα συνεχίζουν να προσαρμόζονται στο αγροτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα γεωπολιτικά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, το κόστος παραγωγής έχει μεγαλώσει τόσο που θα πρέπει και η επιχείρηση να παρέμβει και να βοηθήσει όσο μπορεί τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να έχουν καλή παραγωγή, και να εκμεταλλευτούν τις καλές τιμές που υπάρχουν.

Για αυτό και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, που μέχρι τώρα είχαν συμβολαιακή ή τραπεζική, θέλουν με δική τους χρηματοδότηση και στα εφόδια να βοηθήσουν τους παραγωγούς. Παράλληλα σε συνεργασία με τις τράπεζες με τις οποίες ήδη συνεργάζονται, σκοπεύουν να ανακοινώσουν και καινούρια προϊόντα για τους παραγωγούς, όχι μόνο για το βαμβάκι, αλλά και άλλες πτυχές όπως η αγορά μηχανημάτων και η αγορά αγροτεμαχίων.

Πέρα αυτού όμως θέλουν να μπουν και στην εμπορία άλλων αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη Ροδόπη, πέρα του βαμβακιού, ώστε οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζονται, να έχουν την ίδια σιγουριά που έχουν στο βαμβάκι και με τα άλλα προϊόντα.

«Προσπαθούμε μέσα στις νέες συνθήκες να δώσουμε νέες δυνατότητες στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε» ανέφερε. Άλλωστε θεωρεί πως αυτό που τους βοήθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι εντάξει προς όλες τις πλευρές, τόσο τους αγρότες όσο και τους πελάτες τους, ήταν η ευελιξία που είχαν να προσαρμόζονται πάντα στις συνθήκες. Έτσι και τώρα προσπαθούνε να προβλέψουν πού πάει η κατάσταση, ώστε ανάλογα να παρέμβουν, τόσο όσο αφορά τους παραγωγούς, όσο και τους πελάτες τους, ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες της αγοράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.