paratiritis-sports.gr ενα καινουριο αθλητικο portal

Έγινε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής η παρουσίαση του νέου αθλητικού site “paratiritis- sports.gr” από τους συντελεστές του Θάνο Βαφειάδη, Βασίλη Στοάκη, Χάρη Παρασκευόπουλο, και συντονίστρια της βραδιάς, τη δημοσιογράφο και μέλος της συντακτικής του ομάδας Νατάσσα Βαφειάδου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Άλεξ Ταξιλδάρης, πρόεδρος ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, ο Μπάμπης Κυρλίδης, Γενικός Διευθυντής ΠΑΕ Πανθρακικός και ο Πασχάλης Κουτσογιάννης, Προπονητής τμημάτων υποδομής της ΑΕ Κομοτηνής. Επίσης, το παρών έδωσαν πολλοί νέοι της πόλης μας, και μεταξύ άλλων ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, προπονητής Πάλης, κ. Ιωάννης Μπάρμπας, οι παίκτες του Πανθρακικού Γιάννης Στάθης, Ηλίας Μιχαλόπουλος, Δημήτρης Σκλιοπίδης και Μλάντεν Κάστελαν, ο παίκτης του ΓΑΣ Κομοτηνής Ανδρέας Μπεκρής, ο πρώην παίκτης του ΓΑΣ Κυριάκος Παρατσουκίδης και ο τερματοφύλακας της Ελπίδας Σαπών Κώστας Τσυριτούδης.

Την εκδήλωση άνοιξε η συντονίστρια της βραδιάς Νατάσσα Βαφειάδου, ως ακολούθως, και αφού πρώτα ευχαρίστησε για τη φιλοξενία το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής και τη διευθύντριά του κ.Αντζελα Δράκου.


Νατάσσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος, Το “paratiritis- sports.gr” αποτέλεσμα της προσπάθειας τεσσάρων νέων ανθρώπων με μεράκι για το επάγγελμά τους και αγάπη για τον τόπο

«Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα, στην επίσημη παρουσίαση της νέας αθλητικής ιστοσελίδας της Θράκης, “paratiritis- sports.gr”. Η παρουσία σας εδώ σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, καθώς αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή σας στην νέα αυτή προσπάθειά μας.

Η ιδέα του “paratiritis-sports” ξεκίνησε από τέσσερις ανθρώπους, όλοι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τομέα της δημοσιογραφίας, τον Βασίλη Στοάκη, τον Χάρη Παρασκευόπουλο, τον Θάνο Βαφειάδη και εμένα, συνεργάτες ήδη από την εφημερίδα του «Παρατηρητή» , οι οποίοι εν μέσω μίας συζήτησης, περί τα τέλη του Αυγούστου, σχετικά με τα επόμενα επαγγελματικά μας βήματα, την εξέλιξη του «Παρατηρητή» αλλά και τα δεδομένα της περιοχής συνειδητοποιήσαμε την έλλειψη πάνω απ’ όλα ποιοτικής κάλυψης των αθλητικών δρωμένων της περιοχής. Τι εννοούμε;

Είναι γεγονός ότι η αθλητική ενημέρωση στην Ελλάδα και, ιδιαιτέρως, στην επαρχία λειτουργεί βάση κάποιων άτυπων κανόνων, παγιωμένων, κατεστημένων αλλιώς αντιλήψεων, στο επίπεδο κυρίως κάλυψης των γεγονότων μέσω της γραφής αλλά και του συνόλου της εικόνας του γεγονότος, που σαφώς τα κριτήριά της είναι εξίσου αυστηρά και υπόκεινται στους γενικούς κανόνες σελιδοποίησης και εικαστικότητας με του υπολοίπου, του μη αθλητικού τύπου.

