Ολοκληρωθηκε ο κυκλος ενημερωτικων εκδηλωσεων για τις δρασεις του Προγραμματος «Ανταγωνιστικοτητα 2021-2027» απο τον ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ

Η Κομοτηνή αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό μετά από την Καβάλα και την Δράμα

Η Κομοτηνή και συγκεκριμένα το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Ροδόπης αποτέλεσε τον τελευταίο «σταθμό» των στελεχών του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΠΑΕ και των εκδηλώσεων παρουσίασης των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021-2027, που έλαβαν χώρα επίσης σε Δράμα και Καβάλα.

Η εκδήλωση της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, συμβούλων επιχειρήσεων αλλά και επαγγελματιών που έδωσαν το παρών για να ενημερωθούν για τα δύο προγράμματα με τίτλο «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους του ΕΦΕΠΑΕ η Διευθύντρια του παραρτήματος κ.Κατερίνα Μπακαλίδου, για να δώσει τον λόγο για σύντομο χαιρετισμό στην εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη κ.Φελίνα Καζάκου, τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ κ.Αντώνη Γραβάνη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο του παραρτήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.Πασχάλη Δραγανίδη, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ.Ανέστης Βαφειάδης κ.α.

Στην μεγάλη συμβολή των προγραμμάτων αυτών στην στήριξη αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας στάθηκε κατά τον χαιρετισμό της η κ.Καζάκου για να δηλώσει την στήριξη της Περιφέρειας σε προσπάθειες εξωστρέφειας αυτών ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του προέδρου του ΕΒΕΡ κ.Αντώνη Γραβάνη ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια του και στον φορέα υλοποίησης, ήτοι το παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ στην ΑΜ-Θ χαρακτηρίζοντάς το «το καλύτερο παράδειγμα σε επίπεδο χώρας, αναφορικά με την διαχείριση προγραμμάτων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Καθήκον όλων η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απορρόφησης των κονδυλίων

«Οι πρωτοβουλίες αυτές θα βρίσκουν πάντα ως αρωγό το οικονομικό επιμελητήριο» υπογράμμισε με την σειρά του ο κ.Δραγανίδης τονίζοντας πως «αφενός ενημερώνουμε τα μέλη μας, τους συμβούλους επιχειρήσεων και αφετέρου μπορούμε και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων της περιοχής», χαρακτηρίζοντας ως «καθήκον» όλων των εμπλεκομένων την διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής απορρόφησης των κονδυλίων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση της απασχόλησης.

Χαιρετισμό, δια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του, απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κ.Πλάτων Μαρλαφέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του ΕΦΕΠΑΕ για την συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του, «με σεβασμό στην πολιτεία, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζομένους τους». Σύμφωνα με τον ίδιο ο φορέας «συμβάλλει στην δημιουργία μιας εθνικής οικονομίας διεθνώς ανταγωνιστική με σημεία αιχμής την αξιοποίηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας, τις νέες τεχνολογίες, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και την πράσινη ανάπτυξη» ευχόμενος επίσης «να εξελιχθεί στο πολυτιμότερο εργαλείο αξιοποίησης δράσεων κρατικών ενισχύσεων διασφαλίζοντας την βέλτιστη απορρόφηση των κονδυλίων που διαχειρίζεται».

Οι Δράσεις

Αναφορικά με την παρουσίαση των δράσεων την αρχή έκανε η κ. Ζωή Κοκκίνου η οποία αναφέρθηκε στην Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 190.000.000 ευρώ.

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιχορήγησης αγγίζει το 45% των δαπανών, αυξημένο κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και κατά 5% επιπλέον με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Την Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» συνολικού προϋπολογισμού 160.000.000 ευρώ παρουσίασε η κ. Γεωργία Δαλακούρα.

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιχορήγησης αγγίζει το 45% των δαπανών, αυξημένο κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και κατά 5% επιπλέον με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.