Παντελης Μαγαλιος «Πρεπει να σταματησουμε το διαιρει και βασιλευε στο οποιο μας ωθουν οι κυβερνωντες»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο κινητικότητας χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με τους δημοτικούς υπαλλήλους, συγκεκριμένα δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες και τους εκπαιδευτικούς κυρίως των τεχνικών λυκείων να βλέπουν πρώτοι τον δρόμο προς την διαθεσιμότητα και τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που αφορούν στην διαθεσιμότητα 2.500 χιλιάδων υπαλλήλων προερχόμενους από την δημόσια υγεία έως το 2014, να ακολουθούν.

Οι αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης οδηγούν στην ανεργία επιπλέον χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι προστίθενται στο 1,5 εκατ. ανέργων της Ελλάδας και βλέπουν την ζωή τους να αλλάζει δραστικά.

Για το σχέδιο της κινητικότητας, τις αλλαγές και τα αποτελέσματά του στην ελληνική κοινωνία, μίλησε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου ν.Ροδόπης κ. Παντελής Μαγαλιός στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» και την Νατάσσα Βαφειάδου.

Ασκώντας κριτική σε όλα όσα διαμείβονται στον εργασιακό τομέα με τις απολύσεις, την κινητικότητα και την διαθεσιμότητα ο κ. Μαγαλιός χαρακτηρίζει ως «χειρότερο» την απόφαση της κυβέρνησης «να καταργήσει την τεχνική εκπαίδευση» καθώς όπως και ο ίδιος επεσήμανε «τα παιδιά που είναι στη δεύτερη τάξη να μένουν ξεκρέμαστα. Δεν προβλέπεται τίποτα. Αυτά τα παιδιά έχουν φτάσει στο δεύτερο έτος, η παρακολούθηση είναι τριετής, τα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σχεδιασμό και πώς οριζοντίως και καθέτως διαλύουν τον κοινωνικό ιστό».

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την κατρακύλα που έχει πάρει η χώρα

«Αυτό που έχουν καταφέρει να κάνουν στην ελληνική κοινωνία και στους ανθρώπους της εργασίας» σημείωσε ο κ. Μαγαλιός «είναι ότι τους έχουν διαιρέσει διαχέοντας πληροφορίες του τύπου για παράδειγμα οι εφοριακοί κλέβουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, οι άλλοι είναι έτσι και οι έμποροι δεν πληρώνουν το ΦΠΑ. Έχουν βάλει όλη την κοινωνία σε αυτό το τερτίπι με αποτέλεσμα κανένας να μην εμπιστεύεται κανένα και έτσι διαλύθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα και όλο αυτό το κίνημα που έπρεπε να είναι ξεσηκωμένο και να είναι στους δρόμους για αυτά που γίνονται, διότι δεν υπάρχει καμία προοπτική πλέον να δημιουργηθεί κάτι. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την κατρακύλα που έχει πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και θα θρηνήσουμε και νέες θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Με αυτό το ρυθμό που κινείται η κυβέρνηση ο αριθμός των ανέργων θα είναι πολύ μεγαλύτερος του 1.500.000. Παρουσίασε το υπουργείο αύξηση των προσλήψεων. Υπάρχει αύξηση τώρα το καλοκαίρι εξαιτίας όμως των τουριστικών επαγγελμάτων. Είναι πρόσκαιρη αυτή η αύξηση γιατί μετά το καλοκαίρι τα άτομα αυτά θα οδηγηθούν στην ανεργία. Άρα δεν κερδίζουμε τίποτα ούτε από τον τουρισμό».

Στον άτυπο «πόλεμο» που δέχεται το εργατικό δυναμικό της χώρας, προστίθεται και ο εμπορικός κόσμος της χώρας, καθώς παρά την δυσχερή κατάστασης της αγοράς το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει και κατέθεσε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές. Ως «τρόπο εκφοβισμού των εργαζομένων» χαρακτήρισε ο κ. Μαγαλιός την τακτική αυτή της κυβέρνησης καθώς όπως επεσήμανε εφόσον δεν υπάρχει καταναλωτική δύναμη, λόγω της έλλειψης χρημάτων, είναι δώρον άδωρον να ανοίξουν τα καταστήματα και την Κυριακή. «Αυτός που έχει χρήματα θα ψωνίσει τις άλλες μέρες. Απλά με τον τρόπο αυτό εκφοβίζουν τους εργαζόμενους να μπουν στο καβούκι τους και να μην αγωνισθούν για τίποτα πλέον» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνέχισε «δυστυχώς το έχουν πετύχει. Θα δείτε ότι και στην απεργία που έχουμε προκηρύξει ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη θα μπει το δίλημμα στον ιδιωτικό τομέα γιατί να κάνω απεργία για τους δημοσίους υπαλλήλους και το αντίθετο από την άλλη πλευρά. Αυτό θα γίνει πάλι και θα περάσουν όλα τα μέτρα με αυτό τον τρόπο. Όμως πρέπει να αγωνιστούμε. Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους διότι δεν μπορεί να απολύονται κατ’ αυτό τον τρόπο και να μπαίνουν σε κινητικότητα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το κατάντημα της χώρας».