Ακόμη και ο τρόπος που κλωτσάς την μπάλα συνυφαίνεται όχι μόνον με τεχνική αλλά και με τη γενικότερη κουλτούρα του ατόμου

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος η εμπειρία μου μέσα από την εφημερίδα μού έχει δείξει ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονται σε αθλητικό επίπεδο, τόσο σε πανελλαδικό αλλά ακόμα περισσότερο σε τοπικό και πανθρακικό επίπεδο. Επίσης, υπάρχει και πληθώρα ατόμων, που έχουν προσφέρει πολλά στον αθλητισμό της περιοχής και έχουν πολλά να πουν, και ακόμα περισσότερα να δείξουν. Άνθρωποι κυρίως που ενέχονται με τα γεγονότα, αλλά συνήθως εκπαραθυρώνονται από τα γεγονότα, τα αθλητικά γεγονότα, λησμονώντας ότι ακόμη και ο τρόπος που κλωτσάς την μπάλα συνυφαίνεται όχι μόνον με τεχνική αλλά και με τη γενικότερη κουλτούρα του ατόμου.

Πολύ λίγο συνηθίζουμε να θυμόμαστε τα δικά μας ξεκινήματα

Το τελευταίο που επισημάναμε κατά τη συζήτησή μας ήταν αυτό της έλλειψης νεανικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Ζούμε σε μία πόλη, η οποία κυρίως λόγω της παρουσίας των φοιτητών χαρακτηρίζεται και ζει από τους νέους ανθρώπους, ωστόσο η «αγορά» με την ευρεία έννοια του όρου, παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της να εκπροσωπείται από κλασικούς σε ηλικία – όχι σε ιδέες και ευτυχώς- επιχειρηματίες, χωρίς να δίνεται χώρος αλλά και κίνητρα στους νέους ανθρώπους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Και από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να πω ότι μάλλον αυτοί ευχάριστα εκπλήσσονται αλλά εκπλήσσονται, ίσως γιατί πολύ λίγο συνηθίζουμε να θυμόμαστε τα δικά μας ξεκινήματα.
Με βάση λοιπόν αυτές τις τρεις παραμέτρους, και πιστεύοντας απολύτως στις δυνατότητες του τομέα των υπηρεσιών, αποφασίσαμε συνδυάζοντας τις γνώσεις του Θάνου και τις δικές μου με την αφοσίωση στο αθλητικό ρεπορτάζ του Χάρη και του Βασίλη, να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, και ποιοτικό με τον δικό του τρόπο, για την Θράκη, τον αθλητισμό και τους ανθρώπους του.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους σας προσκαλούμε να αγκαλιάσετε αυτήν την προσπάθεια, με κυριότερο ότι πρόκειται για την προσπάθεια τεσσάρων νέων ανθρώπων με μεράκι για το επάγγελμά τους και μεγάλη αγάπη για τον τόπο αυτόν. Γιατί ναι στην Θράκη υπάρχει τεράστιος ανεκμετάλλευτος πλούτος ανθρώπων, αθλητικά γεγονότα και πτυχές του αθλητισμού που αξίζουν να ακουστούν και να τύχουν της προσοχής μας. Τέλος, γιατί το κύρος του «Παρατηρητή»- είκοσι χρόνια μετά δικαιούμαστε μάλλον την αναφορά- αλλά και όλων των συντελεστών του- φοιτητές και πτυχιούχοι ΑΕΙ- αποτελεί μία ακόμη εγγύηση ποιοτικής και έγκυρης ενημέρωσης.
Περισσότερα όμως για το περιεχόμενο αλλά και τη λειτουργία του «paratiritis-sports.gr» θα σας πουν οι συνεργάτες μου, Βασίλης Στοάκης, Χάρης Παρασκευόπουλος και Θάνος Βαφειάδης οι οποία βρίσκονται στο πάνελ.»

Στη συνέχεια, η κ.Βαφειάδου και πριν δώσει το λόγο στους ομιλητές, οι εισηγήσεις των οποίων φιλοξενούνται κατωτέρω, παρουσίασε εν ολίγοις τα βιογραφικά τους σημειώματα τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε στην αρχική σελίδα του paratiritis-sports.gr».

 

Βασίλης Στοάκης, Χάρης Παρασκευόπουλος, Οι δημοσιογράφοι του “pararitis-sports.gr”

«Εμείς θα παρουσιάσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου αθλητικού portal. Αναφορικά με κάποια γενικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, επιδιώξαμε εξαρχής το “paratiritis-sports.gr” να είναι μια λειτουργική και εύχρηστη ιστοσελίδα, όχι μόνο για όσους είναι εξοικειωμένοι με το χώρο του διαδικτύου αλλά και για όσους έχουν απλά μια επιδερμική σχέση με αυτόν. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως το “pararitis-sports.gr” εκτός από τους κανονικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα laptop είναι συμβατό και έχει σωστή εμφάνιση σε tablet pc, smartphones και κινητά τηλέφωνα.

