Παρουσιες και απουσιες στο Αναπτυξιακο Συνεδριο των AHEPA

Μεγάλο κλιμάκιο Κυβερνητικών στελεχών έφτασε στην Κομοτηνή, με υποσχέσεις για πρόοδο τόσο στις επενδύσεις όσο και στον τουρισμό

Με αρκετές παρουσίες από εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και ηχηρές απουσίες από σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής, έλαβε χώρα το συνέδριο «H επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Η συμβολή των ΗΠΑ στην Οικονομική Ανάπτυξη και Σταθερότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ» που συνδιοργάνωσαν οι AHEPA Κομοτηνής με πρωτοβουλία του προέδρου τους κ. Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη, τον πρόεδρο της Διεθνούς πρωτοβουλίας «Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας» κ. Δημήτριου Μουτούση και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Στο Συνέδριο έδωσαν το παρών αρκετοί υφυπουργοί της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στύλιος, καθώς και Γενικοί Γραμματείς, όπως ο ΓΓ Δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτριος Σκάλκος, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης και άλλοι.

Προορισμός τεσσάρων εποχών η ΑΜΘ

Η Υφυπουργός Τουρισμού κ Σοφία Ζαχαράκη στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ ώστε μαζί με τα έργα που γίνονται σε αυτή, να ενισχυθεί και ο τομέας του Τουρισμού, με προοπτική να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό 4 εποχών.

Πιστεύει δε πως η περιοχή, από τον οικοτουρισμό, τη θάλασσα, τη γαστρονομία και τα τοπικά της προϊόντα μπορεί να συνδέσει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, σε μια περιοχή που ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με όλα. Αυτά χρειάζονται βέβαια στρατηγική, όπως επεσήμανε η υφυπουργός με την δημιουργία των Φορέων διαχείρισης τουρισμού.

Η ίδια σημείωσε πως στην Περιφέρεια μας είδαμε ότι τα νησιά είδαν αύξηση των επισκεπτών την θερινή περίοδο, μένει όμως στις υπόλοιπες περιοχές να κάνουν την διαφορά τους χειμερινούς μήνες. Από την πλευρά του υπουργείου, ανέφερε, δίνουν ειδική έμφαση στην αύξηση των ημερών διαμονής, που έχουν μειωθεί παρά την βελτίωση άλλων δεικτών, για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει νέα έμφαση στη διαφοροποίηση των αγορών, να αυξήσουν τις ημέρες διαμονής, να προσελκύσουν τουριστικές επενδύσεις και να μάθει περισσότερος κόσμος τους θησαυρούς της Θράκης.

Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε πως η Θράκη πλέον έχει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή, και μίλησε για νέα δεδομένα και την στρατηγική σχέση μεταξύ της πατρίδας μας και των ΗΠΑ που δίνουν μια νέα δυναμική στην περιοχή.

Προχωρά το φράγμα Ιάσμου

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος αναφέρθηκε στους 1210 νέους που εντάσσονται στο πρόγραμμα νέων αγροτών στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας 3700 αγρότες θα λάβουν 52 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Παράλληλα 11 μεγάλα έργα αγροτικής οδοποιίας έχουν προγραμματιστεί για την ΑΜΘ. Τέλος ερωτηθείς για το φράγμα Κομψάτου είπε ότι προχωρούν την προετοιμασία και την επικαιροποίηση των μελετών, ώστε να μπορέσει να έχει πλήρη φάκελο για την χρηματοδότησή του.

Έρχονται 640 εκ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για όλες τις Περιφέρειες της χώρας τόνισε ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ενώ στην ΠΑΜΘ αυτό είναι αυξημένο  για μια σειρά μεγάλων έργων μεταφορών, υποδομών, αλλά και αυτών που στοχεύουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που κάνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις να δίνουν πρόσφορο έδαφος για να έρθουν στη χώρα, σημείωσε, μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 που μόνο για την ΑΜΘ θα ξεπεράσει τα 640 εκ. ευρώ, αποτελούν ένα πολύ καλό πακέτο.

Έρχονται προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Ο  ΓΓ Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την πρόσληψη 750 συνοριοφυλάκων που θα κατάγονται από την ΑΜΘ, μέχρι την ενίσχυση με 300 αστυνομικούς την περιοχή της Θράκης από άλλες περιοχές της χώρας.

Ερωτηθείς για την έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, και την απουσία μεταθέσεων που προκάλεσε αντιδράσεις από τους Αστυνομικούς της περιοχής μας, σημείωσε πως οι ετήσιες μεταθέσεις είναι προγραμματισμένες για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, και εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το προσωπικό που θα ενισχύσει την επόμενη χρονιά την Ροδόπη.

Ε. Στυλιανίδης: «Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι κλειδί που μπορεί να ανοίξει ένα χώρο ευκαιριών»»

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε πως το συνέδριο είναι σημαντικό για την ανάδειξη της περιοχής μας ως επενδυτικού αλλά και τουριστικού προορισμού, και πως «το Αμερικανικό ενδιαφέρον το οποίο αναδεικνύεται και μέσα από την εκδήλωση των AHEPA είναι κλειδί που μπορεί να ανοίξει ένα χώρο ευκαιριών» τόνισε.

Για αυτό και θεωρεί σημαντική την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για να προσελκύσουμε επενδύσεις, αλλά και να εκφράσουμε στους κυβερνητικούς τις αδυναμίες και αδικίες που έχουν υπάρξει.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος θεωρεί πως συνέδρια σαν και αυτό αναδεικνύουν μια σειρά από στοιχεία, τόσο της πολιτικής της κυβέρνησης όσο  και των αιτημάτων που έχει η ΑΜΘ για να προχωρήσει μπροστά. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο σχέδιο που έχει διατυπώσει η διοίκηση για την ανάπτυξη της ΑΜΘ, που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα.

Την ελπίδα πως το ενδιαφέρον της πολιτείας που φαίνεται στο συνέδριο θα μεταφραστεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και όλης της Θράκης, εξέφρασε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς πρωτοβουλίας «Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας» κ. Μουτούσης σημείωσε πως αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση τους εκτός Αθηνών, και στόχευσή τους είναι να συμβάλλουν στη μετάβαση της Θράκης από μια ακριτική περιοχή σε ένα γεωπολιτικό κέντρο που εξασφαλίζει την επάρκεια της Ενωμένης Ευρώπης, που μπορεί να γνωρίσει οικονομική άνθηση στον Πρωτογενή τομέα και στον Τουρισμό, μεταξύ άλλων.

Χ. Χαραλαμπίδης: «Το συνέδριο δείχνει τη δυναμική που έχει η περιοχή»

Τέλος ο κ. Χαραλαμπίδης εκ μέρους των AHEPA Κομοτηνής σημείωσε πως έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια για να αναδειχθεί η περιοχή ως ενεργειακός και αμυντικός κόμβος για τη χώρα.

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου, τόνισε, δείχνει την δυναμική που έχει η περιοχή μας, και η οποία πρέπει να αναδειχθεί.

Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν και τα έργα που δρομολογούνται, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη της δημογραφικής ενίσχυσης της περιοχής, και εξέφρασε την ελπίδα πως τα κυβερνητικά στελέχη θα επισκεφτούν σύντομα ξανά την περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.