Ουραγος στις καινοτομες επιχειρησεις η ΠΑΜΘ

Μόλις 6 startup από τις 664 σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια

Κλειδί οι οργανισμοί υποστήριξης και η διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Μόλις 6 επιχειρήσεις startup έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ, κάτι που την κατατάσσει ως ουραγό στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Αυτό φαίνεται από την ανάλυση των δεδομένων από το Regional Innovation Scoreboard και την πλατφόρμα του Elevate Greece, που παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών.

Στην έκθεση του παραρτήματος τονίζεται πως ενώ το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα νεαρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τη γέννησή του να χρονολογείται από την απαρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα, το 2010, η εξέλιξη του έχει υπάρξει εντυπωσιακή.

664 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις συνολικά

Σύμφωνα λοιπόν με την χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με στοιχεία Νοεμβρίου 2022 από το Elevate Greece εμφανίζονται 664 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις. H Αττική είναι η έδρα του 68% των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεύτερη σε σπουδαιότητα έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με 14%, τρίτη η Κρήτη με 6% και τέταρτη η Δυτική Ελλάδα με 3% του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Λιγότερες από 10 start ups ανά περιφέρεια καταγράφονται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο, με την ΑΜΘ να έχει συνολικά 6 start ups.

Όσο αφορά τις περιφέρειες εκτός Αττικής, κλειδί για να ξεχωρίσουν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να είναι οι υποστηρικτικοί οργανισμοί της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η σημαντική πανεπιστημιακή υποδομή τους, κάτι που μόλις έχει αρχίσει να αλλάζει στην Περιφέρεια, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων (το Light Hub στην Αλεξανδρούπολη) όσο και Πανεπιστημίων (η θερμοκοιτίδα Thinc – Thrace incubator στην Ξάνθη)

Τι πρέπει να γίνει

Στις προτάσεις του για την εξομάλυνση της ανισοκατανομής και τη δυναμικότερη επέκταση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στις περιφέρειες, το Παρατηρητήριο τονίζει πως υπάρχουν δύο προσεγγίσεις, διορθωτικές εκ των υστέρων παρεμβάσεις στις πιο αδύναμες περιοχές από το κράτος, ή σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής εξ αρχής με πιο ενεργή συμμετοχή των περιφερειών  ̶ της βάσης της κοινωνίας ̶  με κεντρικό στόχο την αλληλένδετη ανάπτυξη των ίδιων των περιφερειών.

Η δεύτερη στόχευση φαίνεται να προσφέρει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον

«Το ζητούμενο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στις ελληνικές περιφέρειες είναι το πώς αυτές μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο στο εθνικό οικοσύστημα, αλλά και στο ευρωπαϊκό και το διεθνές» τονίζεται, με τον όρο ένταξη να αφορά από χαλαρούς δεσμούς έως και στενή συνέργεια, ανάλογα με το τι απαιτεί η περίπτωση.

Μία δίοδος προς τη διεθνοποίηση του οικοσυστήματος των περιφερειών είναι η συμβολή της ελληνικής επιστημονικής και επιχειρηματικής διασποράς, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων όχι μόνο στην Αττική αλλά και στις περιφέρειες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η τάση είναι αρκετά ανεπτυγμένη στις περιφέρειες στις οποίες έχει επικεντρωθεί αυτή η μελέτη.

Προτείνεται επίσης, καθώς η Ελλάδα εκτυλίσσεται σε σημαντικό ερευνητικό-big data κέντρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε οι πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις όλων των περιφερειών της να εξελιχθούν σε εξειδικευμένες μεσαίου μεγέθους πολυεθνικές (pocket multinationals) που θα διατηρούν έδρα στην Ελλάδα; Και ως Ελλάδα φυσικά δεν εννοείται εδώ μόνο η Αττική- Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.