Πακετο μετρων ενισχυσης «της κινητικοτητας των δημοσιων υπαλληλων»

Πακέτο μέτρων που θα ενισχύουν την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο τον εξορθολογισμό της κατανομής του προσωπικού αλλά και τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Με αυτό τον εύσχημο τίτλο που τελικά μπορεί να αποδειχθεί άλλο ένα… χρύσωμα ενός πικρού χαπιού, μεταφέρει το υπουργείο τις προθέσεις του στα Μ.Μ.Ε. Προσανατολιζόμενο σε απελευθέρωση των μετατάξεων ακόμη και από δήμους προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ δεν αποκλείεται η σχετική ρύθμιση να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή… Με δεδομένο και τον περιορισμό των προσλήψεων με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργού Γιάννη Ραγκούση, θα δοθεί η δυνατότητα για κάλυψη κενών σε υπηρεσίες του δημοσίου από το πλεονάζον προσωπικό που καταγράφεται σε αρκετούς φορείς. Ωστόσο, το υπουργείο καθησυχάζει λέγοντας ότι θα προβλεφθούν συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες θα διενεργούνται οι μετατάξεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδέχεται να επιλεγεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε και στον «Καλλικράτη», με τους υπαλλήλους να κληθούν σε πρώτη φάση να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελούσια μετάταξη. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθμός των προς μετάταξη εργαζομένων, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές μετακινήσεις, ενώ ανάλογες μετακινήσεις θα μπορεί να γίνουν και μεταξύ δήμων.

Ανοίγει ο δρόμος για αμοιβαίες μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων

Στην περίπτωση των δήμων που θα υπαχθούν στο καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης λόγω των υπέρογκων χρεών που τους βαρύνουν, «υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο να καταστεί υποχρεωτική η μετάταξη προσωπικού σε άλλους δήμους ή υπηρεσίες, πάντοτε με γνώμονα να μην υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ανοίξει ο δρόμος και για αμοιβαίες μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ένα δικαίωμα που μέχρι σήμερα είχαν μόνον εργαζόμενοι σε Κ.Ε.Π. και νοσοκομεία. Η ρύθμιση αυτή θα διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μετακινούνται οικειοθελώς σε άλλο φορέα και σε περιοχή που τους εξυπηρετεί, ενώ παράλληλα δεν δημιουργεί προβλήματα στην υπηρεσία από την οποία προέρχονται με τη δημιουργία κενών θέσεων, καθώς θα αντικαθίστανται στο πλαίσιο της αμοιβαίας μετάταξης. Ευνοϊκή για οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι υπηρετούν στο δημόσιο είναι και η πρόβλεψη να ισχύσει για όλους τους φορείς το καθεστώς συνυπηρέτησης. Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι το καθεστώς αυτό να επεκταθεί για όλες τις οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο να συνυπηρετούν στην ίδια πόλη ή τουλάχιστον στον ίδιο νομό και εφόσον δεν δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα στις υπηρεσίες από τις οποίες θα μετακινηθούν.

Παράλληλα, αυστηρές ποινές και χρηματικά πρόστιμα -ακόμη και άμεση απομάκρυνση από το δημόσιο- θα περιμένουν με την καθιέρωση του νέου πειθαρχικού δικαίου όσους δημοσίους υπαλλήλους υποπίπτουν σε παραπτώματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, «ο τερματισμός του καθεστώτος ατιμωρησίας που ισχύει σήμερα είναι επιβεβλημένος όχι μόνον για την πάταξη της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, αλλά και απέναντι στους έντιμους δημοσίους υπαλλήλους». Πρόθεση του υπουργού είναι μάλιστα να δημοσιοποιείται και το όνομα δημοσίου υπαλλήλου που καταδικάζεται τελεσίδικα για σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα, όπως για δωροδοκία, χρηματισμό ή υπεξαίρεση. Μία από τις βασικές αλλαγές αποτελεί και η αναδιάρθρωση των πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία δεν θα συμμετέχουν πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τις περισσότερες φορές κρίνουν επιεικώς τους συναδέλφους τους και είτε τους απαλλάσσουν είτε επιβάλλουν μικρές ποινές.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται και η αύξηση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων, αλλά και η πρόβλεψη χρονικών περιορισμών εντός των οποίων θα πρέπει τα πειθαρχικά συμβούλια να εκδίδουν τις αποφάσεις τους.

«Αυτό διευκολύνει και το να μην γίνουν νέες προσλήψεις»

Συνομιλήσαμε για τα παραπάνω και κυρίως για το φλέγον θέμα των μετατάξεων, με την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νομαρχίας Ξάνθης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΣυΝΑΕ Μαρία Μωυσίδου. Σημειώνεται ότι η κ. Μωυσίδου μίλησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, καθώς έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τις 5 Μαΐου και δεν υφίσταται πλέον το πρότερο διοικητικό συμβούλιο.

«Θα ανήκουμε ελεύθερα στο δημόσιο για να μπορούν να μας μετατάσσουν όπου θέλουν» λέει χαμογελώντας πικρά και προσθέτει: «Εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση αν αυτό περιοριστεί μέχρι τα όρια του νομού μας και πηγαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη Το θέμα είναι να μη μας κάνουν “μπαλάκι” από δω κι από κει και από την μια υπηρεσία στην άλλη. Οι υπάλληλοι που έφυγαν από τις νομαρχίες είναι ήδη σε δήμους, αλλά έτσι υπάρχει περίπτωση να τους πάρουν και από εκεί και να τους πάνε αλλού! Και αργότερα που θα συσταθούν οι πολεοδομίες, προφανώς θα χρειαστούν κι εκεί…».

Η κ. Μωυσίδου επεκτείνει τη συζήτηση και σε μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο, λέγοντας: «Αυτό διευκολύνει και το να μην γίνουν νέες προσλήψεις. Ήδη υπάρχουν επιτυχόντες σε δήμους από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που δεν τους έχουν πάρει» λέει και συνοψίζει: «Είναι σαφές ότι προτιμούμε να πάμε όπου υπάρχουν κενά σε υπηρεσίες μέσα στο νομό μας, παρά να αποδυναμώσουμε το προσωπικό της Ξάνθης και να πάμε στην Περιφέρεια. Φυσικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο αυτό, αλλά… Και πάντα υπάρχει και το ζήτημα του πήγαινε-έλα, θα μας δίνουν τα έξοδα;».

Όσο για το ζήτημα των εκλογών του συλλόγου, η κ. Μωυσίδου δεν παύει να προβληματίζεται για τη διαμορφούμενη κατάσταση και να σκέφτεται σοβαρά το αν θα είναι εκ νέου υποψήφια: «Σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής υπάρχει μια αδιαφορία που σου… τη δίνει!» λέει, καταθέτοντας τα προφανή. «Υπάρχουν θέματα που απασχολούν πολύ κόσμο, όμως αυτός σφυρίζει αδιάφορα και καλείται ένας να βγάλει εσύ το φίδι από την τρύπα. Ο ρομαντισμός σιγά-σιγά φεύγει κι αρχίζει κανείς να βλέπει αλλιώς τα πράγματα, αφού όσο και να θέλει να κάνει κάτι, δυστυχώς απογοητεύεται γενικά απ’ όλο το σύστημα». Και κλείνει με κάτι που είχαμε καταγράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας: «Λέγαμε να κάνουμε μια κατάληψη και να κλείσουμε για ένα τρίωρο τη νομαρχία. Με ποια βάση, όταν φοβάσαι ότι δεν θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι;…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.