Παρεμβαση ΤΕΕ Θρακης στο ΥΠΕΝ για την αδικια στο μπονους αποκεντρωσης του «Εξοικονομω-Ανακαινιζω για νεους»

Δημήτρης Λουρίκας «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο στόχος είναι να μείνει η νεολαία στον τόπο της»

Αδικίες όσο αφορά το μπόνους αποκέντρωσης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», παρά την γενικότερη θετική του κατεύθυνση, εντόπισε το ΤΕΕ Θράκης, που καταθέτει πρόταση ώστε αυτές να αρθούν στη δημόσια διαβούλευση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, το πρόγραμμα στηρίζει την πολιτική της ενίσχυσης της κατοικίας των νέων ηλικίας 18 έως 39 ετών, περιλαμβάνοντας και προβλέψεις για να μείνουν οι νέοι στους οικισμούς, δίνοντας μπόνους στην επιδότηση.

Εκεί όμως έγκειται και το πρόβλημα, μιας και οι οικισμοί που εντάσσονται στο μπόνους περιορίζονται σημαντικά από το πρόγραμμα, που σημαίνει πως στη Θράκη μόνο 4.290 κάτοικοι θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Για αυτό και θα υποβάλλουν την δική τους πρόταση στη διαβούλευση, προτείνοντας το μπόνους να δίνεται σε κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων, ώστε οι νέοι να μείνουν πραγματικά στα σπίτια τους.

Εξοικονόμηση ενέργειας και ανακαίνιση

Όπως τόνισε ο κ. Λουρίκας, το πρόγραμμα εντάσσεται στη γενικότερη οικογένεια του «Εξοικονομώ», και έρχεται να δέσει στην πολιτική για τη κατοικία των νέων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα σε ηλικίες από 18 έως 39 να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, και αν θέλουν να την ανακαινίσουν.

Άλλωστε πρόκειται για δύο προγράμματα, το «Εξοικονομώ για νέους» και το «Ανακαινίζω για νέους». Το «Εξοικονομώ» περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, θέρμανση, ψύξη, θερμομόνωση, κουφώματα, και το «Ανακαινίζω» περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, κυρίως σε χώρους όπως μπάνια, κουζίνες, αντικατάσταση της πόρτας εισόδου, και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και πατωμάτων.

Βασική προϋπόθεση για να μπει κάποιος στο «Ανακαινίζω» είναι να έχει ενταχθεί πρώτα στο «Εξοικονομώ», όμως δεν χρειάζονται δύο αιτήσεις, ενώ αν θέλει κάποιος μόνο το «Εξοικονομώ», θα ασχοληθεί μόνο με αυτό.

«Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι ότι εντάσσεται και δικαιολογούνται τα χρήματα γιατί θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Απλώς σε κάποιο σπίτι που είναι παλιό και θέλει ένα νέο ζευγάρι να εγκατασταθεί, θα τους δοθεί η δυνατότητα τους βασικούς χώρους να τους ανακαινίσουν, για να μπορούν μετά οι εργασίες που θα γίνουν για το «Εξοικονομώ», να γίνουν σωστά» ανέφερε.

Οι δαπάνες είναι συνολικά μέχρι 35.000 ευρώ, με το τμήμα του «Εξοικονομώ» να φτάνει τα 25.000 ευρώ, και δίνει τη δυνατότητα να καλυφθεί το 45-90% του ποσού των παρεμβάσεων, με το ποσοστό να καθορίζεται από τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί και από άτοκο δάνειο.

Όποιος επιλέξει να ενταχθεί στο «Ανακαινίζω», που έχει προϋπολογισμό έως 10.000 ευρώ, θα καλυφθεί το 30%, και το υπόλοιπο είναι χαμηλότοκο δάνειο, έως 7.000 ευρώ.

Για να είναι επιλέξιμη μια κατοικία, θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί σε μια κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%.

Αδικίες στο μπόνους

Για πρώτη φορά σε πρόγραμμα Εξοικονομώ μπαίνουν στα χαρακτηριστικά της επιδότησης Μπόνους αποκέντρωσης 15%, ώστε να δοθεί έμφαση στους οικισμούς.

Στη Ροδόπη αυτό βρίσκει εφαρμογή σύμφωνα με το παράρτημα της διαβούλευσης σε πέντε συνολικά κοινότητες, Αγιοχωρίου, Αρριανών, Στροφής, Κέχρου και Αμαξάδων, αφήνοντας εκτός πολλούς οικισμούς, κάτι που παρατηρείται σε όλη τη Θράκη.

Ο κ. Λουρίκας σημείωσε πως ως ΤΕΕ εντόπισαν ένα σφάλμα στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, γιατί σύμφωνα με αυτόν το μπόνους δίνεται σε Δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Υποθέτοντας πως μιλάμε για τις Δημοτικές κοινότητες που σχηματίστηκαν μετά τον Καλλικράτη (για παράδειγμα στο Δήμο Κομοτηνής η Ενότητα Κομοτηνής, η ενότητα Ν. Σιδηροχωρίου και η ενότητα Αιγείρου), οι ενότητες σε όλη τη Θράκη είναι ελάχιστες, και πολύ λιγότερες από αυτές του παραρτήματος.

Για παράδειγμα στην Ροδόπη μόνο η Δημοτική Ενότητα Κέχρου έχει 1222 κατοίκους, και η Δημοτική Ενότητα Αμαξάδων έχει 1773 κατοίκους, με όλες τις υπόλοιπες να ξεπερνούν τους 2.000 κατοίκους, ενώ γενικότερα στη Θράκη των 371.208 κατοίκων δικαιούχοι είναι μόνο 4.290 κάτοικοι.

Για αυτό και πρόταση του ΤΕΕ είναι το μπόνους να δίνεται ανά κοινότητα, δηλαδή οικισμό, κάτω από 2.000 κατοίκους, που θα δώσει στον Έβρο περίπου 42.000 δικαιούχους, στην Ξάνθη 22.000, στη Ροδόπη 43.000, αυξάνοντας το ποσοστό των ωφελουμένων στο 29%.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο στόχος είναι να μείνει η νεολαία στον τόπο της» σημείωσε, και αυτό θα τονίζει και το σχόλιο που θα καταθέσουν στο σχέδιο Διαβούλευσης, ώστε να περιληφθεί στον τελικό οδηγό του προγράμματος που αναμένεται αν εκδοθεί σε ένα μήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.