• Όσον αφορά στη θεματολογία του σάιτ και τα θέματα που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα, στο πάνω μέρος του “paratiritis-sports.gr” υπάρχει ένα slider, όπου και εναλλάσσονται τα τρία σημαντικότερα θέματα της ημέρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αθλητικών συντακτών.

• Στη συνέχεια υπάρχουν στην αρχική, κάτω από το slider, πέντε θέματα ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι ένα από τα βασικά θέματα του “paratiritis-sports.gr”, το οποίο καλύπτει ειδήσεις που αφορούν τη Σούπερ Λιγκ, με αφορμή την παρουσία στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου του Πανθρακικού και της Σκόντα Ξάνθης, τη Δ’ εθνική στην οποία συμμετάσχουν ο ΠΑΟΚ Κοσμίου και ο Έβρος Σουφλίου, τις ΕΠΣ Θράκης, Ξάνθης και Έβρου και φυσικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, έχοντας φυσικά στο επίκεντρο την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

• Τη δική του ξεχωριστή θέση έχει στο “paratiritis-sports.gr” και το μπάσκετ. Στην αρχική σελίδα του σάιτ θα υπάρχουν πάντα τα πέντε πιο πρόσφατα άρθρα από την κατηγορία αυτή, με ειδήσεις που αφορούν την μοναδική ομάδα της περιοχής που συμμετέχει στη Γ’ εθνική, τον ιστορικό ΓΑΣ Κομοτηνής, το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ αλλά και θέματα με πανελλαδικό ενδιαφέρον.

• Η Θράκη και ειδικότερα η περιοχή του Έβρου, έχει συνδέσει το όνομά της με το βόλεϊ κι έτσι τέτοιου είδους θέματα δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το “paratiritis-sports.gr” Η ενασχόλησή μας ξεκινά με την Α1, στην οποία συμμετέχει ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και την Α2 όπου αγωνίζονται ο ΑΟ Ορεστιάδας και η ΓΕΑ Αλεξανδρούπολης. Επίσης, στην κατηγορία βόλεϊ συμπεριλαμβάνονται άρθρα για το beach volley, το βόλεϊ γυναικών και όπως συμβαίνει και στις άλλες κατηγορίες, θέματα με πανελλαδικό ενδιαφέρον.

• Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, κατά κύριο λόγο, αλλά και το βόλεϊ, είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας, ωστόσο αυτοσκοπός του “paratiritis-sports.gr” είναι και η προβολή δραστηριοτήτων από άλλα αθλήματα, τα οποία στο παρελθόν έχουν προσφέρει και στη Θράκη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, σημαντικές διακρίσεις. Στην κατηγορία «Άλλα Αθλήματα» λοιπόν, υπάρχουν άρθρα για το στίβο, την κολύμβηση, το χάντμπολ, την άρση βαρών κ.ά.

• Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, που αποτελούν και τη βασική θεματολογία του “paratiritis-sports.gr”, στη νέα μας ιστοσελίδα παρατηρούνται και δύο σημαντικές καινοτομίες. Στην κατηγορία απόψεις, εκτός από τα σχόλια των δύο αθλητικών συντακτών, του Χάρη Παρασκευόπουλου και του Βασίλη Στοάκη, δημοσιεύονται άρθρα του δημοσιογράφου με καταγωγή από την Ξάνθη, Χαράλαμπου Ευφραιμίδη και του αρχηγού του ΓΑΣ Κομοτηνή, Κώστα Ντίνα, ενώ μέχρι πρότινος, ξεχωριστή σημασία είχε το blog του απερχόμενου προπονητή του Πανθρακικού, Σάββα Παντελίδη.

