Πεδιο δοξης λαμπρο για τον Ψηφιακο μετασχηματισμο στη Ροδοπη

Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία «ανοίγουν» για επιχειρήσεις τόσο νέων τεχνολογιών, όσο και αυτές που θέλουν να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική διαδικασία

Για τις λύσεις και τις δυνατότητες Ψηφιακού Μετασχηματισμού που είναι διαθέσιμες για τις επιχειρήσεις της Ροδόπης, ώστε να ανέβουν επίπεδο τόσο στην εξωστρέφειά τους, όσο και , ενημερώθηκαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου στο χώρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Η εκδήλωση στο Επιμελητήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενημερώσεων με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη» που ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και την Κομοτηνή και θα συνεχιστεί σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας για την παρουσίαση των εταιρειών μελών του eMT cluster καθώς και τα διαθέσιμα και αναμενόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΡ, κ. Παντελής Χαβιαράς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Κ. Νικόλαος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ. Πασχάλης Δραγανίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Δημήτριος Λουρίκας.

Π. Χαβιαράς: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεών είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΡ, κ. Παντελής Χαβιαράς, στην τοποθέτησή του, σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, ανέφερε πως «στη σύγχρονη εποχή, με τις τρέχουσες εξελίξεις και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ψηφιακή μετάβαση και μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι επιτακτική ανάγκη.

Ωστόσο, παρατηρείται δυσκολία από την πλευρά των επιχειρήσεων όσον αφορά την ψηφιακή τους μετάβαση και την αφομοίωση των νέων τεχνολογιών.

Βλέποντας τις επιχειρήσεις-μέλη μας παρατηρούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουν κυρίως χρήση των κοινωνικών δικτύων. Θεωρούμε ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τοπικών επιχειρήσεων είναι η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων. Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης έχει επενδύσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μελών του, με εκπαιδευτικά σεμινάρια και επιμορφώσεις, και θα συνεχίσει να το κάνει με πιο εντατικούς ρυθμούς και στο προσεχές μέλλον, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεών μας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας».

Η τεχνολογία στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων

Τον στρατηγικό σχεδιασμό, για να αποτελέσει το eMT cluster ένα πόλο τεχνολογίας που θα βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο όλης της ΑΜΘ να μπει πιο γρήγορα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Παπασταματίου, δημιουργός της startup Ten 06, που σημείωσε πως έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εφικτός ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης, και σε οποιοδήποτε κλάδο δραστηριότητας της Περιφέρειας.

«Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να ενωθούμε μαζί, να δώσουμε πολλές λύσεις στις αντίστοιχες επιχειρήσεις» ανέφερε, ενώ προσελκύουν και άλλα μέλη που μπορεί να θέλουν να συμμετέχουν είτε στο ερευνητικό κομμάτι, είτε να είναι μέλη του σαν χρήστες, για να απολαμβάνουν τις τεχνολογίες που θα δημιουργηθούν.

Η πρώτη κίνηση που κάνουν είναι το roadshow που πραγματοποιούν στις πόλεις της Περιφέρειας, ευελπιστώντας να ενεργοποιήσουν τον κόσμο, να υπάρξει επαφή μαζί τους και να λύσουν θέματα που χρειάζονται στον τομέα του Ψηφιακού μετασχηματισμού.

Άλλωστε έχουν διαπιστώσει πως πολλές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί πως ακόμα και αν δεν βρίσκονται στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας, η τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν το κόστος, να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό, και να βρουν καινούριους πελάτες. Για αυτό άλλωστε και ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής τους είναι πόσο εύκολα θα κάνουν την τεχνολογία μαζί με την συμβουλευτική να λειτουργήσει για όλα τα είδη επιχειρήσεων.

Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία ταυτόχρονα για τις επιχειρήσεις

Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Σταύρος Αμοιράς, Διευθυντή Συντονισμού & Ανάπτυξης της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, που τόνισε πως έχουν ξεκινήσει κάποια προγράμματα, αλλά περιμένουν το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν ακόμα περισσότερα.

Αυτή την περίοδο οι προσδοκίες είναι πολλές, με προκηρύξεις να έχουν ήδη ξεκινήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του νέου ΕΣΠΑ, και περιμένουν την προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού.

Για πρώτη φορά λοιπόν, βλέπουμε ταυτόχρονα να ανοίγουν τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνοντας μια δεξαμενή για την κάθε επιχείρηση ώστε να αποφασίσει τι την βολεύει, και τι μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο.

Για παράδειγμα, υπάρχει πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις του Αγροτοδιατροφικού Τομέα, που χρηματοδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και πρόγραμμα για την ανανέωση του στόλου οχημάτων. Η επιδότηση εδώ ανέρχεται στο 50%, ενώ στον Αναπτυξιακό νόμο υπάρχει πρόβλεψη για δαπάνες εξοπλισμού και κτηριακών, που περιμένουν πως μπορεί να φτάσει με προϋποθέσεις στο 70%, και η επιχείρηση θα μπορεί να επιλέξει.

«Πρέπει η επιχείρηση να κάνει μια καλή έρευνα αγοράς, και να δει τις δικές της ανάγκες» και πλέον έχουν την δυνατότητα να είναι ευέλικτες, σε μια εποχή που οι ανάγκες αλλάζουν κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε, βλέπουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια σε εγκεκριμένα προγράμματα, όσοι εγκρίθηκαν και ξεκίνησαν την επένδυση θα προχωρήσουν σε αυτή, ακόμα και με διαφοροποιήσεις, αλλά και επιχειρήσεις που πήραν εγκρίσεις, αλλά δεν θα προχωρήσουν στην επένδυση προσδοκώντας σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις από τα καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.