Πανθρακικη απεργια την μεθεπομενη εβδομαδα

Με στόχο την διοργάνωση πανθρακικής απεργίας την μεθεπόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής πραγματοποίησαν επίσκεψη στην επιχείρηση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ροδόπης κ. Νικολαϊδη στην Βιομηχανική Περιοχή προκειμένου να ζητήσουν την στήριξη του φορέα στην πραγματοποίηση πανροδοπικής απεργίας την μεθεπόμενη εβδομάδα με στόχο την διαμαρτυρία για την αποβιομηχάνιση της περιοχής. Ο κ. Νικολαϊδης χαρακτήρισε την πρόταση σοβαρή και δεσμεύτηκε να συζητηθεί το θέμα με τά Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Βιοτεχνών της Θράκης

 

Συγκεκριμένα εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί συνοδευόμενοι από τον κ. Μαγαλιό επισκέφθηκαν την Βιομηχανική Περιοχή και το εργοστάσιο του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ροδόπης κ. Νικολαϊδη.

Παντελής Μαγαλιός: «Έχετε ευθύνη για την κατάσταση»

Ο κ. Μαγαλιός κάλεσε τον κ. Νικολαϊδη για συμμετοχή στην απεργία για λόγους που έχουν να κάνουν με το πρόβλημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας αλλά και γενικότερα της αποβιομηχάνισης της περιοχής. Ζήτησε να κλείσουν τα εργοστάσια γιατί «πρέπει να καταλάβετε ότι έχετε ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση. Ευθύνη έχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι επιχειρηματίες, διότι έχουν γίνει πολλά λάθη». Ο κ. Μαγαλιός ζήτησε από τον κ. Νικολαϊδη να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων των εργαζομένων ώστε να αναδειχθεί από κοινού το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας γενικά της αποβιομηχάνισης της περιοχής.

Γιώργος Νικολαϊδης: «Η πρόταση είναι σοβαρή»

Ο κ. Νικολαϊδης ευχαρίστησε για την παρουσία τους εργαζόμενους και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και χαρακτήρισε σοβαρές τις προτάσεις που κατατέθηκαν. «Η τελευταία σας όμως συνέντευξη κ. Μαγαλιέ θίγει όλη την ΒΙΠΕ και δεν ξέρω από πού αντλήσατε τα στοιχεία όσον αφορά στον αριθμό των επενδύσεων και των επιχειρηματιών. Είπα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι δέκα αλλά ούτε και τέσσερις όπως είπε στην Βουλή ο βουλευτής μας ο κ. Πεταλωτής με όλα αυτά τα δεδομένα που βγαίνουν έξω νοιώθουμε άμοιροι της μοίρας μας. Σήμερα σωστά είπατε ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά ούτε και του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνονται σε αυτά που θέτουμε ως προτεραιότητα».

 

Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε σε δύο προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο βιομήχανος, ο βιοτέχνης και ο επαγγελματίας και συγκεκριμένα στο 12% που καθυστερεί εδώ και δυόμισι χρόνια, για το οποίο και οι τρεις σύνδεσμοι της Θράκης ενιαία κατέβηκαν στην Αθήνα και ενημέρωσαν για το θέμα.

 

«Μας άκουσαν με προσοχή και μας είπαν ότι θα δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και για δυόμισι ώρες συζητήσαμε για τα προβλήματά μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα άλλα προβλήματα. Από το 2004 έχει γίνει μόνο μία επένδυση και συγκεκριμένα του κ. Νικολαϊδη η Alfa Plast που ξεκίνησε με τριάντα πέντε εργαζόμενους εκ των οποίων κάποιοι αποχώρησαν λόγω μη σωστής συμπεριφοράς. «Δεν απέλυσα εργάτη αλλά στελέχη. Εμείς ζούμε από το φιλότιμο του εργάτη, αν λείπει αυτό δεν λειτουργεί η επιχείρηση. Η σκέψη μας συνεχώς βρίσκεται στο μέλλον. Ακούμε συνεχώς για μέτρα αλλά τίποτα για αναπτυξιακό νόμο ώστε να ρίξουμε το περίσσευμα στην επιχείρηση».

 

Κατηγόρησε το τραπεζικό σύστημα μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες ενώ ανέφερε ότι το βασικότερο κομμάτι για όλους είναι οι τράπεζες που ακολουθούν ίδια ληστρική πολιτική δημιουργώντας πρόβλημα στις επιχειρήσεις.

 

Υποσχέθηκε άμεσα σύγκλιση διοικητικού συμβουλίου ώστε να συζητηθεί αν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα να γίνει η απεργία. «Η θέση μου είναι υπέρ του εργαζόμενου. Όχι στις μειώσεις μισθών. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν εταιρείες πού δεν μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή», τόνισε και ζήτησε να τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία της απεργίας.

 

Νανά Καρατζοπούλου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.