• Καινοτομία όμως συνιστά και η ύπαρξη στην αρχική σελίδα, της ενότητας «Magazine», στα πρότυπα μεγάλων αθλητικών ιστοσελίδων του εξωτερικού. Στην ενότητα αυτή δημοσιεύονται συνεντεύξεις αθλητικών προσωπικοτήτων της περιοχής και όχι μόνο, ενδιαφέροντα αφιερώματα και άρθρα με ιστορικά/στατιστικά στοιχεία. Γενικά στόχος του «Magazine» είναι να εμπλουτίσει τη θεματολογία του “paratiritis-sports.gr” με άρθρα γενικότερου ενδιαφέροντος, που ξεφεύγουν από τις τυπικές ειδήσεις.

• Επίσης, στη sidebar της αρχικής σελίδας του “paratiritis-sports.gr” υπάρχει η video gallery. Εξάλλου όπως αναφέρει και μια κινέζικη παροιμία, «μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις» και γι’ αυτό το λόγο φροντίσαμε ώστε μέσω του “paratiritis-sports.gr”, να σας δίνουμε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε διάφορα video από αγώνες, προπονήσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου.

• Τέλος, δεδομένου πως τα social media (facebook, twitter) τείνουν να γίνουν, αν δεν έχουν ήδη γίνει, κομμάτι της καθημερινότητάς μας, μπορείτε να «βρείτε» το “paratiritis-sports.gr” τόσο στο facebook, όπου υπάρχει ειδική σελίδα του σάιτ όσο και στο twitter.»

 

Θάνος Βαφειάδης, υπεύθυνος marketing “paratiritis-sports.gr”

«Φίλοι και φίλες, αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες, φίλοι πολιτικοί, παράγοντες και φίλοι του αθλητισμού και του πολιτισμού να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και να σας καλωσορίσω κι εγώ με την σειρά μου, στην επίσημη παρουσίαση του νέου εγχειρήματος του «Παρατηρητή της Θράκης», του αθλητικού μας portal “paratiritis-sports.gr”.

Ο «αθλητικός Παρατηρητής» και το εικοσαετές «ακτύπητο δίδυμο» Μαυρίδη, Μπακιρτζή

Από τα πρώτα χρόνια του τα αθλητικά αποτέλεσαν για τον «Παρατηρητή» ιδιαίτερο τομέα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό να υπενθυμίσω ότι από το 1990 έως το 1993 ο «Παρατηρητής» κυκλοφόρησε την αυτόνομη δευτεριάτικη αθλητική εφημερίδα, με τίτλο «Αθλητικό Περισκόπιο», στην οποία φιλοξενούνταν όλα τα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων. Τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια το δευτεριάτικο φύλλο του «Παρατηρητή», ο «Αθλητικός Παρατηρητής», ο οποίος κυκλοφορεί, ακόμη και σήμερα, το πρωί κάθε Δευτέρας. Στο σημείο αυτό να αναφερθώ και να ευχαριστήσω για τη σπουδαία συνεισφορά τους τον Δημήτρη Μπακιρτζή και τον Γιώργο Μαυρίδη, «το ακτύπητο δίδυμο», όπως τους αποκαλούσαν, οι οποίοι, για μια εικοσαετία περίπου, έβαλαν τις πιο στέρεες βάσεις για την επιτυχία και την διαχρονικότητα του αθλητικού ρεπορτάζ του «Παρατηρητή».

Ένα νέο εγχείρημα ταιριαστό στην εποχή της ταχύτητας της επικοινωνίας και της πληροφορίας

Σ’ αυτές τις υγιείς και στέρεες βάσεις, και με τον αέρα και το πάθος του νεαρού της ηλικίας μας, αλλά και την άδολη αγάπη μας για τον αθλητισμό αποφασίσαμε κι εμείς, η νεότερη γενιά των «Παρατηρητών», να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω.
Άλλωστε ζούμε στην εποχή της ταχύτητας της επικοινωνίας και της πληροφορίας, και παρ’ ότι δεν παραγνωρίζουμε ουδόλως τη συνεισφορά και τη βαρύτητα του εντύπου, θεωρήσαμε ότι το βήμα μας αυτό ήταν εκ των ουκ άνευ. Και ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης των συνομηλίκων μας και όχι μόνο είναι πλέον το διαδίκτυο.

Στόχος μας, το “paratiritis-sports.gr” σε συνδυασμό και με το Ράδιο Παρατηρητής 94 FM, να προσφέρει εκτός από την πιο έγκυρη και την όσο το δυνατόν πιο άμεση και διαδραστική αθλητική ενημέρωση στο φίλαθλο κοινό της Θράκης.

