Παντελης Μαγαλιος, «Ελαχιστες οι επιχειρησεις στη ΒΙΠΕ χωρις προβληματα»

Στο 13,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2010, έναντι 13,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (1,2%), για να διαμορφωθούν σε 692.577 άτομα. Κατά περιφέρεια, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (16,2%), αν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός υποστηρίζει ότι τα ποσοστά και η πραγματική ανεργία είναι μεγαλύτερα».

Αμφισβητούμε τα ποσοστά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός αμφισβητώντας τα ποσοστά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τονίζει ότι «είναι λυπηρό το ποσοστό της ανεργίας πανελληνίως να βρίσκεται στο 13,9%, αν βέβαια είναι πραγματικά τα στοιχεία, διότι εμείς τα αμφισβητούμε και υποστηρίζουμε ότι το ποσοστό της ανεργίας δεν μετριέται με τον τρόπο που το κάνει τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση. Το συνδικαλιστικό κίνημα μετρά πραγματικά το ποσοστό της ανεργίας. Η ανεργία είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη τη χώρα και στο νομό έχει αγγίζει το ποσοστό του 25%, διότι κάθε ημέρα έχουμε απολύσεις, υπάρχουν καθημερινά απλήρωτοι συνάδελφοί μας, κάθε μέρα προχωρούν εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας. Όλοι λοιπόν αυτοί είναι στην ανεργία. Δεν μπορούμε να μη θεωρούμε τους εργαζόμενους που παίρνουν επίδομα επίσχεσης από τον ΟΑΕΔ, εφόσον δεν δουλεύουν. Οι εξακόσιοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας είναι άνεργοι και δεν προσμετρώνται και άρα το στοιχείο της ανεργίας είναι εντελώς διαφορετικό από το πώς το βλέπουμε εμείς και πώς το βλέπει η εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτό το πρόβλημα έχουν μπει όλες οι κυβερνήσεις και θεωρούν ότι αν δώσουν τα πραγματικά νούμερα της ανεργίας θα υπάρχει πολιτικό κόστος. Εμείς το βλέπουμε εντελώς διαφορετικά».

Από την αρχή είπαμε ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης για το Νομό Ροδόπης

Ο κ. Μαγαλιός διευκρινίζει ότι το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Απασχόλησης για το Νομό Ροδόπης το ανέλαβαν μετά από παρότρυνση των φορέων, «χωρίς αυτό να υποδηλώνει ότι το ήθελαν να το κάνουν. Από την αρχή είπαμε ότι είναι δύσκολη η υλοποίησή του, γιατί έχουμε την προηγούμενη εμπειρία από την Καστοριά, όπου το πρόγραμμα, ενώ προχώρησε, κόλλησε στο θέμα της χρηματοδότησης η οποία δεν άρχισε εκεί, γιατί δημιουργήθηκαν ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα. Παρόλες τις ενέργειες που κάναμε και στον ΟΑΕΔ της Αθήνας και στο Υπουργείο τίθεται ένα θέμα τη εκταμίευσης των χρημάτων για το πρόγραμμα. Ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί από τον ΟΑΕΔ αν η χρηματοδότηση θα είναι από το αποθεματικό του ή αν θα είναι από τον προϋπολογισμό ή από την ΕΕ. Για αυτό λοιπόν δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Από την αρχή εμείς επισημάναμε αυτά τα προβλήματα και αυτή ήταν η αιτία δημιουργίας κάποιων μικροπροβλημάτων από τους εργοδότες. Τους είχαμε επισημάνει ότι δεν ήρθε το σχέδιο Τρούμαν και να κρατήσουμε μικρό καλάθι».

Μονοψήφιος και πολύ μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ χωρίς προβλήματα

Ο κ. Μαγαλιός επιβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ στην περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά οι εργαζόμενοι του δεν βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. «Μπορεί να θεωρηθώ εργοδοτικός αλλά θα σας πω πραγματικά μακάρι το πρόβλημα της ΣΕΛΜΑΝ να το είχαμε και με όλες τις άλλες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα. Οι εργαζόμενοι της ΣΕΛΜΑΝ έχουν πληρωθεί τον Δεκέμβριο και απομένει να πληρωθούν τον Ιανουράριο. Υπάρχουν άλλα εργοστάσια όπως η ΑΛΦΙΝ, οι εργαζόμενοι της οποίας έχουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβρη, όπως και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις. Δεν θα μπορούσα να πω όμως ότι η ΣΕΛΜΑΝ δεν έχει πρόβλημα. Είναι μια μεγάλη επιχείρηση, απασχολεί εκατόν εξήντα άτομα στην Κομοτηνή, δραστηριοποιείται στην παραγωγή μοριοσανίδας και επειδή άμεσα εξαρτάται από την οικοδομή είναι επόμενο να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Εξ όσων μας είπαν οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και τον Ιανουάριο. Βέβαια είναι υπόσχεση, αλλά εμείς θα περιμένουμε. Επειδή οι εργαζόμενοι δεν είχαν πληρωθεί το Δεκέμβρη είχαμε συγκαλέσει γενική συνέλευση και προκηρύξαμε στάση εργασίας και επειδή δεν είχε πληρωθεί το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου προκηρύξαμε εικοσιτετράωρη στάση εργασίας. Με την εξαγγελία της απεργιακής κινητοποίησης η επιχείρηση πλήρωσε το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου και τώρα δουλεύει κανονικά. Άμεσα θα έχουμε μια συνάντηση με τον εργοδότη για να συζητήσουμε τα περαιτέρω που αφορούν στον Ιανουάριο».

Ελάχιστα βέβαια είναι τα εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής που λειτουργούν χωρίς προβλήματα και όπως υποστηρίζει ο κ. Μαγαλιός ο αριθμός τους είναι μονοψήφιος και πολύ μικρός. «Αν αναφέρω τον αριθμό θα αρχίσουν οι εργοδότες να με πυροβολούν και να λέω ανακρίβειες. Πάντως ο αριθμός αυτών που λειτουργούν χωρίς προβλήματα είναι μονοψήφιος και πολύ χαμηλός».

 

Πανελλαδική απεργία στις 23 του Φλεβάρη

Πανελλαδική απεργία εξήγγειλε για τις 23 του Φλεβάρη η ΓΣΕΕ με κύρια αιτήματα την διατήρηση των θέσεων εργασίας, την διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως και των μισθών και των συντάξεων. «Δεν είναι των εργαζομένων το χρέος και τα ελλείμματα και δεν θα πληρώσει ο δημόσιος τομέας το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης», τονίζει ο κ. Μαγαλιός. «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να βάλουν χέρι στον 13ο και 14ο μισθό και μιλάμε για εξακόσια και επτακόσια ευρώ και όχι για χίλια πεντακόσια. Άρα η κυβέρνηση, θα με συγχωρέσετε για την έκφραση, ας μη μας παραμυθιάζει ότι όλα τα ζητά η τρόικα. Κάποιοι από το ΣΕΒ μέσω της Τρόικας τα φέρνουν στην ελληνική κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της αντί να τους πετάξει στον τοίχο διαρρέει στον τύπο ότι θα κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός. Εν πάση περιπτώσει για να λυθεί το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης της χώρας μας πρέπει να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας να παραμείνουν οι μισθοί ως έχουν για να μπορέσει να κινηθεί το εμπόριο και η χώρα. Η κ. Κατσέλη είπε χθες ότι για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να κινηθεί η μηχανή. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και μου προξενεί εντύπωση, γιατί η κυβέρνηση έχει πέσει σε αυτή την αδράνεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.