Πασχα στη Ροδοπη λογω ακριβειας
Πολλαπλάσιες του πρόσφατου παρελθόντος οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας
Τάκης Δολιανίτης: «Ο κόσμος ενδιαφέρεται, ρωτά και σταματά να υλοποιείται το πρόγραμμα όταν φτάσουμε στο δια ταύτα, δηλαδή στα λεφτά»
Δεν ευόδωσαν το φετινό Πάσχα οι προσπάθειες των τουριστικών πρακτόρων της περιοχής να αντιστρέψουν το κλίμα του φόβου που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και κράτησε τους Ροδοπίτες και της Ροδοπίτισσες στα σπίτια τους, αντί να ταξιδέψουν σε παραδοσιακούς, και μη, πασχαλινούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τον έμπειρο τουριστικό πράκτορα, ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού γραφείου “Dimokriteio Travel” κ.Τάκη Δολιανίτη παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από τους εκπροσώπους του κλάδου, σε όλο το μήκος και το πλάτος της ΠΑΜ-Θ να ξαναβγάλουν τον κόσμο από τα σπίτια του και να ταξιδέψουν ξανά, τα στοιχεία είναι μάλλον απογοητευτικά.
Μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, 12 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Δολιανίτης εξήγησε πως ελάχιστες είναι οι εκδρομές που κανονίστηκαν με «πρωταθλήτρια» του ενδιαφέροντος να αναδεικνύεται φέτος η Κέρκυρα, για την οποία θα αναχωρήσουν δύο συνολικά λεωφορεία, ήτοι περί των 100 ατόμων, γεγονός ωστόσο που δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που δείχνουν καθημερινά ρεπορτάζ που παρουσιάζουν το νησί να «βουλιάζει» από κόσμο.
100% πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς αλλά επί των ελάχιστων ανοιχτών ξενοδοχείων
Και αυτό καθώς εξήγησε η πληρότητα των εκεί ξενοδοχειακών καταλυμάτων αγγίζει όντως το 100% αλλά στα ελάχιστα ξενοδοχεία που άνοιξαν, τόσο λόγω του γεγονότος ότι το φετινό Πάσχα πέφτει νωρίς ημερολογιακά, όσο και λόγω της αδυναμίας να βρουν προσωπικό για να τα λειτουργήσουν.
Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε ο ίδιος στην πόλη της Κέρκυρας ανοιχτά αυτή την περίοδο είναι το 70% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ περιφερειακά αυτής άνοιξε μόλις 1 στα 17 ξενοδοχεία.
Πέραν της Κέρκυρας προορισμοί για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον είναι το Καρπενήσι για το οποίο θα αναχωρήσει ένα γκρουπ, με συμμετοχές ωστόσο συνολικά από την Ορεστιάδα έως και την Δράμα, η Λίμνη Πλαστήρα για την οποία θα αναχωρήσει ένα επίσης γκρουπ, και η Ίμβρος όπου φέτος θα βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ το ενδιαφέρον που εκφράστηκε αρχικά για την Χαλκιδική δεν μεταφράστηκε και σε κρατήσεις.
Στα «ύψη» οι τιμές και σε οικονομικότερες στο παρελθόν λύσεις του εξωτερικού
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο δεν οφείλεται στον φόβο που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού η οποία άλλαξε και τις συνήθεις των Ελλήνων, αλλά η ακρίβεια, τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε γειτονικές χώρες που παραδοσιακά επιλέγονταν τα προηγούμενα χρόνια ως πιο οικονομικές λύσεις.
Λύσεις που πλέον δεν αποτελούν επιλογή, καθώς, όπως τόνισε, χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία ή η Ρουμανία, έχουν διπλασιάσει, το ελάχιστο, τις τιμές τους. Χαρακτηριστικά για ένα τετραήμερο διαμονής στο Βουκουρέστι που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την Βουλγαρία και την Τουρκία, χωρίς διατροφή το κόστος ανέρχεται φέτος στα 250 ευρώ, έναντι των 160 ευρώ στην προ κορωνοϊού εποχή, ενώ ακόμα πιο αυξημένες είναι οι τιμές στην Τουρκία, όπου η διαμονή στο Τσανάκαλε αγγίζει σήμερα τα 120 ευρώ την βραδιά σε ένα 4στερο ξενοδοχείο.
Οικονομικότερο το ταξίδι προς Λονδίνο από ότι στην Χίο
Οι τιμές έχουν «εκτοξευτεί» και εντός Ελλάδας, γεγονός που σε συνδυασμό με την «απομονωμένη» όπως την χαρακτήρισε Θράκη δεν αφήνει περιθώρια στους πολίτες. Ειδικότερα όπως τόνισε ο ίδιος «δυστυχώς η Θράκη είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα και θα σας δώσω παραδείγματα». «Φέτος οι τουριστικοί πράκτορες προσπαθήσαμε να οργανώσουμε εκδρομές για το Πάσχα στη Χίο. Το αεροπορικό εισιτήριο από την Θεσσαλονίκη για την Χίο και το αντίστροφο ανέρχεται κατ’ άτομο στα 354 ευρώ την ώρα που για να πας Λονδίνο χρειάζεσαι μόλις 80 ευρώ. Το πλοίο δε της γραμμής που συνδέει την Καβάλα με την Χίο πάει μια φορά την εβδομάδα και δεν γυρίζει ποτέ» πρόσθεσε καταγγέλλοντας πως «με τα ολιγοπώλια που δημιουργούνται στις ναυτιλιακές εταιρείες και το μονοπώλιο στο Αιγαίο έχουν ακριβύνει πάρα πολύ και τα ναυτιλιακά εισιτήρια» με τιμές που ο ίδιος χαρακτήρισε υπερβολικές.
Ο ίδιος επέμεινε πως η μη συμμετοχή των Ροδοπιτών και των Ροδοπιτισσών σε εκδρομές οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία, παραθέτοντας επίσης το παράδειγμα της Κέρκυρας, η διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο 4στερου ξενοδοχείου της οποίας, ανέρχεται στα 320 ευρώ για τέσσερις ημέρες, άρα για μια τετραμελή οικογένεια μόνο το κόστος διαμονή ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.
«Ο κόσμος ενδιαφέρεται, ρωτά και σταματά να υλοποιείται το πρόγραμμα, όταν φτάσουμε στο δια ταύτα, δηλαδή στα λεφτά» υπογράμμισε ο κ.Δολιανίτης εξηγώντας πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν η ίδια η βενζίνη στην Θράκη έχει αγγίξει τα 2 ευρώ. «Μπορεί το αρνί να κάνει φέτος 9.90 ευρώ και να μας το λένε κάθε μέρα όλη μέρα, αλλά η βενζίνη έχει φτάσει σήμερα στα 2 ευρώ» πρόσθεσε τονίζοντας πως «δυστυχώς τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον οικονομικό πρόβλημα».
«Ανάσα» οι μαθητικές εκδρομές αλλά μετ’ εμποδίων
Μοναδική οικονομική «ανάσα» για τον κλάδο των τουριστικών πρακτόρων αποτέλεσαν φέτος οι μαθητικές εκδρομές και εκείνες όχι με εύκολο τρόπο, καθώς όπως εξήγησε εκτός της Αθήνας, σε δημοφιλείς περιοχές δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα ούτε την δεδομένη χρονική στιγμή ούτε και μετά τις ημέρες του Πάσχα.
Κλείνοντας ο ίδιος ευχήθηκε σε όλον τον κόσμο «Καλό Πάσχα» με υπομονή και υγεία, καλώντας τους να εμπιστεύονται τα γραφεία τουρισμού της περιοχής μας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.