Κοινός τόπος, όλων ημών, των συντελεστών του “paratiritis-sports.gr”, αποτελεί η ανάδειξη του αθλητισμού ως φορέα πολιτισμού και η ανάδειξη του ερασιτεχνικού χαρακτήρα του αθλητισμού, ο οποίος διάγει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αλλά τον οποίο θεωρούμε τη βάση για κάθε τι υγιές που μπορεί να προκύψει και να μας δώσει χαρές και διακρίσεις και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αποτελεί λοιπόν πρόκληση, αλλά και υποχρέωση δική μας, των δημοσιογράφων, η στήριξη και η προβολή αθλημάτων και ανθρώπων, που αγόγγυστα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφοσιώνονται στα ιδεώδη του αθλητισμού, στην μεταλαμπάδευσή τους στις νέες γενιές, και όχι στην εμπορευματική του πλευρά.

Ένα portal με ύφος διαφοροποιημένο από τις οπαδικές προτιμήσεις του καθενός

Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα μας αυτή θέλουμε να εγκαινιάσουμε κι ένα διαφορετικό από τα καθιερωμένα ύφος δημοσιογραφίας κι ένα διαφορετικό ύφος διαλόγου μεταξύ φιλάθλων, οπαδών, προπονητών και αθλητών. Ένα ύφος διαφοροποιημένο από τις οπαδικές προτιμήσεις του καθενός, με σεβασμό στις απόψεις του άλλου οπαδού, που θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων της Θράκης. Γι’ αυτό και όπως διαπιστώσατε και από την παρουσίαση των συναδέλφων μου προηγουμένως, δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην προβολή των ομάδων της Ροδόπης, αλλά δίνουμε μια πανθρακική διάσταση.

 

Ανάπτυξη νέων σύγχρονων και οικονομικών μεθόδων προβολής επιχειρήσεων και προϊόντων

Τέλος, μια άλλη διάσταση της δουλειάς μας είναι η όσο το δυνατό αρτιότερη και επαγγελματική προβολή των επιχειρήσεων της Θράκης, που θέλουν να διαφημιστούν, αλλά και να στηρίξουν εμπράκτως τις αξίες του αθλητισμού που κι εμείς πρεσβεύουμε. Για τον λόγο αυτό στο νέο μας portal έχουμε αναπτύξει τις πιο σύγχρονες και οικονομικές μεθόδους προβολής των επιχειρήσεων και των προϊόντων σας.

Κλείνοντας, νομίζω πως με την εξαιρετική δουλειά του web designer και χρόνια συνεργάτη μας Θόδωρου Μπατζάκα, από την i-magic, τον οποίο θέλω και από του βήματος να ευχαριστήσω, αλλά και τη συνέπεια και την αγάπη που έχουμε επιδείξει και θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε ως τιμ του «Παρατηρητή» για το αντικείμενό μας, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Οι παρατηρήσεις και οι ιδέες σας δε για να γινόμαστε καλύτεροι είναι πάντα ευπρόσδεκτες!
Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας. Καλή αγωνιστική σεζόν να έχουμε και πολλές επιτυχίες για τις ομάδες μας!»

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού και παρολυμπιονίκη Αλεξ Ταξιλδάρη, στον Μπάμπη Κυρλίδη του Πανθρακικού και τον Πασχάλη Κουτσογιάννη της ΑΕΚομοτηνής.

 

Άλεξ Ταξιλδάρης, πρόεδρος ΔΚΕΠΠΑ-παρολυμπιονίκης «Συγχαρητήρια στα παιδιά για τον επαγγελματικό και επιστημονικό τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους»

Με ένα καυστικά και παράλληλα ουσιώδες σχόλιο για την τρέχουσα επικαιρότητα επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή του ο Άλεξ Ταξιλδάρης. «Είναι κάπως οξύμωρο σήμερα να ασχολείσαι με τη δημοσιογραφία και να ανεβάζεις ένα καινούργιο site», διαπίστωσε, «μιας και γενικότερα βάλλεται η δημοσιογραφία, περνάει δύσκολες μέρες». «Είναι κι αυτές οι λίστες, που άλλοτε παραπλανούν όπως του Σίντλερ», προσέθεσε, «κι άλλοτε διώκουν όπως της Λαγκάρντ και του Hot Doc». «Οπότε αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά», συνέχισε, «που για άλλη μια φορά με τον επαγγελματικό και επιστημονικό τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους, προσπαθούν να πετύχουν».

