«Παγωσε» η εστιαση στη Ροδοπη

Στους δρόμους οι επαγγελματίες στην Κομοτηνή ζητώντας στήριξη μετά τους τελευταίους περιορισμούς που πλήττουν τις επιχειρήσεις τους

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των επαγγελματιών των Σωματείων Ζυθεστιατόρων και Καφεποτοπωλών, στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στην πόλη, στο πλαίσιο του πανελλαδικού καλέσματος στην εστίαση.

Τα καταστήματα έμειναν σχεδόν στο σύνολό τους κλειστά, ενώ πολλοί από τους επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Ηρώο Κομοτηνής, πριν πραγματοποιήσουν πορεία, αρχικά προς το Δημαρχείο, όπου παρέδωσαν τα αιτήματά τους στον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, και στη συνέχεια στην έδρα της Περιφέρειας, όπου έκαναν το ίδιο στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο.

Και οι δύο άντρες παρέλαβαν το ψήφισμα των δύο σωματείων, με τον μεν κ. Γκαράνη να τονίζει πως ο Δήμος, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζει να στηρίζει όπως μπορεί τους επαγγελματίες ενώ ο κ. Μέτιος σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις, παρόλο που ακόμα δεν έχουν καταλήξει, για νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας για την εστίαση, με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Την αποφασιστικότητα των μελών του Σωματείου του να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων και της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος τόνισε πως η συμμετοχή αγγίζει το 99%, με μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις μη συμμετοχής να αναφέρονται τόσο στην πόλη της Κομοτηνής, όσο και στους οικισμούς. «Αυτό σημαίνει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο κόσμος της εστίασης πλήττεται ανεπανόρθωτα από τα υγειονομικά μέτρα που έφεραν πτώση τζίρου σχεδόν 60%, δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μέτρα στήριξης του κλάδου» ανέφερε, παραθέτοντας όσα ζητάνε, τα οποία κατέγραψαν στο ψήφισμα των δύο τοπικών σωματείων.

«Ελπίζουμε να ακουστούμε από το κέντρο της Κομοτηνής μέχρι την Αθήνα» σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, ενώ ερωτηθείς για τις αναφορές του αρμόδιου Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, την ημέρα της κινητοποίησης, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για την στήριξή τους, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη στάση της, αλλά οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν τον διάλογο για να βρουν μια κοινή συνισταμένη.

Σημείωσε δε πως αν υπάρχει βούληση, μπορούν να βρεθούν οι πόροι, και υπενθύμισε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γεωργιάδης είχε κάνει δηλώσεις πολύ ακραίες για το κλάδο, και την Τρίτη ήταν πιο διαλλακτικός, κάτι που τους κάνει να πιστεύουν πως θα βρουν μια άκρη. «Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν μπορούν σήμερα, κάτι που δείχνει πως θα δουν πώς θα πάει η κατάσταση» σημείωσε, μιας και έχει φουντώσει η παραφιλολογία για επιπλέον μέτρα.

Να μην εργαλειοποιείται η εστίαση

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών κ. Σπύρος Θυμικιώτης, τόνισε πως τα μαγαζιά τους έμειναν για μια μέρα κλειστά για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τη μη βοήθεια από το κράτος, όταν τους υποδηλώνει ποιους πελάτες θα έχουν, όσο και για τα πρόστιμα που τους επιβάλλουν για τους ίδιους λόγους.

Προχώρησαν σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία, τόνισε, για να διαμαρτυρηθούν για όσα συμβαίνουν τώρα και όσα θα έρθουν στο μέλλον, και ζήτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς να δουν πιο σοβαρά το πρόβλημά τους, και να μην εργαλειοποιούν την εστίαση για να ενισχύσουν τον εμβολιασμό ή να περιορίσουν τον κορωνοϊό.

«Εάν νομίζουν ότι τα ανεβασμένα κρούσματα οφείλονται στην εστίαση, που αποτελεί πάντα το μαύρο πρόβατο, καλύτερα να την κλείσουν λίγο και να μην μας δώσουν καμία βοήθεια, για να δούμε τι θα γίνει στο τέλος» τόνισε.

Στήριξη από το ΕΒΕΡ

Την στήριξη του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου μετέφερε ο Πρόεδρος του κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος τόνισε πως δυστυχώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πρέπει να τηρούνται, έχουν δημιουργήσει ζητήματα όσο αφορά τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους.

Για αυτό θεωρεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις επιχειρήσεις αυτές, λόγω της μεγάλης πτώσης του τζίρου και τα υψηλά έξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν, για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Η εστίαση αποτελεί ένα από τους πιο ζωντανούς τομείς της οικονομίας, η συμβολή της στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι μεγάλη και οφείλουμε όλοι να τη στηρίζουμε» ανέφερε.

Συμπαράσταση από τον Δημήτρη Χαρίτου

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, εκφράζοντας την στήριξή του σε αυτή. Ο κ. Χαρίτου θεωρεί πως η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την αδυναμία της να ανακόψει το κύμα της πανδημίας και να προχωρήσουν ταχύτερα οι εμβολιασμοί, μεταθέτει τις ευθύνες και δείχνει ως υπαίτιους τους ανθρώπους της εστίασης.

«Η κυβέρνηση», τόνισε, «σε κάθε έξαρση της πανδημίας φορτώνει με νέα μετρά, με πρόσθετα βάρη τον κόσμο της εστίασης, χωρίς όμως να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους, κι όταν εκφράζουν δυσφορία και αγανάκτησή τους δε διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως αχάριστους, όπως έκανε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης».

«Είμαστε, λοιπόν, εδώ γιατί θεωρούμε ότι ο κλάδος αυτός έχει σημαντικό ρόλο συνολικά στην οικονομία της χώρας και αυτή τη στιγμή χρειάζεται να ληφθούν γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης για να μπορέσει να επιβιώσει» κατέληξε.

Προτάσεις του ΚΚΕ για την εστίαση

Η άρνηση της Κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, γιγαντώνει το φόβο και την αγωνία στους χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες, για νέα περιοριστικά μέτρα που θα χτυπήσουν για ακόμη μία φορά το εισόδημά τους, και θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον των επιχειρήσεών τους, σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ Ροδόπης κ. Βαγγέλη Ευαγγελόπουλος.

Ο κ. Ευαγγελόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για τη στήριξη της εστίασης, όπως η επιπρόσθετη οικονομική στήριξη αυτού και των κλάδων που θα πληγούν από το νέο κύμα της πανδημίας, επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτών που δημιουργήθηκαν κατά την καραντίνα, μετάθεση όλων των ρυθμίσεων για χρέη σε εφορία, τράπεζες, εισφορές και άλλα.

Το ψήφισμα των σωματείων

Συνήλθαν σήμερα 16/11/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης (ΟΕΒΕΣ), εκπρόσωποι των κάτωθι φορέων:

Σωματείο Ζυθεστιατόρων & Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής  και Περιφέρειας 

Σωματείο Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας

Κατόπιν διαλόγου

Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Α Μ Ε   Ο Τ Ι

Η εστίαση, από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά της. Ωστόσο, όπως βεβαιώνεται από την καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με τους επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Το 24ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεών μας, σήμερα 16 Νοεμβρίου 2021, ακολουθώντας το κάλεσμα της Κλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΕ) και της ολομέλειας των Ενώσεων Μελών μας, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

•Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.

•Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.

• Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.

•Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

•Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

•Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

•Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

•Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

•Πρόγραμμα ενίσχυσης μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τον κλάδο της εστίασης από την ΠΑΜΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.