Παραταση μεχρι τις 30 Σεπτεμβριου για την Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση Εργασιας

Τρίμηνη παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην ισχύ των κανονιστικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσης καταβολής του επιδόματος γάμου (που, σε αντίθετη περίπτωση, θα έμενε στον… αέρα από την 1η Ιουλίου).
 
Η τρίτη, κατά σειρά, παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ (έως τα τέλη Μαρτίου ήταν η πρώτη και έως τα τέλη Ιουνίου η δεύτερη) θα γίνει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, με τροπολογία η οποία θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Με την ίδια τροπολογία θα επανέλθει στο εξάμηνο, αντί του τριμήνου, ο χρόνος ισχύος των κανονιστικών όρων των συμβάσεων μετά τη λήξη τους, ώστε να δίνεται περισσότερος χρόνος στη διαπραγμάτευση νέων συμφωνιών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σε πρώτο χρόνο, θα «ευνοήσει» περιορισμένο αριθμό συμβάσεων, οι οποίες είναι στο κρίσιμο τρίμηνο, αλλά, προοπτικά θα διευκολύνει και όσες λήξουν ή καταγγελθούν και τεθούν «υπό νέα διαπραγμάτευση» σε κάθε επίπεδο, επιχειρησιακό, κλαδικό ή ομοιοεπαγγελματικό.
 
Την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ είχε ζητήσει η ΓΣΕΕ, η οποία διεκδικεί την επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, «όπως ήταν η βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ι. Παναγόπουλος. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν αναμένεται, ωστόσο, να αναληφθεί πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αντίστοιχα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.