«Πρωτοπόρα ιδέα για την περιοχή της Κομοτηνής και κάτι εξεζητημένο, που το είχε ανάγκη η πόλη»

Ο κ. Ταξιλδάρης χαρακτήρισε πρωτοπόρα για την περιοχή της Κομοτηνής τη συγκεκριμένη ιδέα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κάτι εξεζητημένο, που το είχε ανάγκη η πόλη. Δεν παρέλειψε βέβαια αναφερθεί και στη χρηστικότητα του site για τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι προσβάσιμο από tablet υπολογιστές, που αποτελούν ιδανικό μέσο χρήσης και ενημέρωσης για τα άτομα με αναπηρία.

«Αναγκαίο να αναδειχτούν καλά παραδείγματα και πρότυπα που θα πρέπει οι νέοι στη σημερινή εποχή να τα ακολουθήσουν»

Αναφορικά με την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο στα όρια του δήμου Κομοτηνής, αλλά και ευρύτερα, υπογράμμισε ότι συμβάλλει στην ανάδειξη του τοπικού αθλητικού γίγνεσθαι, αφενός από την πλευρά των ομάδων, των ερασιτεχνικών και των επαγγελματικών σωματείων, κι αφετέρου από την πλευρά του δήμου, εννοώντας το μαζικό αθλητισμό. Τέλος, χαρακτήρισε το site αναγκαίο ως μέσο για να αναδειχτούν καλά παραδείγματα και πρότυπα, που θα πρέπει οι νέοι στη σημερινή εποχή να τα ακολουθήσουν, ενώ κλείνοντας ζήτησε από τους συντελεστές του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος να στρέψουν την προσοχή τους και να παρουσιάσουν πολύ υλικό από ευρεία γκάμα αθλημάτων, πέρα από το ποδόσφαιρο.

Μπάμπης Κυρλίδης, Γενικός Διευθυντής ΠΑΕ Πανθρακικός «Τα παιδιά που ασχολούνται με το site πραγματικά το αγαπούν και πάνω από όλα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και είναι επαγγελματίες»

Τις ευχές του ίδιου και της ομάδας του Πανθρακικού για πολλά views και πολλά κλικ, μετέφερε κατά το χαιρετισμό του ο κ. Μπάμπης Κυρλίδης. Επιπλέον εστίασε σε ορισμένα σημεία που κάνουν τη διαφορά στο συγκεκριμένο εγχείρημα του “paratiritis-sports.gr”. Κατά πρώτον σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο στην εποχή μας να ξεχωρίσεις έναν απλό άνθρωπο που γράφει σε ένα μπλoγκ ή γράφει το σχόλιό του σε ένα site, από έναν δημοσιογράφο που διαχειρίζεται ή αρθρογραφεί σε ένα site». «Αυτή φαντάζομαι ότι θα είναι και η διαφορά του “paratiritis-sports.gr” από τα υπόλοιπα site, όπου υπάρχουν, τα λίγα που υπάρχουν στην περιοχή μας», προσέθεσε. «Τα παιδιά που ασχολούνται με αυτό», συνέχισε, «πραγματικά το αγαπούν και πάνω από όλα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και είναι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν. Οπότε είναι πλεονέκτημα για να διαβάσει κάποιος αναγνώστης ή φίλαθλος αυτά που θέλει».

