Παρεμβαση Μητσοτακη για τις δηλωσεις ΟΣΔΕ ζητουν 283 ΚΥΔ

«Η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις» τονίζουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό

Βασικά προβλήματα και ελλείψεις παρουσιάζει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του έτους 2022 τα οποία καθιστούν την εφαρμογή μη λειτουργική με τεράστιες ελλείψεις, κενά και μη λειτουργικότητα σε πολλά βασικά σημεία. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό 283 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως η αρχική ανησυχία έχει γίνει αγανάκτηση και απόγνωση.

«Είκοσι ολόκληρες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανέφερε ότι “η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr” καμία αίτηση δεν είναι δυνατό να υποβληθεί καθώς η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών. Επί είκοσι ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες κάθε πιθανής και απίθανης δικαιολογίας στα αγωνιώδη ερωτήματά μας.

Μία απλή ανάγνωση όσων αναφέρονται στο συνημμένο παράρτημα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος την κατάσταση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως είναι κυριολεκτικά άφαντος, αδυνατεί πλέον να είναι τουλάχιστον καθησυχαστικός όπως τις πρώτες ημέρες» επισημαίνουν στην επιστολή τους τα ΚΥΔ.

«Η πληρωμή 2,5 δις ευρώ μόνο δεδομένη δεν είναι για την φετινή χρονιά»

Παράλληλα εξηγούν πως «οι αγρότες διαβάζουν τις ανακοινώσεις περί έναρξης των δηλώσεων και συρρέουν στα γραφεία μας για την υποβολή τους την ίδια στιγμή που αδυνατούμε να τους εξυπηρετήσουμε στοιχειωδώς». Και όλα αυτά όταν εδώ και είκοσι ημέρες τα ΚΥΔ πληρώνουν το σημαντικό εποχικό προσωπικό που απαιτείται χωρίς αυτό να μπορεί να εργαστεί.
Σύμφωνα με τα ΚΥΔ, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο μία τεράστια δυσφήμηση του egov αλλά κυρίως έναν βαθύ εμπαιγμό για τους χιλιάδες εργαζομένους στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο του αγροτικού τομέα που αποδίδει κάθε έτος 2,5 δις ευρώ σε 650.000 και πλέον αγρότες.

«Μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο η εξέλιξη του έργου του ΟΣΔΕ 2022»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα δηλώνουν ότι η πληρωμή αυτών των 2,5 δις ευρώ μόνο δεδομένη δεν είναι για την φετινή χρονιά. «Ο χρόνος έχει παρέλθει ήδη, η εφαρμογή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και τα πιστοποιημένα ΚΥΔ βρισκόμαστε μπροστά σε οικονομική καταστροφή» τονίζουν και καλούν τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα και να δώσει ουσιαστική λύση «εδώ και τώρα, παρέχοντας απλώς το στοιχειώδες: μία κανονική και λειτουργική εφαρμογή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης καθώς και να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον πραγματικό του ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας δηλαδή του κεντρικού συντονιστή του έργου όπως ορίζουν και οι συμβατικές του υποχρεώσεις».
Κλείνοντας την επιστολή τους τα ΚΥΔ επισημαίνουν πως «με τα ισχύοντα δεδομένα αυτό που αντιλαμβανόμαστε έντονα είναι ότι ο ρόλος των πιστοποιημένων ΚΥΔ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η έμμεση μεταφορά στο ίδιο περιβάλλον με την Online δήλωση, η εξατομικευμένη εισαγωγή στο σύστημα για υποβολή της ΕΑΕ2022 και η ανυπαρξία εργαλείων υποβοήθησης και συνολικής διαχείρισης καταργούν εντελώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση μεταξύ της ελεύθερης αίτησης και της αίτησης μέσω των ΚΥΔ. Παράλληλα η πιστοποίηση δημιουργεί δεσμεύσεις των ΚΥΔ και ως προς τον αγρότη και κατ’ επέκταση και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες είναι δυσανάλογες όσων εργαλείων πραγματικά παρέχονται από τον Οργανισμό. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο και η εξέλιξη του έργου του ΟΣΔΕ 2022.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι τα ΚΥΔ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους αγρότες και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους έναντι όσων απειλούν της ύπαρξή τους με τις πράξεις και παραλήψεις τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.