Πεφτει «πιστολι» στα βενζιναδικα της Ροδοπης

Ακόμα έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες περιπτώσεις, όμως η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία

Μειωμένη η κατανάλωση των καυσίμων στη Ροδόπη από την άνοδο των τιμών

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της βενζίνης, με την πορεία τους να μην φαίνεται να σταματά σύντομα, λόγω των διεθνών εξελίξεων, κάτι που έχει προκαλέσει γκρίνια στα βενζινάδικα, λόγω της πίεσης που δέχονται από τους πελάτες και την αύξηση των πιστώσεων. Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς, γιατί η ανοδική πορεία των τιμών εδώ και δεκαπέντε μέρες, έχει ως αποτέλεσμα να ακούν καθημερινή γκρίνια από τους πελάτες τους.

Την ίδια ώρα η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά, με τους πελάτες τους να ξοδεύουν πλέον τα ίδια ποσά με πριν, βάζοντας όμως πολύ μικρότερες ποσότητες. «Κάποιος που έβαζε 20 ευρώ και έμπαιναν στο ντεπόζιτο 14 λίτρα, τώρα βάζει ξανά το ίδιο ποσό και έχει φτάσει να βάζει 9 λίτρα» κάτι που έχει σαν συνέπεια την μείωση της κατανάλωσης.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη και για τα πρατήρια, μιας και βλέπουν και μειωμένα περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα όσο ανεβαίνει η τιμή και δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι οδηγοί, σε μια κατάσταση που είναι ό,τι χειρότερο για τα πρατήρια.

Αυξήθηκαν οι πιστώσεις και οι… «πιστολέρο»

Αποτέλεσμα της δύσκολης αυτής κατάστασης, είναι να αυξηθούν και οι πιστώσεις που δίνουν τα πρατήρια σε πελάτες τους. Τα πρατήρια στην επαρχία πάντα είχαν μια ανοχή στο θέμα αυτό, γιατί υπάρχουν οι προσωπικές σχέσεις και οι φιλίες που βοηθούν ακόμα να υπάρχει μια εμπιστοσύνη, όμως το τελευταίο διάστημα η παραπάνω πρακτική έχει, όπως είναι λογικό, αυξηθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι αυτοί που ρίχνουν «πιστόλι», βάζουν δηλαδή βενζίνη και φεύγουν, με το φαινόμενο αυτό να έχει παρατηρηθεί και στην Ροδόπη, σε μεμονωμένες, προς το παρόν, περιπτώσεις. Ο κ. Ταπατζάς έχει καταγγελίες από συναδέρφους του για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ έχει συμβεί και στο δικό του το πρατήριο, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στους πρατηριούχους.

Μόνη λύση για μείωση τιμής ο ΕΦΚ

Όσο για τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για αισχροκέρδεια στα καύσιμα, ο κ. Ταπατζάς ανέφερε πως δεν έχουν βάση και εκφεύγουν της λογικής, γιατί αν κάποιος εξετάσει τα περιθώρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τιμές από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο, θα διαπιστώσει  πως το ποσοστό κέρδους είναι μηδαμινό. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, τόνισε, είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, μιας και δεν μπορεί σε όλη την Ευρώπη να έχουν παρθεί μέτρα για τη μείωση του φόρου αυτού, και των τιμών στον καταναλωτή, και η κυβέρνηση στην Ελλάδα να είναι ανένδοτη σε αυτό το κομμάτι.

«Δεν μπορούμε να δούμε καλύτερη τιμή, αν δεν πέσει ο ειδικό φόρος κατανάλωσης» ξεκαθάρισε συμπληρώνοντας πως είναι στο χέρι των αρμόδιων υπουργείων να δράσουν ανάλογα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.