 

«Ανάγκη παροχής έγκαιρης ενημέρωσης για όλο το φάσμα του αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο»

Πέραν της εγκυρότητας, ο κ. Κυρλίδης επέμεινε στην ανάγκη παροχής έγκαιρης ενημέρωσης και μάλιστα για όλο το φάσμα του αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο. «Το ίντερνετ έχει προ πολλού ξεπεράσει ως μέσο πληροφόρησης το κατά κάποιο τρόπο παλιομοδίτικο στιλ της εφημερίδας», σημείωσε αρχικά, «και πλέον όλοι από ηλικία 5 χρονών ασχολούνται με το ίντερνετ, γιατί κατευθείαν μαθαίνεις τα νέα που θέλεις και φυσικά τα μαθαίνεις γρήγορα, αφού η ταχύτητα είναι αυτή που μετράει». Το “paratiritis-sports.gr” έρχεται να καλύψει, κατά τον ίδιο, αυτήν την ανάγκη, όπως και την ανάγκη συνολικής ενημέρωσης για όλα τα αθλήματα, όχι αποκλειστικά για αυτό του ποδοσφαίρου. «Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, δεν είναι μόνο μπάσκετ, που είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα», υπογράμμισε, «αλλά είναι και η πάλη, που έχει φέρει πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα, είναι η κολύμβηση, είναι ο κλασικός αθλητισμός».

Πασχάλης Κουτσογιάννης, Προπονητής τμημάτων υποδομής της ΑΕ Κομοτηνής «Δεν είχαμε κάτι, το οποίο να επικεντρώνεται τόσο πολύ στα δικά μας κι αυτή είναι η μεγάλη προσφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων»

Την εκτίμηση ότι «δεν είχαμε κάτι, το οποίο να επικεντρώνεται τόσο πολύ στα δικά μας», εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο κ. Πασχάλης Κουτσογιάννης. «Αυτή νομίζω ότι είναι η μεγάλη προσφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων», συνέχισε, «που δίνουν αυτήν την δυνατότητα στα τοπικά να επεκταθούν και, ακριβώς, επειδή υπάρχει η δύναμη του ίντερνετ να μπορούν πλέον να γίνουν γνωστά σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό ακόμα. Εγώ προσωπικά, επειδή είναι αρκετές οι ώρες, που περνάω με τα παιδιά και ως συνεργάτης τους στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή, βλέπω το μεράκι και την όρεξη που έχουν για να κάνουν τη δουλειά αυτή. Αυτό βέβαια θα το δει και το κοινό στη συνέχεια, μέσα από το site που εκτός από την οργάνωση, έχει κι αυτήν την αμεσότητα να μας δίνει κατευθείαν τις πληροφορίες που θέλουμε. Και φυσικά αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, μετά πάνω στα γεγονότα να αναλύουμε και οι υπόλοιποι που ασχολούμαστε περισσότερο με τις ομάδες, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας περισσότερο. Δύσκολα μέχρι τώρα, για παράδειγμα εμείς στην ΑΕΚ θα μπορούσαμε να μάθουμε τι έγινε σε ένα παιχνίδι πάνω στην Ορεστιάδα ή τουλάχιστον θα το μαθαίναμε κάπως πιο ετεροχρονισμένα».

Την εκδήλωση έκλεισε με τοποθέτησή της η Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, εκδότρια του «Παρατηρητή της Θράκης», της οποίας, οι συντελεστές της νέας αθλητικής ιστοσελίδας, όπως ανέφερε η κ. Νατάσσα Βαφειάδου «είναι όλοι τους παιδιά της. Μαθητές της είμαστε και οι τέσσερις» ανέφερε.

Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, εκδότρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης»«Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυκτερινοί»

Η κ. Κατσαρή αναφέρθηκε στην αρχή στη σημειολογία της αίθουσας, η οποία ήταν υπερπλήρης νεαρών, φοιτητών και νέων επαγγελματιών ή απλώς πτυχιούχων. «Νεαρών μέχρι την ηλικία των 30, – πλην κάποιων εξαιρέσεων-για τους οποίους, τα όνειρά τους και τις δραστηριότητές τους, η πόλη των «μεγάλων» δεν επιδεικνύει και μεγάλο ενδιαφέρον, όπως απεικονίζει η ανθρωπογεωγραφία της βραδιάς, παραπέμπτοντας στο γενικότερο σκηνικό νύκτας που επικρατεί στη χώρα. Ένα σκηνικό που αφορά στην τρόικα και στον Τόμσεν, και στοχεύει στη δημιουργία ατμόσφαιρας σκοτεινιάς και άπνοιας, μηδενικού χώρου για τους νέους ανθρώπους, αφού για τους άνεργους και τους πτυχιούχους ως μόνη προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης παρουσιάζεται η έξοδος από τη χώρα και η καταφυγή στο εξωτερικό.

