Παραταση του Εξοικονομω 2021 ζητα το ΤΕΕ Θρακης

Η πανδημία συμβάλλει αρνητικά στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα απέστειλε το ΤΕΕ Θράκης. Μέσω αυτής εκφράζεται η ικανοποίηση για την υιοθέτηση των προτάσεων του ΤΕΕ για το πρόγραμμα, έτσι που πλέον κριτήριο ένταξης να είναι η αξιολόγηση και όχι η ταχύτητα. Παράλληλα λόγω της πανδημίας  ζητείται η παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, δυνατότητα που, όπως εξηγεί το ΤΕΕ Θράκης ρητώς αναφέρεται στον Οδηγό Εφαρμογής. 

Αναλυτικά η επιστολή του ΤΕΕ Θράκης

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 υλοποιείται με καινούργιες προτάσεις προσαρμογής, βελτίωσης και απλοποίησης του υφιστάμενου μοντέλου. Προτάσεις τις οποίες γραπτώς είχε υποβάλλει το TEE Θράκης, προς το Υπουργείο, από το πρώτο κιόλας πρόγραμμα Εξοικονομώ και τις οποίες με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε να ενσωματώνονται στο νέο πρόγραμμα, καθιστώντας το πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά πιο ευαίσθητο από παλαιότερα προγράμματα, με τη θέσπιση ενεργειακών, κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τους συναδέλφους είναι ενθαρρυντικά. Κριτήριο ένταξης θα είναι επιτέλους η αξιολόγηση και όχι η ταχύτητα. Με την απροβλημάτιστη υποβολή προτάσεων, την τεκμηριωμένη ανάλυση αναγκών και επεμβάσεων θα αναγνωριστεί η επιστημοσύνη του μηχανικού. Η έγκριση τεκμηριωμένων -μελετημένων προτάσεων και όχι «ευκαιριακών» λύσεων, θα έχει απόλυτα θετικό ισοζύγιο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, που έχουμε την αίσθηση ότι είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος.

Δυστυχώς όμως σε όλο αυτό το νέο περιβάλλον που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί, η πανδημία συμβάλλει αρνητικά. Ήδη με την τελευταία ΚΥΑ τίθενται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και τις 23 Ιανουαρίου 2022. Μέτρα που αφορούν είτε τους συνάδελφους μηχανικούς, είτε τους ωφελούμενους του προγράμματος είτε και τους δύο, απαγορεύοντας την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Κύριε Υπουργέ,

Από τη στιγμή που η 31η Ιανουαρίου 2022, καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής αιτήσεων, «δύναται να τροποποιηθεί, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» όπως ρητώς αναφέρεται στον Οδηγό Εφαρμογής, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε σε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Παράταση η οποία να είστε σίγουρος δεν είναι απλώς ικανή αλλά και αναγκαία συνθήκη επιτυχίας του προγράμματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.