Ομιλια για τη Διαβητικη νεφροπαθεια

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Διαβητικών «Γλυκός Κόσμος» ενημερωτική ομιλία με θέμα τη Διαβητική νεφροπάθεια από τον Ιατρό – Νεφρολόγο του Γ.Ν. Κομοτηνής κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο. Η ομιλία έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής.

Νίκος Σωτηρακόπουλος, Ιατρός – Νεφρολόγος «Σήμερα το 43% όσων βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας προέρχεται από τον ζαχαρώδη διαβήτη»

Ο κ. Σωτηρακόπουλος μιλώντας για τη σχέση του διαβήτη με τη νεφρική ανεπάρκεια τόνισε τα εξής «ο διαβήτης αποτελεί μια μάστιγα θα μπορούσαμε να πούμε της σύγχρονης κοινωνίας. Αρκεί να σας πω ότι το 1995 οι διαβητικοί στον κόσμο αριθμούσαν τα 50 εκατ. το 2000 έφτασαν τα 150εκατ. και το 2025 προβλέπεται να φτάσουν στα 300 εκατ. οι επιπλοκές του διαβήτη είναι πάρα πολλές, το 10% των δαπανών για την υγεία αφορούν τους διαβητικούς. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να πληροφορήσουμε τον κόσμο όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας αυτής. Σήμερα το 43% όσων βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας προέρχεται από τον ζαχαρώδη διαβήτη και το 23% προέρχεται από την υπέρταση. Όμως πολλοί διαβητικοί έχουν και υπέρταση, συνεπώς το 60% των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια βρίσκονται στην κατηγορία των ασθενών με διαβήτη. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να μιλήσουμε μαζί τους για να τους ενημερώσουμε για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν». Όσο για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι ο κ. Σωτηρακόπουλος τόνισε πως «απλά, πρέπει να ρυθμίσουν την πίεσή τους, να χάσουν περιττά κιλά, να γυμνάζονται, να κόψουν το κάπνισμα. Όλα όμως απαιτούν θέληση και υπομονή. Και φυσικά θα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους για τους καθιερωμένους ελέγχους οι οποίοι είναι απλοί κλινικοί έλεγχοι αίματος και ούρων που διαρκεί περίπου 15 λεπτά».

Φαναρά Σοφία, πρ. του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκός Κόσμος» «Εκπτώσεις για τους διαβητικούς σε καταστήματα και νοσοκομείο»

Από την πλευρά της η κ. Φαναρά τόνισε πως η εκδήλωση αφορά την ενημέρωση του κόσμου καθώς «οι περισσότεροι διαβητικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους. Μιας και ένας από τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου είναι η ενημέρωση ζητήσαμε από τον κ. Σωτηρακόπουλο να μας κάνει μια ενημέρωση γύρω από τη διαβητική νεφροπάθεια». Ο σύλλογος ετοιμάζει μια ημερίδα που θα γίνει μετά τα μέσα Μαΐου και θα αφορά το διαβητικό πόδι, όπως μα ενημέρωσε η κ. Φαναρά η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά «γίνονται προσπάθειες για να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους με διαβήτη. Δυστυχώς για την ώρα, αν και είμαστε ο μοναδικός σύλλογος διαβητικών σε όλη τη Θράκη, δεν έχουμε την ανταπόκριση που περιμέναμε. Τα μέλη μας φτάνουν αυτή τη στιγμή τα 120. Ωστόσο κάνουμε προσπάθειες να οργανώσουμε ομάδες με νέα παιδιά, καθώς ο νεανικός διαβήτης εξαπλώνεται, αλλά δυστυχώς οι νέοι δεν εκδηλώνονται. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον αντιπρύτανη του ΔΠΘ ώστε να αναπτύξουμε σχέσεις και με την φοιτητική κοινότητα».
Μια σημαντική βοήθεια στα μέλη του συλλόγου θα αποτελεί πλέον και η ταυτότητα την οποία θα προμηθεύονται από τον σύλλογο και με την επίδειξη της οποίας θα μπορούν τα μέλη να έχουν έκπτωση τόσο σε εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης, αλλά και στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, ενώ ο σύλλογος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον φαρμακευτικό σύλλογο για εκπτώσεις στα αναλώσιμα προϊόντα των διαβητικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.