Εντούτοις η σημερινή σύναξη των νέων ανθρώπων στο χώρο του Θρακικού Ωδείου, αποπνέει τα δικά της μηνύματα αφού τελείται μεν ερήμην των «μεγάλων» της πόλεως, ορίζει όμως μια νέα δυναμική συνάθροισης και συλλογικώς ζην, ευοίωνη και αισιόδοξη. Διαφυγή ουσιαστικά από τον πολιτισμό των ανθρώπων της δικής μου γενιάς που ό,τι αφήνουν πίσω τους είναι το απόλυτο μαύρο.

Πίσω από τη γεγονοτολογία του αθλητισμού να αντικρίσουμε τον άνθρωπο

Μιας νέας γενιάς ανθρώπων που δικαιούται να υπερασπίσει τα όνειρά της και τους τρόπους της, τον τρόπο που η ίδια θεωρεί το αθλητικό γίγνεσθαι, γιατί σίγουρα υπάρχει τόπος, υπάρχει «θέμα» – με τη δημοσιογραφική του όρου χρήση- όταν πίσω από τη γεγονοτολογία του αθλητισμού αντικρίσουμε τον άνθρωπο. Τον ποδοσφαιριστή, τον βολεϊμπολίστα, τον μπασκετμπολίστα, τον αρσιβαρίστα, τον μαραθωνοδρόμο, τον άλτη. Τι εννοούμε; Ότι αν δούμε πίσω από τον αθλητή και τον αναδείξουμε, θέτοντας μπροστά μας τον άνθρωπο, τότε πολλά, πλείστα και στο πεδίο της αναβάθμισης της κοινωνικής μας ζωής θα έχουμε, γιατί κάθε αθλητής είναι και μια προσωπικότητα που συμβάλλει και συμμάχεται με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Π.χ. ο Άλεξ Ταξιλδάρης δεν είναι μόνον αργυρός Παραολυμπιονίκης που συντέλεσε η Κομοτηνή να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, αλλά είναι και ο Άλεξ Ταξιλδάρης της Κομοτηνής η προσωπική περιπέτεια του οποίου αναμόρφωσε σ’ ένα δυναμικό τομέα, στον πολιτισμό της καθημερινότητας, την πόλη μας, παρωθώντας να γίνει πόλη προσβάσιμη για όλους, ανεξαρτήτως του χώρου της σημερινής βραδιάς που στερείται προσβασιμότητας για ΑμεΑ.

Όταν αρχίσει να προσωποποιείται ο αθλητισμός, τότε ίσως να εξαλειφθούν και οι κάθε λογής αγκυλώσεις του

Πίσω από κάθε αθλητή υπάρχει λοιπόν ένας άνθρωπος, κι αυτόν τον άνθρωπο οφείλουμε να τον προβάλουμε και να του δώσουμε και χώρο, όταν έχει να πει και συνήθως έχει να πει, γιατί ο χώρος του αθλητισμού έχει κι αυτός αρκετές αγκυλώσεις, οι οποίες όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται και να προσωποποιείται ο αθλητισμός, τότε ίσως και να εξαλειφθούν. Τότε μόνον. Εξάλλου και ο Πανθρακικός και ο ΓΑΣ και η ΑΕ Κομοτηνής και η Ροδόπη και οι αθλητικοί Σύλλογοι της Κομοτηνής δικαιούνται τον χώρο τους, όπως π.χ. οι απόντες απόψε πολιτικοί διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία τους, το χώρο τους, στο σώμα του τοπικού τύπου.

Με αφετηρία την εικόνα της αίθουσας τη γέμουσα νέων ανθρώπων, αισιοδοξία εκφράζοντας, θα ήθελα να τελειώσω την παρέμβασή μου μ’ έναν τίτλο – στίχο του Νίκου Εγγονόπουλου- από μια ταινία της Φρίντας Λιάππα που μου φαίνεται ότι ταιριάζει στο όλον κλίμα απόψε, τον στίχο «οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί», και να τον αφιερώσω σ’ όλους εσάς τους νέους ανθρώπους που «εν μέσω νύκτας» στη χώρα προχωράτε…»

Ρεπορτάζ: Θωμάς Σταμούλης, Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.