Παρεμβαση του ΕΒΕΡ για τη σωρευση του de minimis

Ζητά να μην συνυπολογίζονται οι κρατικές ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Γραβάνης Αντώνης και ζητάει την εξαίρεση των κρατικών ενισχύσεων που θα επιστραφούν από τις επιχειρήσεις από τον συμψηφισμό των επιχορηγήσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

Η πάγια θέση του Επιμελητηρίου παραμένει η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον όμως εκδόθηκαν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για προσδιορισμό της επιστροφής, παρεμβαίνει για την συγκεκριμένη τροποποίηση, καθώς δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στις επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων στην Ροδόπη και όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ Β’ 5303, 5304, 5305, 5306, 5307, 5308, 5309), σύμφωνα με τις οποίες ορίστηκαν οι προϋποθέσεις επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε το ποσό αυτό που θα επιστραφεί, το οποίο θεσμοθετημένα πλέον είναι επιστρεπτέο από τις επιχειρήσεις, να μην υπολογίζεται στη σώρευση του deminimis (Κανονισμός  1407/2013).

Με τις έως τώρα υπουργικές αποφάσεις, η επιστρεπτέα προκαταβολή, προσμετράται στο ανώτατο όριο συνολικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις μέσω του Κανονισμού deminimis, μειώνοντας για τις επιχειρήσεις το περιθώριο λήψης επιπλέον χρηματοδοτήσεων, από άλλα προγράμματα ενισχύσεων της Ε.Ε., χορηγούμενα στο πλαίσιο του ίδιου Κανονισμού.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Κανονισμό 1407/2013 της Επιτροπής και συγκεκριμένα με τα Άρθρα 3 και 4, καθίσταται σαφές ότι η σώρευση deminimis αφορά επιχορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, και δεν έχει τη μορφή δανεισμού, την οποία έχει η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ζητούμε, λοιπόν, την εξαίρεση των Κρατικών Ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα επιστραφούν από τις επιχειρήσεις, από τον συμψηφισμό των επιχορηγήσεων ήσσονος σημασίας, με μοναδικό, κοινό γνώμονα, την ευημερία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας, και την ομαλή επάνοδο τους μετά την πρωτοφανή κρίση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.