Να μη συνδιαλλαγούμε με επιχειρήματα του τύπου «αυτό είναι αν σας αρέσει»

Ο κ. Μαγαλιός θέλησε επίσης να επισημάνει την έλλειψη διαλόγου από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και την ανάγκη κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. «Διάλογος δεν έγινε. Η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση αποφασίζουν και δημιουργούν τα προβλήματα. Αυτό στο οποίο αναφέρεται το υπουργείο όταν λέει για διάλογο είναι ότι πράγματι καλεί κάποιους σε διάλογο αλλά λέει «αυτά είναι αν σας αρέσουν». Αυτό δεν είναι διάλογος. Καλύτερα λοιπόν να μην πάμε σε διάλογο καλύτερα να μη συνδιαλλαγούμε με τέτοιου είδους επιχειρήματα του τύπου «αυτό είναι αν σας αρέσει, το κράτος δεν έχει λεφτά». Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και αυτό θα γίνει μόνο με αγώνες με τίποτα άλλο. Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το διαίρει και βασίλευε, να τα βάζουμε η μια τάξη με την άλλη και να δεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία και στους ανθρώπους της εργασίας, διότι ακόμη και στην Κομοτηνή σήμερα ανακοινώθηκε κινητικότητα σε ανθρώπους του κλάδου της υγείας. Όπως βλέπετε συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Τελείωσε την ΕΡΤ θα τελειώσει με τους δημοτικούς αστυνομικούς και με τους σχολικούς φύλακες και θα αρχίσει με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και μετά θα φουντώσει το θέμα και θα βρεθούν όλοι οι άνθρωποι της εργασίας με το ένα πόδι στην κινητικότητα και με το άλλο στη δουλειά».

Να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να απαιτήσει τα αυτονόητα

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τις οποίες προγραμματίζουν οι θιγόμενοι αλλά και ολόκληρος ο κόσμος της εργασίας ο κ. Μαγαλιός δήλωσε πως προετοιμάζεται για την Τρίτη, 16 Ιουλίου, όταν και έχει προκυρηχθεί πανελλαδική απεργία από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, συγκέντρωση στην πλατεία της Κομοτηνής. «Θα συναντηθούμε με την ΑΔΕΔΥ να το οργανώσουμε και μάλλον θα κάνουμε στην πλατεία μια συγκέντρωση να δούμε και ο κόσμος πώς θα ανταποκριθεί. Από τον ιδιωτικό τομέα δεν νομίζω ότι θα ανταποκριθούν γιατί δεν έχει μείνει και ιδιωτικός τομέας, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν κόσμο. Πιστεύω να βγει ο κόσμος να το εκλάβει διαφορετικά και να γίνει μια αρχή για να σταματήσει η κατρακύλα αυτή με τις εργασιακές σχέσεις. Συλλογικές σχέσεις δεν υπάρχουν, το υπουργείο θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους τους ανθρώπους που εργάζονται. Όλοι η κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση δέους και σοκ με αυτά που έχουν επιβάλλει. Ο φόβος επικρατεί σε όλους τους εργαζόμενους είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Οι άνθρωποι λένε να πάρουν ένα μεροκάματο έστω και μισό για να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό δεν είναι λύση. Είναι σαν αυτόν που χρωστά στην τράπεζα και δανείζεται για να πληρώσει τη δόση. Υπάρχει και η δεύτερη δόση. Από πού θα βρει τα χρήματα; Άρα οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να τελειώνουμε εδώ και η λύση είναι ο αγώνας. Να ξεσηκωθεί ο κόσμος είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα και να απαιτήσει τα αυτονόητα. Την εργασία, την συνταγματικά κατοχυρωμένη. Πρέπει να εργαστεί ο άνθρωπος. Η εργασία είναι το καλύτερο αγαθό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.