Παπουτσι: ενα φετιχ κριτηριο και αναφορα μοδας και προσωπικοτητας

Το παπούτσι είναι αναμφισβήτητα ένα αξεσουάρ αμφίεσης το οποίο συμπληρώνει την ένδυσή μας και συχνά δηλώνει και την αισθητική μας γενικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πολύ συχνά, όταν ρωτάς κάποιον ποιο σημείο της εμφάνισης παρατηρεί στην πρώτη του επαφή με έναν άνθρωπο, απαντά «μα φυσικά τα παπούτσια του!». Ένα κατάστημα υποδημάτων, λοιπόν, πάντα έχει να προσφέρει στον πελάτη του λύσεις για καλόγουστη και ταιριαστή εμφάνιση, είτε αυτή είναι πρωινή είτε απογευματινή είτε casual είτε επίσημη… Από την άλλη, κι ο ίδιος ο πελάτης δεν παύει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, ακολουθώντας συχνά τη μόδα προκειμένου να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις του styling, όπως επιτάσσουν τα κέντρα μόδας και οι οίκοι ένδυσης και υπόδησης, αλλά και τα στοιχεία της ατομικής του προσωπικότητας. Παπούτσια για όλες τις ώρες, γυναικεία και αντρικά, προσφέρει στους πελάτες του το κατάστημα ΚΟΝΤΑΡΑΣ, το οποίο λειτουργεί στην Κομοτηνή από το 1999, στην οδό Βενιζέλου 37 και του οποίου ο ιδιοκτήτης δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μας περί… υποδημάτων.

ΠτΘ: κ. Κοντάρα, το παπούτσι το βλέπετε ως αξεσουάρ ή ως βασικό κριτήριο ένδυσης;
Σ.Κ.: Το παπούτσι είναι βασικό κριτήριο ένδυσης, διότι είναι απαραίτητο όπως ένα ρούχο. Ένα παπούτσι δεν είναι απλώς θέμα ομορφιάς, αλλά και θέμα υγείας -όπως είναι και τα γυαλιά για τα μάτια- επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πάνω του στηρίζεται όλο το βάρος του σώματος.

ΠτΘ: Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας πιστεύετε ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα φετίχ ή οι άντρες;
Σ.Κ.: Πιστεύω ότι οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν περισσότερα φετίχ, διότι ασχολούνται περισσότερο με τη μόδα, σε σχέση με τους άντρες. Ωστόσο, τελευταία έχουμε μια στροφή από τη νεολαία, κυρίως, από τους άντρες, οι οποίοι άρχισαν να ψάχνουν την υπόθεση «παπούτσι» περισσότερο από ό,τι παλαιότερα.

ΠτΘ: κ. Κοντάρα, συμβαίνει συχνά να έρχεται ένας πελάτης ή μια πελάτισσα έχοντας μαζί τα ρούχα του για να διαλέξει παπούτσι που θα ταίριαζε με αυτά;
Σ.Κ.: Ναι, αυτό έχει γίνει αρκετές φορές, ιδίως, όταν πρόκειται για μια επίσημη εμφάνιση. Συνήθως έρχονται με τα ρούχα για να αναζητήσουν το παπούτσι που ταιριάζει. Στις γυναίκες αυτό συμβαίνει τακτικά, ενώ οι άντρες καταλήγουν σ’ αυτή τη λύση όταν πρόκειται για κάποιο γάμο ή για πολύ επίσημη εμφάνιση.

ΠτΘ: Ακολουθούν οι Κομοτηναίες τη μόδα;
Σ.Κ.: Ναι. Πλέον ο κόσμος της Κομοτηνής είναι αρκετά ενημερωμένος για να ακολουθήσει τη μόδα. Αυτό μπορούμε να το πούμε τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άντρες. Το βλέπουμε καθημερινά, όταν δεχόμαστε πελάτες στο κατάστημά μας, οι οποίοι ζητάνε πλέον συγκεκριμένα κομμάτια.

ΠτΘ: Πώς ενημερώνεστε για τις νέες τάσεις στη μόδα; Ταξιδεύετε;
Σ.Κ.: Συμμετέχουμε στις εκθέσεις Μόδας, Ένδυσης και Υπόδησης που γίνονται, συνήθως, στην Αθήνα, καθώς επίσης ενημερωνόμαστε για φρέσκιες ιδέες και από εξειδικευμένα περιοδικά μόδας, τα οποία προμηθευόμαστε από τον κλάδο υπόδησης. Σημαντικό στη σχέση πελάτη-καταστηματάρχη είναι να μπορεί να προσφέρει στον κόσμο τη μόδα, επομένως, θα πρέπει ο καταστηματάρχης να πηγαίνει τακτικά σε εκθέσεις, ιδίως, στην Αθήνα που αποτελεί και το κέντρο της ελληνικής μόδας.

ΠτΘ: Με ποιο κριτήριο πρέπει να αγοράζουμε παπούτσια;
Σ.Κ.: Το βασικό κριτήριο για έναν πελάτη, όταν αποφασίζει να αγοράσει παπούτσι, είναι να γνωρίζει τι θέλει επακριβώς. Αν θέλει παπούτσι καθημερινό, αυτό πρέπει να είναι άνετο, μαλακό, ξεκούραστο, ειδικά αν κάνει δουλειά, η οποία απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας ή πολύ περπάτημα.
Αν πρόκειται για κάποια επίσημη εμφάνιση, πρέπει να υπερισχύσει το κριτήριο του τι ταιριάζει με το ντύσιμο κι αν μπορεί να το ταιριάξει στο ύφος του καθενός ή της καθεμιάς που το φοράει.

ΠτΘ: κ. Κοντάρα, σας ευχαριστούμε πολύ.
Σ.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Παπαδοπούλου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.