Παραμενουν σε «ομηρια» οι εργαζομενοι του Καθετου Αξονα

Αδιέξοδη αποδεικνύεται μέχρι τώρα η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα, που έχει παρουσιαστεί, σχετικά με την αδυναμία συνέχισης των εργασιών στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνής-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα εκ μέρους της αναδόχου «Ιόνιος Κατασκευαστική». Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι παραμένουν σε επίσχεση εργασίας από τα τέλη του προηγούμενου έτους, διεκδικώντας δεδουλευμένα 9 περίπου μηνών, συν δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα αδείας. Προ 20ημέρου, μάλιστα, όταν έσκασε σαν «βόμβα» η είδηση ότι μελετάται να αντικατασταθεί ο εργολάβος, η κινητοποίηση των εργαζομένων και των τοπικών αρχών ήταν άμεση, με σκοπό να εξασφαλιστούν τα δεδουλευμένα και οι θέσεις εργασίας. Στην Κομοτηνή για το θέμα βρέθηκε τότε και ο πρόεδρος της «Εγνατίας Α.Ε.», κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης. Στην ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε, δε δόθηκαν σαφείς απαντήσεις σχετικά με την τύχη του εργολάβου και κατ’ επέκταση με την προοπτική εξόφλησης των εργαζομένων και επανέναρξης των εργασιών. Το χρονοδιάγραμμα, που τέθηκε, για τις νεότερες εξελίξεις είχε ορίζοντα μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Οδεύοντας ήδη προς τα μέσα Φεβρουαρίου, η υπόθεση που ταλανίζει τους εργαζομένους φαίνεται να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μοναδική κίνηση από πλευράς του Υπουργείου ήταν να ζητηθεί από τη νομική σύμβουλο των εργαζομένων η συγκέντρωση και παράδοση των οικονομικών στοιχείων, που αφορούν στο ύψος των δεδουλευμένων, τα οποία έχουν λαμβάνειν από την «Ιόνιος». Χθες επίσης, στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας των εργαζομένων και της νομικής συμβούλου της αναδόχου εταιρείας, προς αναζήτηση λύσης για τη διευθέτηση των επίμαχων οφειλών. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως για μια ακόμα φορά, όταν άκουσαν την εκπρόσωπο της «Ιόνιος» να υποστηρίζει ότι η «Εγνατία Α.Ε.» και το ελληνικό δημόσιο έχουν υπόλοιπο οφειλών απέναντι στην εταιρία, με αποτέλεσμα η εξόφληση των δεδουλευμένων τους να εξαρτάται άμεσα από την καταβολή αυτών των οφειλών. Το περίεργο σε αυτόν τον ισχυρισμό είναι ότι, σύμφωνα με τους εργαζομένους, την ακριβώς αντίθετη πληροφόρηση-ότι η «Ιόνιος» εξοφλήθηκε πλήρως για το τμήμα των εργασιών που ολοκλήρωσε-είχαν κατά τις συνομιλίες που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν με τη διοίκηση της «Εγνατίας». Δίκαια λοιπόν οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι εμπαίζονται από αμφότερες τις πλευρές, με το «μπαλάκι» των ευθυνών να αλλάζει κατευθύνσεις, από τη μια πλευρά στην άλλη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ατελέσφορη αυτή συνάντηση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας η εκπρόσωπος της «Ιόνιος» υποστήριξε ότι καμία απόφαση «έκπτωσής» της από το έργο του Καθέτου Άξονα δεν έχει ληφθεί ακόμα. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, με κίνδυνο να διαψεύσει όχι μόνο τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, που είχε δεσμευτεί ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο, αλλά κυρίως τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας της Ροδόπης, σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης του τουριστικού ρεύματος από τη Βουλγαρία στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.